Με την ελάχιστη εγγυηµένη τιµή των 35 λεπτών το κιλό θα κινηθούν στα προσεχή αλώνια σκληρού σίτου οι βιοµηχανίες, τηρώντας τα συµβόλαια που είχαν υπογραφεί µε παραγωγούς το περασµένο φθινόπωρο.
Με την εγχώρια φυσική αγορά στα 28 λεπτά, κρατάει το λόγο της για τα 35 στο σκληρό η κλαδική βιομηχανία
Με τα FOB για τα περσινά αποθέµατα σκληρού σίτου να έχουν υποχωρήσει στα 320 ευρώ ο τόνος στα ελληνικά λιµάνια, το εµπόριο φαίνεται πάντως ότι έχει διαµορφώσει µια τιµή κοντά στα 28 λεπτά το κιλό, κάτι που δείχνει πως η µάχη των 30 λεπτών για τα αλώνια θα µπορούσε να είχε χαθεί στη φυσική αγορά. Ωστόσο, σηµαντικό ανάχωµα σ’ αυτή την επίµονη πτώση που συνεχίζεται εδώ και αρκετούς µήνες στην Ιταλία και τη Γαλλία, θα µπορούσε να αποτελέσει η παρουσία των συµβολαίων.
Με ρήτρες ποιότητας στα συµβόλαια οι βιοµηχανίες
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Barilla δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις συµφωνίες αυτές, ωστόσο δεν αποκλείεται οι ρήτρες ποιότητας που περιλαµβάνονται στα συµβόλαια, να «φανούν» φέτος πιο πολύ απ’ ό,τι συνήθως. Με αντίστοιχο τρόπο θα κινηθούν και άλλες εταιρείες που έχουν κλείσει συµβόλαια µε παραγωγούς, όπως η Melissa.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πού θα καθίσει η µπίλια των τιµών σε µερικές εβδοµάδες, η εξέλιξη της καλλιέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία, προϊδεάζουν για µια χρονιά υψηλών αποδόσεων. Σ’ αυτό εστιάζουν πλέον και αρκετοί καλά οργανωµένοι παραγωγοί, οι οποίοι ορµώµενοι από την θετική πορεία των καιρικών συνθηκών, επιχειρούν να καλύψουν τη διόρθωση των τιµών µε περισσότερα κιλά.
Ο νέος χρησµός Καναδά, τα λιµανιάτικα και οι µεσάζοντες των Ιταλών
Με τη νέα λίστα τιµών της Φότζια, να γράφει νέες απώλειες 15 ευρώ ο τόνος, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl , υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαπραγµατεύονται µε τιµή αποθήκης εµπόρου 345 µε 350 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα, που λειτουργεί ως βαρόµετρο και για τα ελληνικά FOB, η οποία έχει ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11.5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 335 µε 338 ευρώ ο τόνος.
Σ’ αυτή τη συνθήκη, οι τόνοι είναι ανεβασµένοι στο εµπορικό κέντρο της γειτονικής Ιταλίας, µε τις οργανώσεις παραγωγών να µη δέχονται περαιτέρω µειώσεις στις τιµές. Πρόκειται άλλωστε για µια σοδειά που στοίχησε περισσότερο από τις προηγούµενες, ως προς τον σπόρο αλλά και τις αρχικές φροντίδες, αφού ακόµα δεν είχε ξεκινήσει η αποκλιµάκωση των τιµών για τις περισσότερες εισροές.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, µεγάλο ενδιαφέρον έχει το πού θα σταµατήσει η διόρθωση για τις τιµές της περσινής παραγωγής, αφού, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι πρώτες συζητήσεις για τη νέα σοδειά στο σκληρό σιτάρι στην Ιταλία, αποκλείουν τη διατήρηση των επιπέδων µε τα οποία πληρώνεται η παλιά σοδειά.
Επιβαρυντική η προοπτικη σπορών στον Καναδά
Αν και είναι πολύ νωρίς, την υπόθεση συγκράτησης των τιµών επιβαρύνει και η προοπτική σπορών στον Καναδά, µε την τελευταία µελέτη της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, να δείχνει αύξηση εκτάσεων 0,9%, κάτι που εφόσον γίνει πραγµατικότητα, θα µπορούσε να οδηγήσει σε αξιόλογες ποσότητες κατά την επόµενη εµπορική περίοδο. Από την άλλη, οι επερχόµενες σοδειές σε Βόρεια Αφρική και Ισπανία, δεν δείχνουν υποσχόµενες, κάτι που έµµεσα συντηρεί την παγκόσµια ζήτηση για πρώτη ύλη.
agronews.gr