Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι δήμοι στη χώρα και στο Ν. Καρδίτσας διαβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα.
Στους έξι Δήμους του Νομού, η εκτόξευση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα έχει εξανεμίσει τα κονδύλια με βάση τους προϋπολογισμούς που συντάχθηκαν το περασμένο έτος.
Τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, ενώ το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της αδυναμίας είσπραξης των αναμενόμενων δημοτικών τελών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως πλήθος καταναλωτών αδυνατεί να εξοφλήσει στην ώρα τους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ολα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία οι δήμοι πρέπει να προσαρμοστούν για να αντεπεξέλθουν στις ανα΄γκες οικονομικέ ςκαι όχι μόνο που αθ προκύψουν τον φετινό, δύσκολο, χειμώνα.
Ο “ΝΑ” επικοινώνησε με τους δημάρχους των έξι δήμων του νομού οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κόστος της ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται αν αν τιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.
Δήμος Καρδίτσας
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος στη δήλωσή του στο “ΝΑ” σημείωσε:
“Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας απασχολεί καιρό τώρα και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μέτρα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή εντός των ημερών θα συγκαλέσουμε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων ώστε να προτείνουν και εκείνοι τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να καταλήξουμε στις οριστικές αποφάσεις μας.
Παράλληλα είμαστε σε επαφή με την ΚΕΔΕ η οποία προτίθεται να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την πολιτεία για τους δήμους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση.
Εξάλλου και η ΚΕΔΕ Θα προτείνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας τα οποάι προφανώς θα υιοθετήσουμε.
Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι φέτος θα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα καθώς εντός του χειμώνα ένα μεγάλο τμήμα του οδοφωτισμού θα αντικατασταθεί και μάλιστα με “κλειδωμένη” την τιμή της κιλοβατώρας.
Όπως και να έχει παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή την κρίση”.
Δήμος Παλαμά
Για τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Δήμοι έκανε λόγο ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του οδοφωτισμού στο Δήμο, λέγοντας πως η εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα και η ρήτρα αναπροσαρμογής «ροκάνισε» τον προϋπολογισμό του 2022, τα χρήματα του οποίου εξαντλήθηκαν τον Απρίλιο!
Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και με τα καύσιμα ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχονταν στα 232.000 ευρώ για φέτος και τα χρήματα εξαντλήθηκαν εντός του καλοκαιριού. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για τα καύσιμα, ξεπερνά τα 400.000 ευρώ. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, συνέχισε ο κ. Σακελλαρίου, υπάρχει σχεδιασμός με τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας, με τα led στον οδοφωτισμό που υπάρχει μελέτη και θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο κλπ, ωστόσο βραχυπρόθεσμα απαιτείται η πολιτεία να εισακούσει την ΚΕΔΕ.
Δήμος Σοφάδων
Το γεγονός ότι ο Δήμος έχει βάλει εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο τη διαχείριση των καυσίμων επισήμανε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.
Όπως είπε, οι συμβάσεις των διαγωνισμών για τα καύσιμα είχαν υπογραφεί με τα περυσινά δεδομένα, ωστόσο από νωρίς την Άνοιξη καταβάλλεται προσπάθεια προσεκτικής διαχείρισης για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο Δήμος.
Σε ότι αφορά το ρεύμα, με βάση στοιχεία του Ιουνίου, υπερβαίνουν κατά 200.000 ευρώ τα αναμενόμενα έξοδα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Σάρλος έχει βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή έχει αλλάξει σε led τα φώτα στο μισό δήμο. Την ίδια ώρα τα έσοδα που εισπράττονται από τα τέλη μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έχουν γίνει δύο συσκέψεις με ηλεκτρολόγους ώστε να εξεταστεί η εξοικονόμηση από το κλείσιμο του δημόσιου φωτισμού μισή νωρίτερα το πρωί και 20 λεπτά πιο νωρίς το βράδυ, καθώς και το κλείσιμο του δημοτικού φωτισμού μια ώρα πιο νωρίς το πρωί. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει κεντρική κυβερνητική απόφαση για τους θερμοστάτες στα δημοτικά κτίρια, ενώ επισήμανε πως το σύνολο των Δήμων αναμένουν τις αποφάσεις της πολιτείας μετά και τις επισημάνσεις της ΚΕΔΕ.
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος σημείωσε ότι ο Δήμος Λ. Πλαστήρα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους Δήμους.
Τα κονδύλια των προϋπολογισμών δεν επαρκούν και το ενεργειακό απορροφά μεγάλο κομμάτι των δαπανών, την ώρα που έχουν περιοριστεί τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Σημείωσε ότι σε επίπεδο Δήμου εξετάζεται μια μελέτη ώστε να διαπιστωθεί πιο κομμάτι του δημοτικού φωτισμού μπορεί να περιοριστεί, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων τις βραδινές ώρες. Ωστόσο εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το σύνολο της χώρας και θα πρέπει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει συνολικά, καθώς επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε το ενεργειακό καταναλωτικό μοντέλο.
Δήμος Μουζακίου
Για ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στους προϋπολογισμούς του ρεύματος και των καυσίμων μίλησε και ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης.
Το κόστος, τόνισε έχει διπλασιαστεί, ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι πιέσεις είναι μεγάλες. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται αποφάσεις από την πολιτεία για το ενεργειακό πρόβλημα των Δήμων, ενώ σε επίπεδο Δήμου Μουζακίου γίνονται βήματα βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος με την ενεργειακή κοινότητα και την προωθούμενη μελέτη αντικατάστασης του φωτισμού με 12ετή Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης μέσω αναδόχου.
Δήμος Αργιθέας
Στο Δήμο Αργιθέας όπως τόνισε στο “ΝΑ” ο Δήμρχος κ. Ανδρέας Στεργίου έχουν ήδη ληφθεί κάποια μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης. “Από νωρίς διαβλέψαμε τις επιπτώσεις που θα είχε στη λειτουργία του δήμου μας η ενεργειακή κρίση και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να περιορίσουμε την κατανάλωση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου και ανέφερε ενδεικτικά ότι σε πρώτη φάση έχει γίνει αντικατάσταση αρκετών λαμπτήρων σε led, βρίσκεται στην τελική φάση η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Ανθηρού ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δημοτικά κτίρια. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Στεργίου τόνισε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, θα λαμβάνονται μέτρα ή ο Δήμος θα συμμορφώνεται σε μέτρα που θα αποφασιστούν από άλλους φορείς.