Διακόπηκε για άγνωστο λόγο η επικοινωνία της Διαστημικής Υπηρεσίας με το μικροσκοπικό σκάφος που εκτοξεύτηκε με προορισμό το φεγγάρι.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι διακόπηκε για άγνωστο λόγο η επικοινωνία της με τη μικροσκοπική διαστημοσυσκευή Capstone, μεγέθους φούρνου μικροκυμάτων, που είχε εκτοξευθεί από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Ιουνίου με προορισμό τη Σελήνη. Οι μηχανικοί της NASA ευελπιστούν ότι θα λύσουν το πρόβλημα και θα αποκαταστήσουν την επαφή.

Το βάρους μόλις 25 κιλών και κόστους σχεδόν 33 εκατ. δολαρίων σκάφος πρόκειται να τεθεί σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από το φεγγάρι, που ποτέ έως τώρα δεν είχε δοκιμαστεί και στην οποία η NASA θέλει να τοποθετήσει τον υπό κατασκευή σεληνιακό διαστημικό σταθμό της Gateway.

Το Capstone αποτελεί προπομπό των μελλοντικών αποστολών “‘Αρτεμις” που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να στείλει ξανά αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης.

Το ταξίδι του Capstone έως τη Σελήνη – αν όλα πάνε καλά – σχεδιάστηκε για να γίνει με περίπλοκο τρόπο, γι’ αυτό αναμένεται να κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες.

Η εκτόξευση έγινε από τη Νέα Ζηλανδία με έναν μικρό πύραυλο ύψους 18 μέτρων της εταιρείας Rocket Lab.

Το σκάφος, ένας κυβικός μικρο-δορυφόρος που έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά όπου η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σεληνιακό σταθμό (Gateway), στον οποίο οι αστροναύτες από τη Γη θα κάνουν στάση προτού κάνουν την τελική κάθοδο τους στην επιφάνεια του φεγγαριού.

CAPSTONE
CAPSTONE ROCKET LAB

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποστολή, λόγω του μικρού μεγέθους του χρησιμοποιούμενου πυραύλου και της αργής διαδρομής που επελέγη, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φτάσει στην προδιαγεγραμμένη άκρως ελλειπτική σεληνιακή τροχιά της, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Η τροχιά αυτή θα φέρνει το CAPSTONE σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (από τον ένα πόλο του φεγγαριού) έως 70.000 χλμ (από τον άλλο σεληνιακό πόλο).

Πηγή: news247