Οι βαµβακοφυτείες στα πεδινά της χώρας (ήδη ξεκίνησε η συλλογή σε Καρδίτσα και Λάρισα) έχουν ήδη υποδεχτεί τις πρώτες συλλεκτικές µε τις αυξηµένες αποδόσεις να κυριαρχούν στις συζητήσεις µεταξύ παραγωγών. Βεβαίως, έκδηλη είναι και µια αµηχανία αυτές τις µέρες για την τιµή του προϊόντος.

∆ύο εβδοµάδες τώρα, το χρηµατιστήριο βάµβακος δείχνει ότι έχει εισέλθει σε µια περίοδο συσσώρευσης γύρω από τα 102 µε 103 σεντς ανά λίµπρα, κάτι που µεταφράζεται σε τιµή για το σύσπορο στα 85 µε 87 λεπτά το κιλό. Τα 85 λεπτά προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια Μάρκου στο κλείσιµο της εβδοµάδας για παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου και µ’ αυτή συστρατεύονται και οι περισσότερες επιχειρήσεις. Εξαίρεση στη γραµµή, είναι η προσφορά του Καραγιώργου που πληρώνει 1 µε 2 λεπτά παραπάνω, ανάλογα µε τον παραγωγό.

Το πρώτο χέρι στο βαµβάκι φέτος συµπίπτει µε µια ιδιαίτερη ισορροπία στη διεθνή αγορά βάµβακος, µε την αµηχανία αρκετών παραγωγών αναφορικά µε τα φιξαρίσµατα να έγκειται στο γεγονός ότι µέχρι πριν από δύο-τρεις εβδοµάδες, τα συµβόλαια προπώλησης πλησίασαν την κορυφή περιόδου κοντά στο 1 ευρώ το κιλό.

Στο 25 µε 30% τα κλεισµένα

Όπως θα θυµούνται οι περισσότεροι, στα τέλη Μαΐου η αγορά είχε επίσης πιάσει το επίπεδο αυτό για να ακολουθήσει στη συνέχεια µια αποθαρρυντική διόρθωση που κατέβασε την τιµή προπώλησης στην περιοχή των 70 λεπτών το κιλό. Παρά το γεγονός ότι η αγορά ανέκαµψε στο δεύτερο µισό του Αυγούστου, το ρεπορτάζ θέλει το 25 µε 30% της αναµενόµενης φετινής παραγωγής να έχει κλειστεί σε αυτά τα σπάνια υψηλά.

Πλέον, µε την πίεση της συγκοµιδής να ενισχύεται, η διεθνής αγορά δείχνει αναποφάσιστη ως προς το πού θα κινηθεί. Εξίσου διχασµένες είναι και οι εκτιµήσεις αναλυτών, µε ορισµένους να θεωρούν πως τα υψηλά βρίσκονται πίσω µας και άλλους να βλέπουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Δικαιώνονται οι προπωλήσεις στο βαμβάκι, άρχισαν οι πιέσεις στην διεθνή αγορά

Πίσω από το βαρέλι αργού η διεθνής τιµή του βάµβακος

Kαταλύτης ανόδου ή µιας περαιτέρω πτώσης της τιµής στο βαµβάκι η περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσµια οικονοµία. Αυτό αποδείχθηκε σε δύο περιπτώσεις, ήδη από τον περασµένο Ιούνιο, όταν ήρθαν και οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων από τη FED. Τα αποτελέσµατα του πληθωρισµού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την περασµένη Τρίτη, έριξαν ξανά το βαµβάκι και από το στήριγµα των 105 σεντς.

Η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA που κυκλοφόρησε µια ηµέρα νωρίτερα (12 Σεπτεµβρίου), δεν µπόρεσε να δώσει τις απαντήσεις που περίµεναν αρκετοί για µια πιο αποφασιστική τοποθέτηση στην αγορά, κάτι το οποίο µαρτυρούν δύο πράγµατα. Το ένα είναι η συσσώρευση στη ζώνη των 103 σεντς ανά λίµπρα κατά τη διάρκεια της περασµένης εβδοµάδας. Το δεύτερο, πιο τεχνικό, εντοπίζεται την ηµέρα δηµοσίευσης της έκθεσης, κατά την οποία ο δείκτης εµφάνισε σηµαντική µεταβλητότητα µε χαµηλά στα 101 σεντς και υψηλά στα 108 σεντς πριν κλείσει γύρω από τα 104,5 σεντς. Κινήσεις σαν κι αυτή σε αγορές εµπορευµάτων, που παραδοσιακά είναι πιο συντηρητικές και βραδυκίνητες, είναι ενδεικτικές της νευρικότητας όλων των εµπλεκοµένων στον κλάδο.

