Στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, κάνει αναφορά ο γερμανικός Τύπος.
Το δημοσίευμα – όπως το μεταφέρει η Deutsche Welle -εξηγεί, παραθέτoντας ερωτήσεις και απαντήσεις, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.
Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;» γράφει:
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», έγραψε ο ιστορικός Ράιαν Τζίνγκερας, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ακαδημία Ναυτικού των ΗΠΑ στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.
Ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εδώ και εβδομάδες. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος. Ο υπερεθνικιστής εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την Κρήτη στην Τουρκία. «Θα βγάλουμε τα μάτια όσων περιφρονούν τα δικαιώματά μας», απειλεί ο Μπαχτσελί», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ahval: Γιατί ο Ερντογάν ενδέχεται να επιλέξει πόλεμο με την Ελλάδα και ποιες οι συνέπειες
Στο μεταξύ, τη δική της εκδοχή για την επιθετική στάση και ρητορική που τηρεί εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε δημοσίευμα της η αντιπολιτευτική τουρκική ιστοσελίδα «Ahval», σε ένα άρθρο της που τιτλοφορείται «Γιατί ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει τον πόλεμο με την Ελλάδα».
Ο συντάκτης της συγκεκριμένης ανάλυσης δίνει έμφαση μεν στα όσα έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ο πρόεδρος της Τουρκίας και κυρίως στα όσα διεμείφθησαν το τελευταίο διήμερο στην Πράγα.
Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει πως «την ίδια στιγμή υπάρχουν όμως και πολλοί λόγοι για να αμφιβάλλουμε για τη σοβαρότητα των απειλών του Ερντογάν. Μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων ψηφοφόρων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, παραμένει πεπεισμένη ότι τα λόγια του είναι απλώς μια εκλογική στρατηγική που έχει σκοπό να «δημιουργήσει μια ατζέντα» πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους».
Προσθέτει δε:
«Μια τουρκική επίθεση στην Ελλάδα θα προκαλούσε σίγουρα ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα δεδομένης της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και της ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αιγαίο».
Πηγή:cnn.gr