Μέρος της κορυφής βουνού των Άλπεων, στο κρατίδιο Τιρόλο της Αυστρίας, κατέρρευσε. Οι ανησυχίες των γεωλόγων.
Κομμάτι της κορυφής ενός βουνού στις Άλπεις, στο αυστριακό κρατίδιο Τιρόλο, αποκολλήθηκε, οδηγώντας στην πτώση 100.000 κυβικών μέτρων βράχου στην κοιλάδα, προκαλώντας κατολισθήσεις λάσπης.
Όπως μεταδίδει το CNN, Την Κυριακή, στο Fluchthorn, βουνό 3.400 μέτρων, στις Άλπεις στα σύνορα Αυστρίας-Ελβετίας, ξεκίνησαν οι βράχοι να πέφτουν. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, αυτό προκλήθηκε από το λιώσιμο του παγετού. Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα του πεσμένου βράχου, ωστόσο η αποτύπωση μιας πλήρους εικόνας θα πάρει πολύ καιρό .
Δεν έχουν καταγραφεί τραυματίες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
Άλπεις: Το φαινόμενο του μόνιμα παγωμένου υπέδαφος
Ο Thomas Figl, γεωλόγος, ανέφερε ότι “Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο περιστατικό, μιλάμε για τουλάχιστον 100.000 κυβικά μέτρα βράχου που έχει πέσει, πιθανότατα και περισσότερο”. Προσέθεσε ότι “Μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι για την αιτία αυτού του περιστατικού: το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Ο πάγος είναι η κόλλα των βουνών και αυτός ο πάγος έχει ξεπαγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί τα αποτελέσματα που βλέπουμε εδώ”.
Η Marcia Phillips, υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας στο WSL Institute for Snow and Avalanche Research στην Ελβετία, σε συνέντευξη στο CNN, δήλωσε ότι το ξεπάγωμα ενός μόνιμου παγετού οδηγεί σε αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα. “Το νερό μπορεί να διεισδύσει βαθιά σε βραχώδεις μάζες μέσω των πρόσφατα ανοιγμένων σχισμών, οι οποίες προηγουμένως ήταν βουλωμένες με πάγο μόνιμου παγωμένου πάγου”, συνέχισε.
Δεν έχουν καταγραφεί επαρκή στοιχεία για το αν έχει αυξηθεί το φαινόμενο αυτό.
Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κάνοντάς τες ιδιαίτερα υψηλές. Έτσι, αυτό μπορεί να οδηγήσει κατ’επέκτασιν στην απόψυξη του πάγου κι έτσι να αυξάνονται οι πτώσεις βράχων.
“Μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας του μόνιμου παγετού, την απώλεια πάγου και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υπόγεια ύδατα, αναμένουμε αύξηση των κινήσεων των πλαγιών και πτώσεις βράχων σε υψόμετρα όπου υπάρχει μόνιμος πάγος στις Άλπεις”, δήλωσε η Phillips.
Πηγή: news247