Στην κατηγορία «υψηλού» κινδύνου πυρκαγιάς ο Ν. Καρδίτσας και την Τετάρτη (12/6), προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Ν. Καρδίτσας, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και αύριο (12/6) Τετάρτη είναι αυξημένος στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού.

Συγκεκριμένα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη φετινή αντιπυρική περίοδο οι περισσότερες περιοχές του Νομού συγκαταλέγoνται στην κλίμακα 3 (υψηλού κινδύνου). Παράλληλα στην Ανατολική Θεσσαλία ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός).

Προληπτική απαγόρευση σε δασικές περιοχές
Να σημειώσουμε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ισχύει προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Σε ότι αφορά το Ν. Καρδίτσας τα μέτρα εφαρμόζονται στις εξής περιοχές:

Περιοχή Δασαρχείου Καρδίτσας
– Δασικές περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 600μ
– Δασικές περιοχές Natura
– Δημοτικό δάσος Παπαράντζας
– Δάσος Μεταμορφώσεως
– Δάσος Ανωγείου
– Δάσος Προφήτη Ηλία Καρδιτσομάγουλας

Περιοχή Δασαρχείου Μουζακίου
– Αισθητικό Δάσος Μαυροματίου
– Δημοτικό Δάσος Μουζακίου-Πορτής
– Δημοτικό Δάσος Μουζακίου θέση “Επισκοπή”

Ενημέρωση Λεοντάρη

Για τις ακραίες συνθήκες που θα επικρατήσουν στη Θεσσαλία λόγω του πρώιμου καύσωνα και τους κινδύνους για πυρκαγιές, ενημέρωσε χθες ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Λεοντάρης στην αίθουσα στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας με τις οθόνες των υπολογιστών που παρακολουθούν online με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει εγκατασταθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την οποία εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λεοντάρης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα το επερχόμενο φαινόμενο καύσωνα και τις συνέπειες που συνεπάγεται, ειδικά για την πρόκληση δασικών πυρκαγιών.

Σημείωσε τη ζώνη επικινδυνότητας στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας για πρόκληση πυρκαγιών, με βάση και τους προγνωστικούς χάρτες, για τις προσεχείς ημέρες και για αυτό ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα από γεωργούς και κτηνοτρόφους που συνηθίζουν -κακώς- αυτό το διάστημα να καίνε υπολείμματα καλλιεργειών (καλαμιές, κλαδιά δέντρων κλπ). Οι συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους νοτιοδυτικούς αρχικά και στη συνέχεια βόρειους