Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον Αχελώο

Θετική αποδοχή από τους Θεσσαλούς είχε το δημοσίευμα του «Ν.Α.» για την κυβερνητική πρόθεση ολοκλήρωσης του Αχελώου

Θετική αποδοχή στους θεσσαλικούς φορείς είχε το δημοσίευμα του «Νέου Αγώνα» για την αλλαγή ρότας από την πλευρά της κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, σύμφωνα με εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βέβαια πέρα από την τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος, απαιτούνται και κάποια βήματα σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να έχει θετική έκβαση το έργο αυτό που αναμένουν εδώ και δεκαετίες οι Θεσσαλοί. Το πρώτο όπως αναφέρει συχνά- πυκνά με δημόσιες παρεμβάσεις και αρθογραφία της και η επιτροπή φορέων που έχει συγκροτηθεί για την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας (ΕΔΥΘΕ) είναι το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή, όπως είχε δεσμευτεί προ διετίας και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020 στη Βουλή.

Βήμα 1ο : Γιατί είναι σημαντικό να συζητηθεί στη Βουλή;

Γιατί αφενός θα φέρει προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, για την ολοκλήρωση ή μη των έργων στο φράγμα στη Συκιά και τη μεταφορά νερού από την περίσσεια των υδάτων του Αχελώου προς τη θεσσαλική πεδιάδα. Αφετέρου όποιοι διαφωνούν θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της λύσης που θα προτείνουν ήτοι το γκρέμισμα των έργων και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Η απόφαση της Βουλής εν τω μεταξύ θα δεσμεύει και μελλοντικές κυβερνήσεις ώστε το έργο να ολοκληρωθεί. Τη συζήτηση αυτή στη Βουλή προς το παρόν η κυβέρνηση δεν δείχνει να την επιδιώκει πιθανόν φοβούμενη το πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις των Αιτωλοακαρνάνων, ωστόσο αντιλαμβάνεται πως τώρα περισσότερο από ποτέ με την ενεργειακή και την κλιματική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να μαίνονται, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ολοκλήρωση του έργου, που θα δώσει ανάσα, όχι μόνο στη Θεσσαλία και το περιβάλλον της αλλά και στην εθνική οικονομία, καθώς πρόκειται όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο σημείωμά μας για έργο εθνικής σημασίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση του ΣτΕ του 2014, δεν απαγορεύει εργασίες επένδυσης στη σήραγγα της Δρακότρυπας, για λόγους μείζονος σημασίας όπως η ασφάλεια του έργου σε περίπτωση κατάρρευσής της (απομένουν περί τα 11,5 χιλιόμετρα για να επενδυθεί, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει τα πρώτα 3 χιλιόμετρα). Άρα μία κίνηση που θα αποδείκνυε ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου θα ήταν να ανατεθεί εργολαβία για την επένδυση της σήραγγας.

Βήμα 2ο ορισμός ενεργειακού εταίρου Το δεύτερο και εξίσου καθοριστικό βήμα θα είναι να οριστεί ενεργειακός εταίρος (partner) ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση των έργων και την εξυπηρέτηση της απαιτούμενης γραφειοκρατίας (κατάθεση φακέλων για όρους περιβαλλοντικούς, νομική υποστήριξη και φυσικά ολοκλήρωση των τεχνικών έργων και αναζήτηση κοινοτικής χρηματοδότησης για τη μετατροπή του σε έργο αντλησοταμίευσης, όπως και στην περίπτωση της Αμφιλοχίας κ.λ.π.).

Έχει αποδειχτεί ότι όταν αναλαμβάνει παρόμοια εγχειρήματα ο ιδιωτικός τομέας τα έργα προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ είναι σημαντικό πως στην περίπτωση του φράγματος της Συκιάς δεν υπάρχουν απαλλοτριώσεις, όπως με τη Μεσοχώρα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν και άλλο το έργο.

Είναι ενδεικτικό ότι η Μεσοχώρα είναι έτοιμη από το 2001 και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

Bήμα 3ο: Σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων και οδικός χάρτης Σε γενικές γραμμές απαιτείται ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει σαφές χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση των έργων, προκειμένου να πειστούν οι Θεσσαλοί για τις κυβερνητικές προθέσεις και ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη προεκλογική εξαγγελία καθώς το αργότερο σε 15 μήνες θα έχουμε εκλογές.

Και τα παραπάνω βήματα δηλαδή η συζήτηση στη Βουλή και ο ορισμός «ενεργειακού εταίρου» σε συνδυασμό με την κατάθεση επιτέλους των διαχειριστικών σχεδίων από την πλευρά του υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έπειθαν και τον πλέον κακόπιστο ότι αυτή τη φορά υπάρχει σαφής πολιτική βούληση. Και φυσικά δεν εννοείται και ο υπουργός Υποδομών να μην έχει ακόμη προχωρήσει την εργολαβία των μόλις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του φράγματος της Συκιάς, που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα από τις θεομηνίες των τελευταίων 18 μηνών.

Ο πρωθυπουργός ας γνωρίζει ότι στη δέσμευσή του αυτή για την ολοκλήρωση του Αχελώου, θα «λύσει το γόρδιο δεσμό» της παθογένειας που κατατρέχει την ελληνική πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες, σχετικά με το πολύπαθο αυτό έργο, επιδιώκοντας το αυτονόητο και το πλέον ωφέλιμο για τη χώρα.

Και θα βρει συμμάχους όλους τους Θεσσαλούς που ψηφίζουν ακόμη και κόμματα που είναι ενάντια στον Αχελώο. Αλλά και όλους τους έλληνες που με ρεαλισμό και σύνεση προτάσσουν το εθνικό και συλλογικό συμφέρον πάνω από ιδεοληψίες και μικροτοπικισμούς.

«Ν.Α.»