ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Η αλλαγή είναι η μόνη πραγματικότητα στη φύση έλεγε ο Ηράκλειτος πριν… κάμποσα χρονάκια και είχε βεβαίως δίκιο! Είναι το μόνο σίγουρο δηλαδή! Τίποτα δεν μένει ίδιο όπως και εμείς οι ίδιοι που είμαστε διαφορετικοί και αλλαγμένοι από στιγμή σε στιγμή.

Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη και οι αλλαγές απαραίτητες όπως και η δυνατότητα προσαρμογής σ’ αυτές. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να τις αποζητάμε και να προετοιμαζόμαστε πάντα γι’ αυτές…

Ωστόσο μόνο και μόνο η αλλαγή δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια στη βελτίωση της ζωής ή μιας κατάστασης! Υπάρχουν αλλαγές (και ιδιαίτερα οι βίαιες) που λειτουργούν προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Χειροτερεύουν τα πράγματα δηλαδή και δεν τα βελτιώνουν.
Υπάρχουν και οι αλλαγές… “απάτες”! Οι δήθεν!

Που σου υπόσχονται βελτιώσεις και σε κρατάνε στο τέλμα ή σε πάνε ακόμη πιο πίσω! “Ηρθε η ώρα της αλλαγής” που λεγε κι ένα διαχρονικό σύνθημα που μεταλλάχθηκε ουκ ολίγες φορές στην πορεία από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς!

Οι αλλαγές που έγιναν, γνωρίζουμε άπαντες, πλέον, εν έτη 2022, πόσο πολύ βελτίωσαν τη ζωή μας! Μια θαυμάσια ατμόσφαιρα γίναμε από τις πολλές αλλαγές! Πίσω… ολοταχώς πηγαίνουμε με το γκάζι στο τέρμα και βενζίνη σούπερ πάουερ!!! Αυτή που μέχρι να έλθουν τα Χριστούγεννα μπορεί να φθάσει κανα δεκάευρω το λίτρο!!!

Αλλαγές όμως ετοιμάζονται, λέει, και στους κανονισμούς ποδοσφαίρου με μπροστάρηδες τους Ολλανδούς που ήδη τις εφαρμόζουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο και είναι έτοιμοι να τις μεταφέρουν και στα μεγάλα εθνικά τους πρωταθλήματα.

Θα κάνουν, λέει, το ποδόσφαιρο ακόμη πιο γρήγορο, για να μην χάνεται χρόνος! Τα κόρνερ δεν θα εκτελούνται όπως γνωρίζουμε, αλλά θα μπορεί ο παίκτης να κάνει κούρσα χωρις ν’ αλλάξει πάσα. Το ίδιο και στα πλάγια και στα ελεύθερα!

Με το που θα παίρνει κίτρινη κάρτα ένας παίκτης πρέπει να βγαίνει έξω για πέντε λεπτά και να επιστρέφει, ενώ οι προπονητές θα έχουν δικαίωμα να κάνουν όσες αλλαγές θέλουν, χωρίς να σταματάει καθόλου ο χρόνος. Θα μπαινοβγαίνουν δηλαδή παίκτες παρότι το ματς θα συνεχίζεται!

Τέλος οι αγώνες θα διαρκούν 60 κι όχι 90 λεπτά με καθαρό χρόνο!!! Τις αλλαγές αυτές θα τις εφαρμόσουν όπως γράφουν τα ρεπορτάζ από τη μεθεπόμενη αγωνιστική σεζόν!

Όπως αντιλαμβάνεστε εδώ πλέον δεν πάμε μπροστά, αλλα γυρίζουμε σε εκείνα τα μαγικά διαλείμματα στο σχολείο όπου παίζαμε μπάλα στο προαύλιο όλοι εναντίον όλων! Ούτε ενδεκάδες, ούτε κανονισμοί, ούτε φάουλ, οφσάϊντ και άλλες τέτοιες αηδίες!  Βουρ και τους φάγαμε μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι!!!

Για να βγάζουν φράγκα είναι ικανοί να μετατρέψουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε… νούμερο τσίρκου με λιοντάρια, θηριοδαμαστές, φωτιές, ακροβάτες και κλόουν! Με αρχικλόουν τον Ινφαντίνο.

Εχει και την κατάλληλη φάτσα για το ρόλο!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Oι αλλαγές που έγιναν κατά καιρούς στο ποδόσφαιρο στους κανονισμούς και στον τρόπο που παίζονταν, ήταν μετρημένες και ουσιαστικές. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή από τότε που έπαζαν μπάλα στα γήπεδα της Αγγλίας στα μέσα του 1800, μέχρι τις μέρες μας δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιες εξ αυτών αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του αθληματος.  Ισα ίσα του έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση! Η διαδικασία των πέναλτι, η δυνατότητα των προπονητών ν’ αλλάζουν παίκτες οι κόκκινες και οι κίτρινες κάρτες το “πίσω – μπρος” στον τερματοφύλακα και πολλές άλλες.  Εγιναν όμως και κάποιες “πατατιές” από τα μυαλά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ που ακόμη τις θυμόμαστε κι ανατριχιάζουμε! Οπως εκείνα τα γελοία “χρυσό” και “ασημένιο” γκολ που όποιος το έβαζε σταματούσε και το παιχνίδι. Ευτυχώς τα μάζεψαν νωρίς!!!

Η πρόκριση της Εθνικής

Βέβαια μ’ αυτές τις “πατατιές” της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ η εθνική μας ομάδα είχε πάρει την πρόκριση στον τελικό του Γιούρο της Πορτογαλίας το 2004. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης πέτυχε το γκολ με τον Δέλλα (ΦΩΤΟ) και η… τελετή έλαβε τέλος αφού εφαρμόζονταν τότε ο κανονισμός του “ασημένιου γκολ” όπου όποιος σκόραρε στην παράταση στο ημίχρονο ολοκληρώνονταν το παιχνίδι!

Το “ασημένιο γκολ”…

Το “ασημένιο γκολ” ήταν η βελτιωμένη έκδοση του “χρυσού γκολ” που πραγματικά προκάλεσε την αποστροφή του φίλαθλου κόσμου παγκοσμίως!  Αρχικά ο κανονισμός προέβλεπε πως όποιος έβαζε γκολ στην παράταση, ανεξαρτήτως χρονικού σημείου τελείωνε αυτομάτως και το παιχνίδ! Κάτι τέτοιο συνέβη και μάλιστα στον τελικό του Γιούρο το 1996 (φιλοξενήθηκε στην Αγγλία) όπου η Γερμανία επικράτησε της Τσεχίας (είχαν προηγηθεί οι Τσέχοι στην κανονική διάρκεια και ισοφαρίστηκαν) με γκολ του Μπίρχοφ στο 5ο λεπτό της παράτασης! Μιλάμε για καραγκιοζιλίκι άνευ προηγουμένου! Την πάτησαν δύο φορές δηλαδή και μάλιστα χοντρά οι Τσέχοι από “χρυσοασημένια” γκολ!!!

————————–

«Οι μικρές αλλαγές είναι οι εχθροί των μεγάλων αλλαγών»

Μπέρτολτ Μπρεχτ – Γερμανός συγγραφέας