Αβάντες, η µια µετά την άλλη, καταγράφονται στην αγορά του σκληρού σίτου τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, ωστόσο, επειδή κάποια στιγµή, όλα τα ωραία τελειώνουν, η σύνεση υπαγορεύει πωλήσεις, από την πλευρά των παραγωγών, τουλάχιστον στο µεγαλύτερο µέρος της φετινής σοδειάς.

Ειδικά όταν η ποιότητα σιταριού που διατηρούν στις αποθήκες τους δεν είναι άριστης ποιότητας. Ακόµα µεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εγκλωβισµού, για τους παραγωγούς εκείνους που έχουν ήδη παραδώσει το προϊόν τους στο ιδιωτικό εµπόριο µε ανοικτές τιµές. Σε κάθε περίπτωση, είναι µια καλή στιγµή να ζητήσουν από τον παραλήπτη προσφορά τιµής για την περίπτωση που θέλουν να κλείσουν το σκληρό τους σιτάρι σήµερα.

Το γεγονός ότι ένας – ένας βγαίνουν από την αγορά οι συνεταιρισµοί και που θα µπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις τιµές παραγωγού, αφήνει πρωτοβουλίσες κινήσεων στο ιδιωτικό. Ακόµα και η τελευταία µεγάλη άνοδος στις τιµής της Φότζια (σπό τα 400 στα 440 ευρώ ο τόνος), θα µπορούσε να λειτουργήσει σαν καµπανάκι επαγρύπνησης για τους παραγωγούς. Είναι φορές που µια τέτοια µεγάλη άνοδος είναι αυτή που… αποκοιµίζει.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση των τιµών στη Γαλλία, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι η Αλγερία τις προηγούµενες ηµέρες ακύρωσε διαγωνισµό για µια ποσότητα 50.000 τόνων σκληρού σίτου, επειδή οι τιµές που προσφέρθηκαν κρίθηκαν υψηλές.

Κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ένα ξαφνικό γύρισµα των τιµών διεθνώς, όταν µάλιστα η πραγµατική καταγραφή δεν δείχνει σοβαρή µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων, όπως είχε συµβεί τον προηγούµενο χρόνο. Προφανώς και οι αυξοµειώσεις είναι οριακές και σίγουρα θα παίξει ρόλο η τελική έκβαση της παραγωγής, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, του Καναδά.

Επίδραση στο κλίµα της αγοράς, ακόµα και για το σκληρό σιτάρι, θα είχε βεβαίως και η εξέλιξη των πραγµάτων στο θέµα της Μαύρης Θάλασσας. ∆εν θα πρέπει να υποτιµάται άλλωστε ότι η µεγάλη άνοδος και για το σκληρό, ξεκίνησε όταν δηµοσιοποιήθηκε η πρόθεση του Πούτιν να µην ανανεώσει τη συµφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά. Σήµερα, πιθανή επιστροφή σε συµφωνία θα «απελευθερώσει» και σιτηρά που έχει διαθέσιµα προς εξαγωγή η Ρωσία.

Καιρός και Ουκρανία ανακατεύουν την αγορά σιτηρων

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η σηµαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ έφερε την πτώση σε όλα τα δηµητριακά. Κατόπιν οι βοµβαρδισµοί σε ουκρανικά λιµάνια προκάλεσαν µια ήπια ανοδική αντίδραση και φαίνεται πως η αγορά πλέον αντιδρά πιο ψύχραιµα στα νέα του πολέµου. Ειδικότερα, οι τιµές µαλακού βρίσκονταν σε καθοδικό κανάλι έχοντας χάσει µεγάλο κοµµάτι της πρόσφατης ανόδου. Ο βασικός λόγος ήταν η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και η γενικότερη εικόνα των χρηµατιστηρίων. Εντούτοις επέστρεψε ο αναβρασµός στον πόλεµο Ουκρανίας – Ρωσίας κι αυτό έφερε ήπια ανοδική αντίδραση. Στη Γαλλία η κίνηση ήταν παρόµοια ως προς την πτώση. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘23 κυµαίνονται στα 243 ευρώ ο τόνος, µε τους επενδυτές να είναι πλέον πιο ψύχραιµοι στα νέα του πολέµου.

∆εν ακολούθησε την άνοδο των τιµών η Αλγερία
ΤΟΥ  Γ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή ξεπέρασε για τα καλά τα 400 ευρώ και κυµαίνεται µεταξύ 420-430 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα ποιότητας. Οι αγοραστές έχουν κάπως µπλοκάρει από την απότοµη άνοδο και αγοράζουν µόνο προς κάλυψη άµεσων αναγκών. Από την άλλη οι πωλητές επίσης αιφνιδιάστηκαν και προκυµµένου να µην κάνουν το ίδιο λάθος πουλώντας στην αρχή της σεζόν, έχουν αποφασίσει να περιµένουν µέχρι η αγορά να ισορροπήσει.  Ασταµάτητη η Φότζια µε άνοδο 40 ευρώ για τις καλές ποιότητες. Σταθεροποίητικά η Γαλλία, απέσυρε διαγωνισµό για 50.000 τόνους η Αλγερία.

Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 455-460 ευρώ ο τόνος και για τη δεύτερη ποιότητα στα 445-450 ευρώ. Στη Γαλλία φαίνονται κάποια πρώτα σηµάδια σταθεροποίησης, αφότου οι τιµές έπιασαν νέα υψηλά στα 430 ευρώ ο τόνος. Σηµαντικό νέο αποτελεί πως η Αλγερία ενώ ανακοίνωσε διαγωνισµό για αγορά 50.000 τόνων σκληρού, αφού έλαβε τις νέες προσφορές απέσυρε τον διαγωνισµό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρξε διάθεση να ακολουθήσουν τις ακόµα υψηλότερες τιµές.

Πηγή: agronews