Tα δεδομένα που σχετίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Ν. Καρδίτσας και ιδίως τις ορεινές περιοχές την τελευταία διετία, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τόπο, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνουν ο Δήμος Μουζακίου με το Δίκτυο ΟΤΑ «Πίνδος», την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια.
Η διημερίδα που είχε ως αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές, τον κυκλώνα «Ιανό» και την αντιμετώπισή τους, άρχισε χθες το απόγευμα στο Mouzaki Palace παρουσία των Βουλευτών Καρδίτσας κ.κ. Ασημίνα Σκόνδρα – Γ. Κωτσού και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου και ολοκληρώνεται σήμερα. Σημαντικοί καλεσμένοι παραθέτουν πολύτιμα στοιχεία, ενώ τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη ενίσχυσης της κοινής προσπάθειας εξεύρεσης τρόπων διαχείρισης και αντιμετώπισης της νέας κλιματικής πραγματικότητας που δημιουργείται στο Νομό και στη χώρα μας.
Η ημερίδα ξεκίνησε χθες με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη και Αργιθέας- Προέδρου του Δικτύου ΟΤΑ Πίνδος Ανδρέα Στεργίου. Mεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κυριάκος Υάκινθος Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ που αναφέρθηκε στον Ιανό και την κλιματική αλλαγή, ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που αναφέρθηκε στη χρήση διαστημικών τεχνικών στην παρακολούθηση γεωδυναμικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών».
Επίσης η κ. Κατερίνα Στυλογιάννη, Περιβαλλοντολόγος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέπτυξε το θέμα των φυσικών καταστροφών και των κινδύνων πλημμύρας, ενώ υδρολογική και υδραυλική Προσομοίωση των Πλημμυρών που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας έκανε ο Λάμπρος Βασιλειάδης, Μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τον «αφανή θάνατο της Λίμνης Πλαστήρα» μίλησε ο Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Ο κ. Σταύρος Σακελλαρίου Δρ. Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στη σημασία της ενσωμάτωσης των μοντέλων πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών στο χωροθετικό σχεδιασμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ο κ. Γεώργιος Κορομπίλιας, Γεωπόνος στις επιπτώσεις του «Ιανού» στον Αγροτικό τομέα.
Το σημερινό πρόγραμμα
Η διημερίδα ολοκληρώνεται σήμερα με πλήθος θεματικών ενοτήτων που θα αρχίσουν στις 9.30 το πρωί:
– «Κλιματική Αλλαγή: Αιτίες και μέτρα Αντιμετώπισης». Εισηγητής: Αθανάσιος Κούγκολος, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
– «Διαχείριση Αστικών Ομβρίων με Οικολογικές Μεθόδους». Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
-«Φυσικές καταστροφές και ο ρόλος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού: Πρόληψη – Μετριασμός – αποκατάσταση». Εισηγήτριες:
*Μαριλένα Παπαγεωργίου, Επίκουρη καθηγήτρια Χωροταξικού Σχεδιασμού, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
*Γεωργία Ποζουκίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολεοδομικής Οργάνωσης και Μοντέλων Χρήσεως Γης, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
-«Καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλού κόστους με εφαρμογές στην Πολιτική Προστασία (Σεισμοί, Κατολισθήσεις, Πυρκαγιές, Πλημμύρες)». Εισηγητής: Μάριος Αναγνώστου, Μεταδιδάκτορας, Συνεργάτης Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου.
– Ποτάμια και προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Εισηγητής: Δημήτριος Αργυρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ – Υγιεινολόγος MSc.