Δικαιώνονται οι προπωλήσεις στο βαμβάκι, άρχισαν οι πιέσεις στην διεθνή αγορά

«Υποτονική κατανάλωση» αλλά δουλειές γίνονται

Όσο πέφτουν οι εκτιµήσεις για την ανάπτυξη, τόσο πέφτει και η διάθεση για ρίσκο των funds στις χρηµατιστηριακές αγορές, κάτι που φούσκωσε τους προηγούµενους µήνες τους δείκτες σε όλα τα ταµπλό, ενώ κυρίως πέφτουν και οι επιδόσεις της φυσικής αγοράς. Πράγµατι η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης έκοψε κατά περίπου 600.000 δέµατα τις προοπτικές της παγκόσµιας κατανάλωσης. Αν επιχειρήσει κανείς ένα συσχετισµό της αγοράς βάµβακος µε εκείνη του πετρελαίου, οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές για ένα σενάριο ανάκαµψης προς το 1 ευρώ, αφού µεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley, κόβουν 15 δολάρια ανά βαρέλι από τη σηµερινή τιµή του WTI των 88 δολαρίων.

Το πρακτικό σκέλος φαίνεται ήδη στη χώρα µας, αφού τα τουρκικά κλωστήρια είναι άφαντα σύµφωνα µε τα όσα υποστηρίζουν µεσίτες και εκκοκκιστές, που επικαλούνται ακυρώσεις παλαιότερων παραγγελιών. Ωστόσο, η φετινή χρονιά προσφέρεται για επανεκκίνηση αποστολών ελληνικού βάµβακος σε αγορές που χάθηκαν τα χρόνια της πανδηµίας, όπως το Πακιστάν, που περιµένει κατακόρυφη πτώση της παραγωγής.του.

Το τρίπτυχο της τιµής και η πίεση της πλατφόρµας στην αυλή

Προς το παρόν η ελληνική αγορά βάµβακος διατηρεί ένα 3 στα 3, αναφορικά µε τις παραµέτρους που καθορίζουν την τιµή στο σύσπορο. Η διεθνής τιµή παραµένει σε επίπεδα άνω των 100 σεντς, ενώ πολύ κοντά σε αυτά βρίσκονται και τα συµβόλαια Μαρτίου του 2023 (99 σεντς η λίµπρα), η ισοτιµία ευρώ/δολάριο παραµένει σε ιστορικά χαµηλά για το ευρώ επίπεδα, ενώ και το πριµ που πληρώνονται οι εκκοκκιστές επί της χρηµατιστηριακής τιµή, συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, λόγω και της πρωιµότητας της ελληνικής σοδειάς.

Εκείνο που φαίνετια ότι θα χαθεί πρώτο είναι το πριµ των εκκοκκιστών, όσο η ζήτηση από την Τουρκία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, κάτι που θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά τους για παζάρια στην τιµή παραγωγού. Ενώ το προηγούµενο διάστηµα, η τιµή που ακουγόταν στα συµβόλαια προπώλησης έδειχνε πιο ξεκάθαρη, δεν αποκλείεται, καθώς οι πλατφόρµες µε τα σύσπορα των παραγωγών σχηµατίζουν ουρές έξω από την αυλή του εκκοκκιστηρίου, να αρχίσουν περιπέτειες αντίστοιχες µε αυτές που βίωσαν αρκετοί αγρότες στην υπόθεση του συµπύρηνου ροδάκινου φέτος. Αν και τα τελευταία χρόνια η εγχώρια αγορά βάµβακος, δίνει την εντύπωση ότι έχει ωριµάσει, ειδικά έπειτα από την εισαγωγή της δυνατότητας προπωλήσεων, τα παλιά φαντάσµατα των επιφάσεων περί υγρασίας ή ποιότητας ίνας, ξυπνούν εύκολα σε περιόδους κατά τις οποίες η υποτονική ζήτηση και η υψηλή χρηµατιστηριακή τιµή προκαλούν πανικό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές, ωστόσο ακόµα η συγκοµιστική περίοδος βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο.

Το δολάριο εξακολουθεί να ευνοεί

Η φετινή χρονιά στο βαµβάκι δεν χαρακτηρίζεται µόνο από την υψηλή µεταβλητότητα στον χρηµατιστηριακό δείκτη ή από την επίµονη διατήρηση της διεθνούς τιµής πάνω από τα 100 σεντς ανά λίµπρα. Ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία διαµορφώνει η ισοτιµία του ευρώ µε το δολάριο, κάτι που βελτιώνει έως και 20% τις τιµές για το ελληνικό σύσπορο συγκριτικά µε την προηγούµενη διετία κατά την οποία η ισοτιµία κυµάνθηκε γύρω από τα 1,20 δολάρια. Αν και το ευρώ έχει ανακάµψει ξανά στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιµίας από τα 99 σεντς που βρέθηκε νωρίτερα, η απόσταση από το σύνηθες των τελευταίων ετών είναι αυταπόδεικτη.

agronews.gr