Αιτία πολέμου θεωρούν οι Θεσσαλοί αγρότες τον αποκλεισμό τους από τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 55 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι. Ζητούν να επανεξεταστούν οι εδαφολογικοί χάρτες στους οποίους φαίνεται να βασίζεται το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς αφενός μεν στην περιοχή των παρακάρλειων (οδός Βόλου) έχει βελτιωθεί η ποιοτική και ποσοτική σύσταση του νερού μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Λίμνης Κάρλας, στη δε Καρδίτσα που έχει επιφανειακά νερά, αδικούνται εκείνοι οι αγρότες που ποτίζουν με σταγόνα τις αρδευόμενες καλλιέργειες τους γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις και της καλής ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης των νερών, ενώ και για τα Φάρσαλα και τον Αλμυρό εφόσον βρίσκεται στην τελική ευθεία η κατασκευή του φράγματος Ενιπέα, δεν μπορεί η διάταξη αυτή να ισχύει καθόλη τη διάρκεια ισχύος της νέας ΚΑΠ μέχρι το 2027.
Οι αγρότες θεωρούν ότι θα ευνοηθούν άλλες περιοχές όπως η Μακεδονία και η Αιτωλοακαρνανία εις βάρος της Θεσσαλίας και στρέφουν τα πυρά τους τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, αφού ήδη έχουμε εκτός συνδεδμένης και μήλα, κεράσια, αμύγδαλα, κάστανα κλπ.
Δείτε παρακάτω το χάρτη με βάση τον οποίο θα δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο καλαμπόκι (με το κόκκινο οι περιοχές που δεν θα τις λάβουν):
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός γεωπόνος και αγρότης Δημήτρης Τσιάχας:
Οι βουλευτές της Λάρισας ,όσον αφορά την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι με την νέα ΚΑΠ,έχουν να μας πούν κάτι; καλοπροαίρετα ρωτάω,αυτούς που με αντιπροσωπεύουν στην Βουλή των Ελλήνων!
Το πρόβλημα πέρα από τους αγρότες το έχουν και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι φοβούνται πως αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ο Λαρισαίος πρόεδρος του πανελλήνιου Γεωπονικού Συλλόγου Δημήτρης Σοφολόγης σημείωσε πως με το καλαμπόκι και τα μήλα, αλλά και τα αμύγδαλα, τα κάστανα, τα φιστίκια και τα ροδάκινα που μένουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων το οικονομικό πλήγμα για το Νομό Λάρισας θα είναι μεγάλο για την επόμενη πενταετία, ενώ κατέληξε πως είναι ανάγκη να γίνει αναθεώρηση των εδαφολογικών χαρτών και κυρίως να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των αγροτών της Θεσσαλίας.
Για το θέμα ενημέρωσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρώην προεδρος της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Λάρισας Χρήστος Καπετάνος ο οποίος επισκέφτηκε προχθές τον κ. Γεωργαντά στην Αθήνα