Μήνυση καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο δικηγόρος κ. Αντ. Ψαρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Λάρισας στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που έγιναν στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στον Ευαγγελισμό Τεμπών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο κ. Ψαρόπουλος έκανε μάλιστα λόγο “για αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος”, υποστηρίζοντας ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ρίξει άπλετο φως και στο συγκεκριμένο θέμα και να απαντηθούν πολλά ερωτήματα που βασανίζουν τις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας.
Εργασίες χωρίς άδειες και πρωτόκολλα
Από ότι φαίνεται από την έρευνα που έγινε για το δυστύχημα η εταιρεία ΤΟΜΗ (ανήκε στον όμιλο ΑΚΤΩΡ) δεν διέθετε προηγούμενη εμπειρία στην εκτέλεση υψηλής εξειδίκευσης σιδηροδρομικών έργων, όπως το συγκεκριμένο.
Μάλιστα, για να συμμετέχει στον διαγωνισμό συμφωνήθηκε να της παράσχει τεχνογνωσία, η γαλλική Alstom, που εκτελεί σιδηροδρομικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο, οι δύο εταιρείες διαχώρισαν το έργο. Η ΤΟΜΗ ανέλαβε το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και η Alstom το τμήμα από τη Θεσσαλονίκη έως τον Προμαχώνα.
«Το μέλος της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ, αντί των εγκεκριμένων από την Alstom μελετών, προσκόμισε μελέτες με υπογραφή της τρίτης εταιρείας KOMEL, η οποία όμως δεν διέθετε την απαιτούμενη από τη σύμβαση ειδική εμπειρία και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιούνταν να υποβάλλει μελέτες», αναφέρεται στο σχέδιο κατηγορητηρίου.
«Η κοινοπραξία προέβη σε παράνομη εκτέλεση εργασιών»
Και προσθέτει η εισαγγελέας: «Παρά το γεγονός ότι η ανάδοχος κοινοπραξία δεν προσκόμισε μελέτες, προέβη παράνομα σε εκτέλεση εργασιών, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ αιτήθηκαν την πληρωμή».
Ποινικές ευθύνες εντοπίζονται στο εισαγγελικό πόρισμα και αναφορικά με το θέμα των παρατάσεων. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, 24 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, έως τον Ιανουάριο του 2021 δόθηκαν… 8 παρατάσεις, κατόπιν αιτήσεων της αναδόχου κοινοπραξίας.
Παρότι η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή ποινικών ρητρών στον ανάδοχο εάν με υπαιτιότητά του χαθούν οι προθεσμίες, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τα αιτήματα της κοινοπραξίας, προχωρώντας μάλιστα σε αναθεώρηση (προς τα πάνω) των δαπανών του έργου.
Πηγή: in.gr