Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Τουρκία – Ποιοι θα συμμαχήσουν με ποιους
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, κυριολεκτικά στο «παρά τρία» των εκλογών της 14ης Μαΐου.
Μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές, και ο τέταρτος υποψήφιος στην κρίσιμη εκλογική «κούρσα», ο Σινάν Ογάν, ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις αύριο, Παρασκευή, στην Άγκυρα.
Και παρότι η αποχώρηση του Ιντζέ αναμένεται να ωφελήσει τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ίσως να μην συμβεί το ίδιο και με την περίπτωση του Ογάν, καθώς πρόκειται για τον επικεφαλής μιας ακροδεξιάς συμμαχίας, ο οποίος, άλλωστε, προέρχεται από το εθνικιστικό MHP του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί.
«Αποσύρομαι για το έθνος μου»
«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω για το έθνος μου. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές», είπε λίγο νωρίτερα, μιλώντας από τα γραφεία του κόμματός του, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ.
«Πρότεινα μια τρίτη επιλογή στην Τουρκία. Προσπάθησα να ανοίξω ένα κανάλι. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε σε αυτό το κανάλι. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Διαφορετικά, θα με κατηγορήσουν όταν χάσουν τις εκλογές», τόνισε, αναφερόμενος στο κόμμα Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τον είχε καλέσει, μία μέρα νωρίτερα, να στηρίξει την «Συμμαχία του Έθνους», για να «φέρουμε μαζί την αλλαγή», όπως είπε, και «να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρωμιά από την πολιτική».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την απόφαση Ιντζέ να αποσυρθεί από την προεδική «κούρσα» της Τουρκίας, καθώς δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Και παρότι ο ίδιος κάνει λόγο για συνωμοσία, που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO), τελικά, απέσυρε την υποψηφιότητά του…
Με 5 μονάδες προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Konda, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου.
Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία και συνάδουν με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.
Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των -δύο – μέχρι πρότινος – άλλων υποψηφίων, στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ.
Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο, με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%.
Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3% και να κερδίζει την προεδρία της χώρας.
Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.
Τέλος, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να έχει τον ρόλο του «ρυθμιστή».
Πηγή: in.gr