Διαφορετικά είδη κορακιών φωλιάζουν στο Παυσίλυπο, εκ των οποίων το ένα είναι εισαγόμενο από την περιοχή της Βουλγαρίας και μάλιστα θηρευτής.
Οποιαδήποτε παρέμβαση από το Δήμο Καρδίτσας αποκλείεται για τη φετινή χρονιά, καθώς τα κοράκια βρίσκεται στο στάδιο της ωοτοκίας και απαγορεύεται ρητά η καταστροφή των φωλιών.
Επί του θέματος πραγματοποίησε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος, με αφορμή ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστα Μπαρμπούτη.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, την Κυριακή υπήρξε συνάντηση με καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας Καρδίτσας που έχει διδακτορικά πάνω στα πτηνά. Ο Δήμος έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Παν. Θεσσαλίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς και στο πλαίσιο αυτό θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο κείμενο συνεργασίας με το εργαστήριο διαχείρισης άγριας πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Καρδίτσας ώστε να γίνει η εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο αντιμετώπισης των κορακοειδών στο Παυσίλυπο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάκο, ο καθηγητής ενημέρωσε ότι στο Παυσίλυπο υπάρχουν τρία είδη κορακιών και ένα εισερχόμενο που δεν είναι ενδημικό, το οποίο μάλιστα είναι μόνο θηρευτής. Ξεκίνησε από τη Βουλγαρία, έφθασε στη Βόρεια Ελλάδα, επεκτάθηκε στη Θεσσαλία και πηγαίνει προς τα κάτω. «Η μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί και από το αρμόδιο υπουργείο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί είναι προστατευόμενο είδος τα κοράκια» είπε και ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε: «για φέτος μέχρι τέλος Μαΐου δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση, με καταστροφή στις φωλιές γιατί τα κοράκια βρίσκονται στο στάδιο της ωοτοκίας και απαγορεύεται ρητά».
Επιστολή από το εργαστήριο του Τμήματος
Μάλιστα το εργαστήριο διαχείρισης άγριας πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, έστειλε επιστολή την οποία ανέγνωσε ο Δήμαρχος και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προτείνεται η εκπόνηση μελέτης με θέμα «παρουσία και αναπαραγωγή κορακοειδών στο Πάρκο του Παυσίλυπου, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης».
Η προτεινόμενη μελέτη θα περιλαμβάνει ενδεικτικά, γενικά στοιχειά του είδους, αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, περιγραφή των επιπτώσεων, προτάσεις αντιμετώπισης κλπ. Η μελέτη υπολογίζεται να παραδοθεί σε 45 ημέρες μετά την ανάθεσή της.