Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του ορεινού όγκου του Νομού, αυτό του πληθυσμιακού μαρασμού, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέες Δημοτικές Αρχές των Δήμων Λ. Πλαστήρα και Αργιθέας.
Οι δύο αυτοί Δήμοι, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των πιο γερασμένων Δήμων της χώρας σύμφωνα με τον ηλικιακό χάρτη της Ελλάδας που προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων στο Δήμο Αργιθέας διαμορφώνεται στα 54,3 έτη και στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα στα 53,6 έτη. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πλέον ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στα χωριά του ορεινού όγκου, τα οποία αποκτούν «ζωή» είτε τα Σαββατοκύριακα, είτε το καλοκαίρι.
Λίμνη Πλαστήρα
«Το πρόβλημα το είχαμε εντοπίσει πολύ πριν τις εκλογές γι’ αυτό και είχαμε μια ολοκληρωμένη προταση. Τίθεται θέμα επιβίωσης των χωριών και αν δεν υπάρξει άμεσα εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα θα εγκαταλειφθούν πλήρως, παρότι αποτελούν το τουριστικό επίκεντρο του Νομού» σημειώνει μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο νέος Δήμαρχος Λ. Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος.
Αναφερόμενος στη ζωή στα χωριά της Λίμνης κάνει λόγο για «κοινότητες του Σαββατοκύριακου». «Ειδικά το χειμώνα, τα χωριά αδειάζουν αφού φεύγουν κατά δεκάδες οι κάτοικοι και κατεβαίνουν στην πόλη. Το ίδιο κάνουν πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι ανεβαίνουν την Παρασκευή και φεύγουν την Κυριακή, μετά την αναχώρηση των επισκεπτών» σημειώνει και προσθέτει: «απόδειξη της εικόνας αυτης είναι η ύπαρξη μόλις δύο σχολικών μονάδων με 12 παιδιά στο Κρυονέρι και 2 στο Μεσενικόλα».
Αργιθέα
Ο Δήμο Αργιθέας, που είναι ο πιο γηρασμένος Δήμος του Νομού, έχει πλέον στο «τιμόνι» του το νεότερο Δήμαρχο που εξελέγη σε όλη τη χώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, τον Ανδρέα Στεργίου.
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Στεργίου τονίζει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί και τα χωριά αποκτούν ζωή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Χαρακτηρίζει «ηρωικές» τις οικογένειες με παιδιά που έχουν απομείνει στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στο Δήμο λειτουργούν σήμερα δύο σχολεία, στην Αργιθέα και στο Αργύρι.
Βασική επιδίωξη, της νέας Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με το Δήμαρχο, είναι κυρίως να σταματήσει η φυγή δημοτών από την περιοχή και να ενεργοποιήσει τους απόδημους Αργιθεάτες, στέλνοντας μήνυμα επαναπατρισμού μέσα από στοχευμένες κινήσεις και ένα συνολικό πλάνο δράσεων.
«Πρώτο μας μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των λιγοστών ηρωικών κατοίκων, γι’ αυτό και δίνουμε βάση στις καθημερινές ανάγκες των δημοτών.
Επιδίωξη μας είναι να αναδειχθεί η περιοχή σε έναν κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, καθώς ο δήμος Αργιθέας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και πλούτο, σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο και ιστορικά μνημεία. Πρόκειται για αφετηριακά βήματα, σε μια προσπάθεια εξέτασης της ίδιας της βιωσιμότητας της περιοχής μας, για την οποία απαιτείται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος ετών, βελτιώνοντας τις υποδομές και την κοινωνική μέριμνα».
Ο κ. Στεργίου, είναι ο πρώτος Δήμαρχος Αργιθέας που αρχές Οκτωβρίου θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά συνέδρια στην Ευρώπη, τα οποία επικεντρώνονται στις απομακρυσμένες περιοχές και την άμβλυνση των ανισοτήτων που καταγράφονται με τα αστικά κέντρα. «Στόχος είναι να λάβουμε εφόδια γνώσης και εμπειρίας για τον τρόπο με τον οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα και καταστάσεις ώστε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του Δήμου Αργιθέας» τονίζει ο κ. Στεργίου, ο οποίος μάλιστα κλείνοντας κάνει λόγο για δύο ενθαρρυντικά στοιχεία: το πρώτο αφορά το νεαρό μέσο όρο ηλικίας της νέας Δημοτικής Αρχής και ο δεύτερο την επαναλειτουργία φέτος του νηπιαγωγείου στην κοινότητα Αργυρίου.
