Διφορούμενη απόφαση...

Η σημαντική είδηση της εβδομάδας αφορά την απόσπαση ατόμων που υπηρετούν σε Στρατό και Πυροσβεστική στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με σκοπό την ενίσχυσή τους, έπειτα από πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης.

Τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ αφορούν ακριτικές περιοχές και νησιά της χώρας και θα απαρτίζονται από οδηγούς που είτε θα προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις είτε από Σώματα Ασφαλείας.

Πέρα από την απόφαση αυτή που εύλογα τη θεωρεί κανείς βεβιασμένη και πρόχειρη από πλευράς προγραμματισμού, ας λάβουμε υπόψιν ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση, ενώ και τα διπλώματα που έχουν δεν καλύπτουν την οδήγηση ασθενοφόρων. Παράλληλα, όσοι είναι οδηγοί ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν κατέχουν μόνο αυτή την ιδιότητα. Είναι συγχρόνως διασώστες, ενώ έχουν λάβει και ειδικές εκπαιδεύσεις. Ιδίως ο στρατός αποτελεί την εύκολη λύση όταν η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις ή κινδύνους (όπως στις πυρκαγιές με τελευταίο παράδειγμα την Εύβοια).

Ακόμη, είναι άραγε δεδομένο ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε θέση να απολέσει έναν σημαντικό αριθμό προσωπικού της για μια άλλη υπηρεσία; Θα δοθούν λύσεις στο κρίσιμο θέμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, για τα οποία οι ελλείψεις σε προσωπικό και άτομα έχουν ανησυχήσει τους πολίτες σε όλη την επικράτεια;

Δ.Γ.