Ποια θα ήταν η έκταση του τυφώνα «Ίαν» που χτύπησε την Κούβα και τις ακτές της Φλόριντα στις ΗΠΑ, αν ήταν στο ίδιο σημείο με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020;
Την απάντηση έδωσε άρθρο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
O τυφώνας «Ίαν» έφτασε σε κατηγορία 4, με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνάει τα 247 χιλιόμετρα την ώρα. Κι όμως ακόμα κι ο Ιανός εκτιμάται ότι έφτασε σε τυφώνα κατηγορίας 2, αφού η μέση ταχύτητα των ανέμων ήταν τα 158 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τις καταγραφές.
Δεν θεωρήθηκε αδίκως λοιπόν ο «Ιανός» ως ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες που έχουν πλήξει ποτέ την Ελλάδα κι αν κάτι μας σώζει είναι ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα και δεν αφήνει τα περιθώρια ώστε να εξελιχθούν τέτοια συστήματα σε τυφώνες κατηγορίας 4 και 5, όπως συμβαίνει στους ωκεανούς. Διαφορετικά, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που δεν έχει υποδομές για την αντιμετώπιση ακόμα και πιο μικρής έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων, θα είχαμε εκατοντάδες θύματα.
Σύμφωνα με το άρθρο του Αστεροσκοπείου, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας προβλέπεται να προκαλέσει αύξηση της έντασης των Μεσογειακών Κυκλώνων, κάτι που δυνητικά θα είχε ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα και για τη χώρα μας.
Ο Ιανός θεωρείται το πιο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά που έχει πλήξει την Μεσόγειο τα τελευταία 60 χρόνια, όμως στο κοντινό μέλλον ενδέχεται αυτό το ρεκόρ να καταρριφθεί».
Κ. Π.