Π. Νάνος: «Σχέδιο 10 σημείων»
Ο κ. Νάνος αναφέρει ότι ο συνδυασμός του είχε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανακατοίκηση των χωριών, αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία, την οποία επιδιώκει να μετουσιώσει σε πράξη ως δημοτική αρχή.
«Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την επανακατοίκηση των χωριών μας, η οποία εδράζεται στην Ευρωπαϊκή εμπειρία των ανοιχτών πόλεων. Στοχεύουμε στην μετεξέλιξη της περιοχής σε έναν Πολυκεντρικό Δήμο, όπου κάθε κοινότητα θα έχει το δικό της ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία.
Δίνουμε προτεραιότητα στην Απασχόληση, την Υγεία, την Παιδεία, την Ποιότητα Ζωής για όλους τους δημότες με έμφαση στα λιγοστά νέα παιδιά που μεγαλώνουν στα χωριά μας. Δεν μπορεί είκοσι χρόνια μετά τις διοικητικές συνενώσεις των χωριών και οι κοινότητες να εξακολουθούν την μοναχική τους πορεία, χωρίς να αντιλαμβάνονται την παρουσία του Δήμου, παρά μόνο κάθε παραμονές εκλογών» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο αυτό έχει δέκα σημεία:
– Η ενίσχυση της Απασχόλησης περνάει μέσα από την ανάκαμψη του Τουρισμού.
Εμείς θέσαμε στόχο τον Τουρισμό 4 εποχών και 365 ημερών στη λίμνη Πλαστήρα, με άνοιγμα στην προσέλκυση ξένων τουριστών, με σταδιακή απεξάρτηση από τη μονοκαλλιέργεια του εσωτερικού τουρισμού. Οραματικός μας στόχος είναι να μετατρέψουμε την παραλίμνια περιοχή σε Διεθνές Κέντρο Βιωματικής Γνώσης και Εμπειρίας.
-Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα περνάει μέσα από την έμπρακτη ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων με διευκολύνσεις σε υποδομές, δρόμους, ύδρευση, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
– Η ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα. Εμείς στηρίζουμε όλους τοπικούς επιχειρηματίες με κάθε τρόπο.
– Επιδιώκουμε τη δημιουργίου ενός Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης για κάθε χωριό και προώθηση της απασχόλησης με όρους Κοινωνικής Οικονομίας. Δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών, σύνταξη ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους, και γυναίκες.
– Μέριμνα για τη Νεολαία. Σχεδιάζουμε προγράμματα εκμάθησης ξένης γλώσσας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, χορού, μουσικής κλπ. Σχεδιάζουμε παιδικές χαρές σε όλες τις κοινότητες και χώρους ψυχαγωγίας για τους νέους.
– Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας στην Πεζούλα. Οι δομές Υγείας είναι όρος για την επανακατοίκηση των χωριών μας και προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη.
– Ετοιμάζουμε πρόγραμμα για την αύξηση παραμονής των ετεροδημοτών (συνταξιούχους) στα χωριά τους, μόνιμα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων σε νέα ζευγάρια που θα ήθελαν να εγκατασταθούν μόνιμα στα χωριά του Δήμου, με δωρεάν παροχή δημοτικών υπηρεσιών, οικονομική ενίσχυση για κάθε παιδί που γεννάνε, πρόσληψη κατά προτεραιότητα σε προγράμματα απασχόλησης, διανομή καστανομεριδίων, παραχώρηση γης για καλλιέργειες με ειδική συμφωνία, συμβουλευτική στήριξη για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, κ.α.
– Καταγράφουμε και αξιποιούμε τη δημοτική περιουσία που μέχρι σήμερα σαπίζει στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Προτεραιότητα οι άνεργοι τους οποίους καλούμε να δημιουργήσουν κοινωνικούς συνεταιρισμούς να αναλάβουν την εκμετάλλευση. Διανέμουμε καστανομερίδια και άλλες εκτάσεις σε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με την παραγωγή.
– Δημιουργούμε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση ομάδων επαγγελματιών, με στόχο την παροχή γνώσεων. Προπάντων τη δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας και συνείδησης.