Ερωτήματα για την ικανότητα των Ταλιμπάν να εγγυηθούν στοιχειώδη ασφάλεια στο Αφγανιστάν και να καταστείλουν τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν ριζώσει στη χώρα προκάλεσε η δεύτερη, μέσα σε μία εβδομάδα, πολύνεκρη επίθεση εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των σιιτών.
Σφοδρές εκρήξεις έπληξαν χθες το σιιτικό τζαμί Ιμάμ Μπάργκα στην Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα της xώρας, την ώρα της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Τα πρώτα βίντεο και οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τοπικούς δημοσιογράφους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφάνιζαν πλήθος νεκρών ή βαρύτατα τραυματισμένων να κείτονται ακίνητοι πάνω στα ματωμένα χαλιά του τεμένους. Χθες το απόγευμα, νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν τουλάχιστον 37 νεκρούς και 73 τραυματίες –αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες. Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης μέχρι εκείνη την ώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, επίθεση αυτοκτονίας έπληξε σιιτικό τζαμί στην πόλη Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω της 46 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν» (IS-K), παρακλάδι της φονταμενταλιστικής, τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, η οποία για ένα διάστημα είχε κηρύξει την ίδρυση χαλιφάτου σε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας. Το IS-K υιοθετεί πολύ πιο ακραίες θέσεις από τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορεί για ανίερη συνδιαλλαγή με τους Αμερικανούς, ενώ αντιμετωπίζει τους σιίτες ως αιρετικούς, που πρέπει να τιμωρηθούν με θάνατο.
Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της θρησκευτικής μειονότητας, αλλά το ISIS έχει άλλα σχέδια.
Από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία σε ολόκληρο, πρακτικά, το Αφγανιστάν, στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια της σιιτικής μειονότητας, παρά το γεγονός ότι κατά την πρώτη περίοδο που άσκησαν εξουσία στη χώρα (1996-2000) τους είχαν καταδιώξει. Ωστόσο, το γεγονός ότι μια τόσο αιματηρή επίθεση όσο η χθεσινή που εκδηλώθηκε στην Κανταχάρ –τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και ιστορικό λίκνο των Ταλιμπάν (εκεί έχει την έδρα του και ο ανώτατος ηγέτης του κινήματος)–δείχνει τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι άρχοντες της Καμπούλ να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη τρομοκρατία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στη χθεσινή επίθεση έλαβαν μέρος τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας: οι δύο από αυτούς ανατινάχθηκαν στην πύλη του τεμένους, όπου βρίσκονταν οι άνδρες που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια, δίνοντας τη δυνατότητα στους άλλους δύο να διεισδύσουν μέσα στο τέμενος και να ανατιναχθούν, προκαλώντας το μακελειό.
Ανησυχεί η Μόσχα
Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, ανακοίνωσε χθες ότι οι Ταλιμπάν θα στείλουν αντιπροσωπεία τους στις συνομιλίες για τα προβλήματα της χώρας τους, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την ερχόμενη Τετάρτη. Η Ρωσία ανησυχεί για τους κινδύνους διάχυσης της ισλαμικής τρομοκρατίας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που βρίσκονται ανάμεσα στην ίδια και στο Αφγανιστάν, και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στους γείτονες και συμμάχους της.
Πηγή : kathimerini