Παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στον Παλαμά την Κυριακή 1 Οκτωβρίου (φωτο & βίντεο) - "αγωνιζομαστε για να παραμείνουμε στον τόπο μας" - σύσκεψη φορέων

Η λήψη άμεσων μέτρων και η πλήρης αποζημίωση των πλημμυροπαθών για όλες τις ζημιές στο επίκεντρο των αιτημάτων

Την ώρα που οι πλημμυρόπληκτοι κάτοικοι του Καρδιτσιώτικου κάμπου δίνουν «μάχη» με τις λάσπες μετά την καταστροφή, δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 1 Οκτωβρίου μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στον πλημμυρόπληκτο Παλαμά, με κύριες διεκδικήσεις την αποζημίωση στο 100% για όλες τις ζημιές , την λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθων και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ζωής.

Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και θα είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων που θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα.

Την απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου έλαβαν σήμερα το απόγευμα φορείς του Νομού στη σύσκεψη που συγκάλεσαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, o Αγροτικός Σύλλογος και ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά με σκοπό των συντονισμό του αγώνα και των τρόπων διεκδίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της σύσκεψης έγινε στο… σκοτάδι εξαιτίας ξαφνικής διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η απουσία των έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και το γεγονός ότι το κράτος επιλέγει να δίνει αποζημιώσεις «ψίχουλα» αντί να υλοποιεί τα έργα αυτά για την προστασία της ζωής και των περιουσιών.

Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν στο ελάχιστο, όχι μόνο για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πλημμυροπαθείς, αλλά ούτε για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν και να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

«Παντελής απουσία του κράτους»
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας υπογράμμισε την παντελή απουσία του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα που κοιμούνται οι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Ιδιαιτερη αναφορά έγινε στην αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη που αναδείχθηκε μέσα από την καταστροφή, καλύπτοντας το κενό του κράτους.

«Διεκδικούμε για να μπορέσουμε
να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας»
Σε δήλωση στο «Νέο Αγώνα» πριν τη σύσκεψη ο κ. Τζελλας ανέφερε: «Αποφασίσαμε την σύσκεψη έτσι ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε στη μεγάλη καταστροφή που επήλθε στο Δήμο Παλαμά από το «Ντάνιελ», σε σπίτια και αποθήκες, για τις απώλειες που υποστήκαμε σε ζωικό κεφάλαιο αλλά και αγροτική παραγωγή». «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε υπεύθυνο να μην υλοποιήσει άμεσα κάποια μέτρα ανακούφισης για τον κόσμο που δεν έχουν εστία, και να μη μείνουν λόγια όσες υποσχέσεις ακούσαμε. Διεκδικούμε αποζημιώσεις στο 100% για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τα εμπορικά μαγαζιά που υπέστησαν ζημιές, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά μας, να υπάρξει ξανά μια ομαλότητα στη ζωή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαστε ο μοναδικός εμπορικός
σύλλογος δίχως εμπορικά μαγαζιά»

Από τη μεριά του, ο κ. Ιάσονας Διδάγγελος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά έκανε λόγο για ένα τεράστιο χτύπημα για την περιοχή. «Θα είμαστε ο μοναδικός εμπορικός σύλλογος σε Δήμο δίχως εμπορικά μαγαζιά» είπε και πρόσθεσε για τις αποζημιώσεις ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των επιχειρηματιών έχει δει ένα ποσό της τάξεως των 4.000 ευρώ, το οποίο δεν καλύπτει τις πρώτες ανάγκες. «Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αίτηση, με τη συγκέντρωση εγγράφων και τιμολογίων που έχουν χαθεί από την καταστροφή, λειτουργεί έτσι ώστε να μη μας δώσουν την οικονομική στήριξη που χρειαζόμαστε», ανέφερε.

Να αποζημιώσει πλήρως
Ο κ. Σωτήρης Αντωνίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, τόνισε ότι για να υπάρξει μέλλον στον Παλαμά και την αγροτική παραγωγή, ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, τα έξοδα στα οποία είχε προχωρήσει νωρίτερα ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος. «Παράλληλα, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος έχει ανάγκη και από επιπλέον αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν τις οικογένειές τους το ερχόμενο διάστημα», σημείωσε. Επίσης, σχετικά με αποζημιώσεις στον πάγιο εξοπλισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων που χάθηκε εξαιτίας του «Ντάνιελ», ο κ. Αντωνίου θεωρεί σημαντική την αποζημίωση στο 100%. «Σήμερα, στις περιοχές του Παλαμά δεν έχει απομείνει τίποτα από αγροτικό εξοπλισμό, από καρούλια, ηλεκτρικά μοτέρ, τρακτέρ κ.α.», κατέληξε.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων μίλησαν ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας Τέλης Αντωνίου , ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας Αποστολης Ταξιάρχης , ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Έκτορας Γαζος, ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ Γιάννης Τσιουτρας, ο Γραμματέας του σωματειου εμποροϋπαλλήλων Γιώργος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και άλλων τοπικών φορέων.

Αιτήματα
Άμεσα αιτήματα διεκδίκησης:

–Να ληφθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

-Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

-Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

-Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.

-Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.

-Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

-Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών