Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε τρόπο και μέσον, σε σύμπνοια με τους Δημάρχους, δηλώνουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ του Νομού Καρδίτσας αντιδρώντας στην επιχειρούμενη κατάργηση των ΔΕΥΑ και στην εμπορευματοποίηση του νερού διά της πλαγίας οδού.
Το μήνυμα αυτό έστειλαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του σωματείου σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιώργος Καπράνας αναφερόμενος στο προωθούμενο σχέδιο υπογράμμισε ότι οδηγεί στην κατάργηση των ΔΕΥΑ του Νομού και της Θεσσαλίας και στην ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα με κύρια αρμοδιότητα τη διαχείριση των υδάτων. «Στην αρχή προσπάθησε η κυβέρνηση να το περάσει με fast track. Ο αρχικός σχεδιασμός όπως ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό, προβλέπεται να γίνουν 13 περιφερειακοί οργανισμοί. Οπότε οδηγούμαστε στην κατάργηση των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, ενώ σε άλλους Δήμους στους καταργούνται μικρότερες υπηρεσίες όπως και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης. Θα αποτελέσουν έναν Περιφερειακό Οργανισμό, που θα αποτελείται από ένα εννεαμελές συμβούλιο και θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις, για τις οποίες με την ύπαρξη των ΔΕΥΑ είχαν λόγο μέχρι τώρα και τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό το συμβούλιο θα απαρτίζεται από πέντε εκλεγμένους Δημάρχους, έναν ακαδημαϊκό καθηγητή και δύο μέλη – χρηματοδότες του όλου εγχειρήματος για το οποίο έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Πάνω από όλους, θα υπάρχει ένας γενικός διευθυντής που θα κατέχει το γενικό πρόσταγμα, ένα golden boy», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Καπράνας επισήμανε ότι η κατάργηση των ΔΕΥΑ και η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είναι ένα πολυδιάστατο θέμα. «Υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις για αυτό το σχέδιο που προωθείται, γιατί δεν είναι τόσο εύκολη η κατάργηση. Η ίδρυση των ΔΕΥΑ ήταν εξ αρχής μια κοινωφελής, ειδικού σκοπού επιχείρηση. Δεν έχει σκοπό το κέρδος, αλλά όσα χρήματα εισπράττει κάθε ΔΕΥΑ από τους δημότες μέσω τιμολογίων, τα αποδίδει πίσω με έργα για να βελτιώσει τις παροχές υπηρεσίας για να έχει κόσμος φτηνό και ποιοτικό νερό. Κάτι που έχουμε καταφέρει στη ΔΕΥΑ Καρδίτσας» είπε και χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα είναι πολλαπλές για τους δημότες κυρίως στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μέλλον των εργαζομένων, οι οποίοι όπως λένε είναι εκείνοι που σπεύδουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη στις αργίες, να αποκαταστήσουν ζημιές και βλάβες.
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να εμποδίσουν την κατάργηση των ΔΕΥΑ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, απευθύνοντας κάλεσμα στους δημότες να ξεσηκωθούν.
Πολύτιμη η συμβολή των ΔΕΥΑ
Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι: «η κυβέρνηση με προχειρότητα και νεφελώδεις εξαγγελίες καταργεί τις ΔΕΥΑ, που αποτελούν περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Χάρη στις ΔΕΥΑ, οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας πίνουν ασφαλές, υγιεινό και φθηνό νερό, ενώ με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που κατασκεύασαν οι ΔΕΥΑ προστατεύεται και το περιβάλλον, σε μια χώρα που τα προβλήματα του περιβάλλοντος ολοένα και οξύνονται, με την κλιματική κρίση που πλήττει σφοδρά την Μεσόγειο.
Το αντικείμενο των ΔΕΥΑ., όμως, περιλαμβάνει και μια καθημερινή διαχείριση, που αφορά σε παρεμβάσεις δίπλα και κοντά στον πολίτη και στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του πόσιμου νερού, και όχι απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς, που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορούν να δράσουν ευέλικτα και αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με λίγα λόγια η διαχείριση του αντικειμένου των ΔΕΥΑ μόνο στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι αποδοτική και ωφέλιμη για τις τοπικές κοινωνίες.
Προβλήματα
Βεβαίως, οι ΔΕΥΑ σήμερα έχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες όπως η υποστελέχωση κι ένα υψηλό χρέος στους παρόχους ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ, για το οποίο, όμως, δεν ευθύνονται, αφού δεν επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ, ενώ δεν υφίστανται οι συνθήκες και λείπουν οι προϋποθέσεις για την ενεργειακή τους αυτάρκεια, όπως ο «χώρος» στο ηλεκτρικό δίκτυο και οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.
Προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης του νερού
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πολιτεία σχεδιάζοντας το μέλλον αγνοεί το παρελθόν κι αυτό θα κάνει την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση όχι μόνο ατελέσφορη, αλλά και καταστροφική. Ταυτόχρονα, θα πληγούν και οι τοπικές οικονομίες, αφού οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με τις ΔΕΥΑ θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της συνεργασίας τους και άρα θα πληγεί και η τοπική απασχόληση και οικονομία.
Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της.
Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών αξίας πολλών δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια.
Μόλις μερικοί μήνες πέρασαν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ρυθμιστική αρχή υδάτων, το οποίο θεωρούσαμε ότι ήταν προάγγελος της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος των νερών. Η Κυβέρνηση και οι υπουργοί της διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και διαβεβαίωναν όλοι μαζί Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας, ότι τα νερά δεν πωλούνται. Το σχέδιο νόμου που πέρασε πριν λίγες ημέρες από το υπουργικό συμβούλιο είναι η συνέχεια της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης».