Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά ήδη έντονα κύματα ζέστης πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, από τηνΕυρώπηως τηνΚίναπερνώντας από τιςΗΠΑ, όπου θερμοκρασίες – ρεκόρ αναμένονται αυτό τοσαββατοκύριακο— μία ακόμη ένδειξη τηςεπιδείνωσηςτωνακραίων καιρικών φαινομένωνλόγω τηςκλιματικήςαλλαγής.
Περισσότεροι από100 εκατ. Αμερικανοίζουν σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθείπροειδοποίησηγια ακραία ζέστη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοποheat.gov.
ΤοΤέξας, ηΑριζόνα, ηΝεβάδακαι ηΚαλιφόρνιααναμένουν πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, με ενδεχόμενο να καταγραφούν θερμοκρασίες – ρεκόρ, προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Εδώ και εβδομάδες στις νότιες ΗΠΑ καταγράφεται κύμα καύσωνα. Το σαββατοκύριακο στην Κοιλάδα του Θανάτου, στηνΚαλιφόρνια, η θερμοκρασία του αέρα ενδέχεται να φτάσειστο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, επεσήμανε ο κλιματολόγοςΝτάνιελ Σουέιντου πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Επισήμως το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ έχει καταγραφεί στους56,7 βαθμούς Κελσίουαπό τον ΠΜΟ. Αυτό καταγράφηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου το1913όμως πολλοί επιστήμονες δεν το θεωρούν αξιόπιστο, εξήγησε ο Σουέιν, ο οποίος θεωρεί πιο αξιόπιστο το ρεκόρ των54,4 βαθμών Κελσίουπου καταγράφηκε στην ίδια περιοχή το2020και το2021.
Ευρώπη: Ρεκόρ με 48 βαθμούς στη Σικελία
Την ίδια ώρα ηΕλλάδα, ηΙταλία, ηΙσπανία, ηΓαλλία, ηΓερμανία,ηΤσεχίακαι ηΠολωνίαείναι επίσης αντιμέτωπες με κύμα καύσωνα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ως τους 48 βαθμούς Κελσίου στηΣικελίακαι τηΣαρδηνία«ενδεχομένως οι πιουψηλέςθερμοκρασίεςπου έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», σύμφωνα με τηνευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.
Στην Αφρική
Αντίστοιχες είναι οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αφρική. ΣτοΜαρόκοέχουν καταγραφεί κύματα καύσωνα από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ κόκκινος συναγερμός για ζέστη έχει εκδοθεί για πολλές επαρχίες.
Στην Κίνα
Kάποιες περιοχές τηςΚίνας, ανάμεσά τους και τοΠεκίνο, υποφέρουν επίσης από τη ζέστη. Μία από τις βασικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Καταρρίπτονται τα παγκόσμια ρεκόρ
Σε παγκόσμιο επίπεδο οΙούνιοςήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσίαCopernicusκαι τις αμερικανικέςNASAκαιNOAA.
Στη συνέχεια η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν επίσης η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων τουΠαγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού(ΠΜΟ).
Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πέρυσι, μόνο στην Ευρώπηπέθαναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποιλόγω της ακραίας ζέστης, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.
Νέα κανονικότητα
Όμως τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, «ανάγονται δυστυχώςσε νέα κανονικότητα», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟΠέτερι Τάαλας.
Το μετεωρολογικό φαινόμενοΕλ Νίνιο,το οποίο γενικά προκαλεί την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας,επιδεινώνειτην κατάσταση.
Πυρκαγιές και πλημμύρες
Στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταγραφεί καταστροφικά μετεωρολογικά φαινόμενα. Οι πυρκαγιές από τονΚαναδά, όπου εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου500 πυρκαγιές,προκάλεσαν τονΙούνιοπολλά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.
Πλημμύρεςέπληξαν αυτή την εβδομάδα την πολιτείαΒερμόντ.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να προκαλεί πιο συχνές καιέντονες βροχοπτώσεις, καθώς αυξάνονται οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα.
Θαλάσσιοι καύσωνες
Ούτε οι ωκεανοί έχουν γλιτώσει από τη ζέστη. Στη νότιαΦλόριντα, στιςΗΠΑ, η θερμοκρασία του νερού κοντά στις ακτές ξεπερνά τους32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στηΜεσόγειοθα είναι «εξαιρετικά υψηλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους30 βαθμούς Κελσίου.
Οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα είδη που ζουν εκεί, στην επιβίωσή και την μετανάστευσή τους, αλλά και στηναλιεία.
Σε σχέση με τηνπροβιομηχανικήεποχήηθερμοκρασία της Γηςήδη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν1,2 βαθμό Κελσίουλόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως των ορυκτών καυσίμων.
Για τον Τάαλας, τα φετινά κύματα καύσωνα υπογραμμίζουν «την αυξανόμενη ανάγκη να μειωθούν τα αέρια που προκαλούν τοφαινόμενο του θερμοκηπίουτο συντομότερο δυνατό και όσο το δυνατόν περισσότερο».
Πηγή:cnn.gr















