Ανοδικά κινείται τις τελευταίες ημέρες η εμβολιαστική κάλυψη στη Λάρισα καθώς από το 48,2% προ δύο εβδομάδων έφτασε πλέον στο 54,7%, ενώ η Μαγνησία βρίσκεται στο 54,4%. Και οι δύο περιοχέςε της Θεσσαλίας ωστόσο, το τελευταίο δι΄στημα ίναι στις κόκκινες της χώρας από πλυράς κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους . Συγκεκριμένασ η Λάρισα είναι τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων με 77,8 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και η Μαγνησία πέμπτη με 68
Εντωμεταξύ πολύ κοντά στην απόφαση για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 και μικρότερων παιδιών βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα διεθνώς. Ηδη την Παρασκευή, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, επιτροπή ειδικών συμβούλων του Οργανισμού είχε αποφανθεί θετικά, επηρεάζοντας καταλυτικά την απόφαση.
Αίτημα για χρήση του εμβολίου σε παιδιά 5 έως 11 ετών έχει υποβληθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος στις 18 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τη σχετική αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναμένονται εντός διμήνου. Η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ θα βοηθήσει και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν στις σχετικές αποφάσεις, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και την αποδοχή των εμβολίων στον πληθυσμό τους.
Σηµαντικό ρόλο παίζουν τόσο τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες όσο και η νέα μεγάλη έξαρση της πανδημίας που καταγράφεται και στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η οποία αναμένεται να πλήξει τον επίνοσο πληθυσμό, δηλαδή όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και όσους δεν έχουν ήδη νοσήσει από COVID-19.
«Θέμα εβδομάδων η έγκριση»
«Προς το παρόν το θέμα δεν έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι θέμα εβδομάδων η έγκριση και στη χώρα μας της χορήγησης του εμβολίου σε παιδιά μικρών ηλικιών», επισημαίνει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής της έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γεώργιος Χρούσος. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «τα αποτελέσματα των μελετών για τη χορήγηση των mRNA εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών είναι πολύ καλά, τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και για της Moderna».
Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης
«Δεν βλέπουμε πολλά περιστατικά COVID-19 στα σχολεία. Τα προστατευτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και τα τεστ, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά».
Κλινική μελέτη, την οποία έλαβαν υπόψη τους και οι ειδικοί του FDΑ, κατέδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες έχει αποτελεσματικότητα 90,7%, ενώ το προφίλ ασφάλειάς του είναι ανάλογο με εκείνο των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών. Αποτελεσματικό για τις μικρές ηλικίες εμφανίζεται και το εμβόλιο της Moderna. Προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε παιδιά 6 έως 11 ετών κατέδειξαν ότι τα παιδιά όταν έλαβαν τη μισή δόση από αυτή που χρησιμοποιείται σε ενήλικες, ανέπτυξαν αντισώματα σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα των νεαρών ενηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, το θέμα δεν είναι μόνο να εγκριθεί ένα εμβόλιο για τα παιδιά, αλλά να τύχει και της αποδοχής των γονέων, που είναι και αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση να εμβολιάσουν τα παιδιά. Η εμπειρία από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων στις ηλικίες 12 έως 17 ετών έναντι του SARS-CoV-2 δεν είναι ενθαρρυντική, αφού τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά. Ειδικότερα, στη χώρα μας έως και την περασμένη Δευτέρα είχε εμβολιαστεί το 21,4% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών και το 35,8% των εφήβων 15 έως 18 ετών.
Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν, τα μέτρα αποφυγής της δια-σποράς του κορωνοϊού που εφαρμόζονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αποτρέψει τη μεγάλη επιδημία στον σχολικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου οι μολύνσεις στα παιδιά 4 έως 18 ετών αφορούσαν το 26%-27% των συνολικών λοιμώξεων που καταγράφονται στη χώρα μας. Ειδικότερα, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί συνολικά 70.389 κρούσματα, εκ των οποίων 18.809 σε άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών.
«Ελεγχόμενη κατάσταση»
«Δεν βλέπουμε πολλά περιστατικά COVID-19 στα σχολεία. Παρά τους φόβους μας ότι η επικράτηση του στελέχους “Δέλτα”, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά, τα προστατευτικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, όπως η χρήση μάσκας αλλά και τα τεστ, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουν να εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Χρούσος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε ό,τι αφορά τα πιο σοβαρά περιστατικά COVID-19 σε παιδιά. Από την αρχή της επιδημίας έως και την Παρασκευή είχαν καταγραφεί μόλις τρεις θάνατοι παιδιών –δύο εφήβων με πρόβλημα παχυσαρκίας και ενός βρέφους–, όταν στις ΗΠΑ οι θάνατοι στις ηλικίες έως 17 ετών έχουν ξεπεράσει τους 760. Ο κ. Χρούσος επισημαίνει ότι «δεν έχουμε δει ιδιαίτερη αύξηση στις νοσηλείες παιδιών με COVID-19. Και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις απώλειες παιδιών λόγω της νόσου, εάν λάβουμε υπόψη την κατάσταση χωρών όπως οι ΗΠΑ, όπου καταγράφεται αναλογικά πολύ μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε παιδιά. Αυτό πιθανόν να σχετίζεται με κακή φυσική κατάσταση λόγω υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, ειδικά σε ομάδες του πληθυσμού των ΗΠΑ που ανήκουν σε χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Και ενώ και στην Ελλάδα έχουμε υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, προφανώς τα Ελληνόπουλα είναι σε καλύτερη γενική φυσική κατάσταση».
Προμήνυμα ενός δύσκολου χειμώνα
Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που προμηνύει άλλον έναν δύσκολο χειμώνα με την COVID-19 παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν ημερησίως 3.370 κρούσματα κατά μέσον όρο, όταν στην κορύφωση της έξαρσης του Αυγούστου ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 3.250. Αντίστοιχα την πιο βεβαρημένη επιδημιολογικά εβδομάδα του τρίτου κύματος της άνοιξης καταγράφονταν 3.070 κρούσματα ημερησίως και κατά το δεύτερο κύμα (Νοέμβριος – Δεκέμβριος) 2.670. Την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν κατά μέσον όρο 40 θάνατοι την ημέρα. Την περασμένη Πέμπτη 391 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, με τον συγκεκριμένο δείκτη να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Στον επιδημιολογικό χάρτη η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και η Ηπειρος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Ροδόπη, Κοζάνη, Θεσπρωτία και Αρτα), είναι «κόκκινες». Σε αυτές τις περιοχές η τάση της επιδημίας είναι ανοδική. Το ίδιο ισχύει και στις «κόκκινες» Αχαΐα, Αρκαδία και Μεσσηνία.