Αγροτική σύσκεψη Παλαμά: Σήμα κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, στο επίκεντρο η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (φωτο+video)

* Θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό * Διοργάνωση αγροτοκτηνοτροφικού συλλαλητηρίου τέλος Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου


Σήμα κλιμακούμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα δίνει το αγροτικό κίνημα της Καρδίτσας, έχοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλες τις καλλίεργειες εξαιτίας των μειωμένων παραγωγών και των χαμηλών τιμών.

Μετά την περυσινή καταστροφική χρονιά από τις πλημμύρες, η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος για πλήθος αγροτών, ειδικά στη βαμβακοκαλλιέργεια που οι αποδόσεις στην παραγωγή είναι απογοητευτικές, οι τιμές χαμηλές και τα κόστη υπέρογκα.

Η αρχή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία. Παράλληλα η ΕΟΑΣΚ θα ζητήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο, ενώ θα ξδιοργανωθεί ένα παγκαρδιτσιώτικο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο στο τέλος του μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου.

Την απόφαση αυτή έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, αγρότες και κτηνοτρόφοι στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα (8/11) η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων Παλαμά με τις κόρνες συμβολικού αριθμού τρακτέρ να δίνουν τον τόνο έξω από την αίθουσα.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες αναμένεται να αποτελέσουν το έναυσμα πανθεσσαλικής και πανελλαδικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μέσα από τον συντονισμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε περίπτωση που δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης καταγράφηκε η μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις του παραγωγικού κόσμου, ο οποίος μετά την καταστροφή που υπέστη από τον «Ντάνιελ» πέρυσι, δέχεται φέτος ένα ακόμη χτύπημα εξαιτίας των αποδόσεων κυρίως στη βαμβακοκαλλιέργεια και τις χαμηλές τιμές.

Ουσιαστικά, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΚ Κώστα Τζέλλα, Γιάννη Τσιούτρα και Σωτήρη Γιαννακό, με τα καλλιεργητικά κόστη να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι αγρότες προσπαθούν να περιορίσουν τη φετινή ζημιά. Οι επιπτώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τα αγροτικά νοικοκυριά και τα χωριά του κάμπου, αλλά αντανακλούν στο σύνολο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας που βασίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μέσα από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των αγροτών και συνολικότερα του Νομού.

Αναπλήρωση εισοδήματος
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια επηρεάστηκε από τα «απόνερα» του «Ντάνιελ» και το θερμικό σοκ του καλοκαιριού, ενώ με την συγκομιδή να ολοκληρώνεται οι φετινές τιμές είναι απογοητευτικές. Όμοια προβλήματα καταγράφονται και στις υπόλοιες καλλιέργειες. Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί κορυφαίο αίτημα για την επιβίωση του παραγωγικού κόσμου και η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Επίσης επανέλαβαν το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, αλλά και η μείωση του καλλιεργητικού κόστους με αφορολόγητο πετρέλαιο. Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το πλαφόν για τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, η εξέλιξη της ΚΑΠ και των επιδοτήσεων, τα σχέδια αναδιάρθωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, οι αποζημιώσεις για τον “Ντάνιελ”, τα αγροτοδικεία κλπ.

Κτηνοτρόφοι
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον αγροκτηνοτρόφο Κώστα Κόκκουλη στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μετά τις πλημμύρες ήρθαν αντιμέτωποι και με τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς των προβάτων. Οι πλημμυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ημέρα που έχασαν τα ζώα μας μέχρι την ημέρα που θα γίνει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Αναφέρθηκε στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων που έγινε την Παρασκευή, τονίζοντας ότι πρέπει να φτάσουν στο μεγαλύτερο δυνατό ύψος, όπως ισχύει για τους πληγέντες από τις ζωονόσους. Επίσης να υπάρξει μέριμνα για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και μέτρα στήριξης για τις ζωοτροφές που εκλείπουν.

Αντιπλημμυρικά
Τέλος στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος έκρουσαν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τα αντιπληρμμυρικά έργα ενόψει του χειμώνα, υπογραμμίζοντας την γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στο Ν. Καρδίτσας. Τονίστηκε ότι οι αγρότες διεκδικούν την υλοποίηση όλων των έργων αποκατάστασης που απαιτούνται άμεσα και παράλληλα των ολοκληρωμένων έργων που θα θωρακίσουν την περιοχή άλλα και θα προσφέρουν αρδευτικές λύσεις την περίοδο της άρδευσης (αναφέρθηκαν η διακοπή της άρδευσης από τη Λίμνη Σμοκόβου, ο Αχελώος και τα φράγματα πολλαπλού σκοπού). «Όταν δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα για να μην πλημμυρίζεις και να μην έχεις αρδευτικά προβλήματα, η ευθύνη είναι κυβερνητική και διαχρονική» τονίστηκε.