Δύο χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ακόμη στην Ελλάδα απολογισμός σε κανένα επίπεδο για την πανδημία του covid. Επίσημοι επιστημονικοί φορείς έχασαν το προνόμιο να μιλούν με ειλικρίνεια και με δεδομένα και πλέον σήμερα «σέρνεται» ακόμη η σκιά της πανδημίας, εξαιτίας των φημών, του διαδικτύου κ.ά. Αυτά υπογράμμισε από την Καρδίτσα ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η πανδημία τελείωσε το 2022 και η μόνη φωνή που πρέπει να ακουστεί είναι εκείνη της γνώσης και της ειλικρίνειας.
Ο κ. Γουργουλιάνης ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα (17/0) το απόγευμα η Ι. Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσας.
Αρχικά στις 6 το απόγευμα ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο, η οποία έγινε ως φόρος τιμής στους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού και είχε ως θέμα: «Μετά την πανδημία, τι;». Στην εκδήλωση παρέστησαν η Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο Βουλευτής Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας Μαίρη Κουτσιούμπα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, γιατροί, ιερείς και πλήθος κόσμου.
«Να γίνει απολογισμός σε επίπεδο
ιατρικών υπηρεσιών, κοινωνικό και πολιτικό
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Νέο Αγώνα» ότι στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έγινε ένας απολογισμός για τα χρόνια της πανδημίας. «Αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει σε ένα επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών, σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό. Αισθάνομαι προσωπικά βαριά τη σκιά του κορωνοϊού που είναι στην πλάτη μας όλα αυτά τα χρόνια. Συναντάω καθημερινά ανθρώπους που φοβούνται τον κορωνοϊό. Πέρσι είχαμε γρίπη, όχι κορωνοϊό. Έχουν μνήμες από άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η φυματίωση. Η μόνη φωνή που πρέπει να ακουστεί είναι η φωνή της γνώσης και της ειλικρίνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής.
«Η σκιά που σέρνεται στις πλάτες μας»
Παράλληλα επισήμανε ότι δυστυχώς, το διάστημα της πανδημίας επίσημοι επιστημονικοί φορείς έχασαν το προνόμιο αυτό να μιλούν ειλικρινά και με δεδομένα. «Το αντικατέστησε το διαδίκτυο, οι φήμες, όλα αυτά ουσιαστικά που είναι υπεύθυνα για αυτή τη σκιά που σέρνεται στις πλάτες μας από τον κορωνοϊό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι η πανδημία τελείωσε το 2022, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια. «Επανήλθαμε στην πραγματική μας ζωή και πρέπει να θυμηθούμε όλες τις παλιές συνήθειες. Να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, να κάνουμε εξετάσεις και να αθλούμαστε. Επιτέλους, ό,τι παθαίνουμε τώρα, δεν ευθύνεται ούτε ο κορωνοϊός ούτε το εμβόλιο. Υπάρχουν και όλα τα άλλα. Το λέω αυτό γιατί έρχονται άνθρωποι στα ιατρεία μας και όταν έχουν κάτι κατευθείαν αναρωτιούνται αν φταίνε ο κορωνοϊός ή το εμβόλιο. Για να είμαι λίγο αισιόδοξος, θα σας έλεγα ότι συνήθως οι πανδημίες εμφανίζονται κάθε 80 – 100 χρόνια. Άρα ας επιστρέψουμε στη ζωή μας, να κάνουμε αγκαλιές, και να ζήσουμε φυσιολογικά» τόνισε.
Σίμος: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
πλήττεται και δοκιμάζεται καθημερινά»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Θωμάς Σίμος, μιλώντας στην εφημερίδα εξήρε αρχικά το έργο και την προσφορά κ. Γουργουλιάνη στο πεδίο της Ιατρικής. «Υπήρξε η ήρεμη φωνή της ιατρικής κοινότητας κατά τη διάρκειας της πανδημίας. Βοήθησε τόσο με το έργο του, όσο και με τα λόγια του εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο», είπε.
Επιπλέον, ο κ. Σίμος είπε ότι δύο χρόνια μετά, η περίοδος της πανδημίας δεν μας έχει διδάξει. «Δυστυχώς μείναμε στα λόγια και χάσαμε την ευκαιρία. Δυστυχώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πλήττεται και δοκιμάζεται καθημερινά. Το ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό μικραίνει σε αριθμό και το πρόβλημα που προκαλείται είναι στην ποιότητα παροχής υγείας», τόνισε. Όσον αφορά εάν είναι προετοιμασμένο το σύστημα υγείας για ένα σενάριο νέας πανδημίας, ο κ. Σίμος συμπλήρωσε ότι ουδείς γνωρίζει πότε μπορεί να ξεσπάσει ξανά.