Το ρήγμα του Ομολίου μπορεί να δώσει σεισμούς ακόμη και πάνω από 6,5 ρίχτερ αποκάλυψε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Τρικαλινός σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» με αφορμή το χθεσινό σεισμό των 4,5 ρίχτερ στην Ελασσόνα.
Πρόκειται για ρήγμα που εκτείνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και διαπερνά την κοιλάδα των Τεμπών και συνεχίζει προς Ραψάνη, Πυργετό και Αιγάνη. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία καταγεγραμμένα από σεισμό στην περιοχή, αλλά είναι γνωστό στους σεισμολόγους ότι το ρήγμα αυτό μπορεί στο μέλλον να δώσει σεισμό μεγαλύτερο και από εκείνον της 3ης Μαρτίου των 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο το Δαμάσι, ανέφερε ο κ. Γκανάς.
Ο χθεσινός μετασεισμός των 4,5 ρίχτερ είχε επίκεντρο το Πραιτώρι, ενώ από τους σεισμούς του Μαρτίου είχαμε ένα ντόμινο με έναν πρώτο σεισμό στα 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο το Δαμάσι, ένα δεύτερο στα 6 ρίχτερ την επόμενη ημέρα στο Αμούριο και ένα τρίτο 5,5 ρίχτερ στα Καλύβια Ανάληψης , ενώ η ρηγματογενής ζώνη ξεκινά από βόρεια των Τρικάλων και για 40 χιλιόμετρα συνεχίζει προς Κουτσόχερο και ανεβαίνει προς τα χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς στην Ελασσόνα., επισήμανε ο καθηγητής. Το θετικό είναι ότι και οι 3.000 μετασεισμοί που έχουμε από την 3η Μαρτίου και μετά είναι εντός αυτής της σεισμογενούς ζώνης και δεν είχαμε ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στον Τύρναβο ή στη Λάρισα, άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, σημείωσε ο κ. Γκανάς.
«Πάντως ο σεισμός στις 3 Μαρτίου μας εξέπληξε όλους γιατί αρχικά νομίζαμε ότι πρόκειται για το ρήγμα Τυρνάβου, μέχρι που το ίδιο βράδυ είσαμε αποό το δορυφόρο ότι η ζώνη παραμόρφωσης δεν ήταν στον Τύρναβο, αλλά από το Δαμάσι μέχρι το Ζάρκοκαι αυτό δείχνει πως υπάρχουν άγνωστα ακόμη ρήγματα στη χώρα που δεν τα έχουμε καταγράψει» σημείωσε ο κ. Γκανάς.
Μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6,5 ρίχτερ το ρήγμα Ομολίου
Τέλος αναφερόμενος στο ρήγμα του Ομολίου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι επηρεάζει τα στενά των Τεμπών, το οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή, φεύγει από τη Ραψάνη και φτάνει μέχρι την Κρανιά πάνω από τον Πυργετό. «Αυτό το ρήγμα που ξεκινά από την Καρίτσα και φτάνει μέχρι τη Ραψάνη, δεν ξέρουμε πότε μας έχει δώσει σεισμό στο παρελθόν, αλλά όσοι διαμένουν σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να το γνωρίζουν. Είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα της Ελλάδας και μπορεί στα επόμενα 50 με 100 χρόνια να μας δώσει μεγάλο σεισμό ίσως και πάνω από τα 6,5 ρίχτερ», κατέληξε ο κ. Γκανάς.