Tην πραγματοποίηση σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του κλάδου και να συζητηθεί η ένταξη των καπνοπαραγωγών όλης της χώρας στο πρόγραμμα των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ζητάει η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού (Κλαδική).
Στην επιστολή που έχει αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και, παράλληλα, κοινοποιείται και στον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο, η Καπνική σημειώνει ότι το πρόβλημα του συμψηφισμού μεταξύ επιστρεπτέας προκαταβολής και κορωνο ενίσχυσης καπνού όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά, αντίθετα, «το 50% βεβαιώθηκε ως οφειλή μέσω taxis στους λογαριασμούς των παραγωγών, ενώ το υπόλοιπο 50% εισπράχθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. από την πληρωμή της κορωνο-ενίσχυσης του καπνού χωρίς κανένα αποδεικτικό είσπραξης».
Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η αύξηση του κόστους παραγωγής τόσο στα υγρά καύσιμα (diesel κίνησης) κατά 35% σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης (Δ.Τ. 4/10/2021: 1,43 € και Δ.Τ. 5/10/2022 : 1,921 €), των στερεών καυσίμων (πέλλετ) κατά 300% που χρειάζονται για την ξήρανση των μεγαλόφυλλων καπνών Virginia, των λιπασμάτων κατά 40 – 50%, των εφοδίων και όλων των απαιτούμενων μέσων παραγωγής (σπάγκος νιούτης, καπνό πάνα κ.λ.π.) έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα το καθαρό κέρδος του παραγωγού να εκμηδενίζεται και τις περισσότερες φορές να έχει αρνητικό αποτέλεσμα».
Η Καπνική κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 40- 45% της παραγωγής στην εσοδεία 2022 πανελλαδικά από την Θράκη μέχρι την Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία ενώ «η μείωση στο εισόδημα των παραγωγών θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό κυρίως λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας και της αύξησης του κόστους παραγωγής».
Όπως εξηγεί, «τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που όπως γνωρίζετε δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις με πλημμυρικά φαινόμενα και ο δυνατός αέρας, είχαν ως αποτέλεσμα το πλάγιασμα και μπλέξιμο των καπνοστελεχών ενώ λόγω της υψηλής υγρασίας αναπτύχθηκαν μυκητολογικές ασθένειες όπως φυτό φθορά και ιώδιο σε μεγάλο βαθμό. Οι όποιες προσπάθειες των περισσοτέρων παραγωγών για την αντιμετώπιση των ασθενειών με ψεκασμούς, στάθηκαν άκαρπες, αφού οι συνεχείς βροχές επιδείνωναν την κατάσταση. Το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο αφού χρειάσθηκαν επιπλέον μεροκάματα για να “σηκώσουν” τα καπνοστελέχη οι εργάτες, ενώ μεγάλο μέρος αυτών εγκατέλειψε τους παραγωγούς λόγω δυσχέρειας της συγκομιδής».