Λυκουρέντζος: Από μέρα σε μέρα οι πληρωμές των αγροτών για τον Ντάνιελ

«Είμαστε στο τελευταίο στάδιο (…) η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τέλος Ιουνίου θα εξοφληθούν πορίσματα Ντάνιελ», επισήμανε ο πρόεδρος του EΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, επιβεβαιώνοντας ότι εντός των επομένων ημερών θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έδωσε τέσσερα χρόνια. Μόνοι μας, η κυβέρνηση κι εμείς ως διοίκηση δεσμευτήκαμε να εξοφλήσουμε στο δεκάμηνο. Εντός των ημερών έχουμε επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα στον Οργανισμό να κάνει τις ανακοινώσεις. Εντός των ημερών και όχι εκτός του χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει μία μεγάλη πληρωμή πορισμάτων και πάντως όλα τα πορίσματα θα εξοφληθούν σε ορατό χρονικό διάστημα (…)

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες, έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επισπεύσουμε.

Και θα είναι μία πολύ σημαντική πληρωμή, αυτή των επομένων ημερών που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων. Άρα δηλαδή και σε αυτή την πορεία μην ξεχνάτε ότι αντιμετωπίζουμε και τεχνικής φύσεως προβλήματα.

Διότι το άλλο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στη Θεσσαλία για τις αποζημιώσεις, απαίτησε ένα νέο λογισμικό να εφαρμόσουμε στα πληροφοριακά μας συστήματα, γιατί οι ρυθμίσεις αποζημιώσεων είναι ευνοϊκότερες από τις ρυθμίσεις αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ (…)

Έχουμε κωδικοποιήσει τις υφιστάμενες διατάξεις των δύο νόμων με τους οποίους λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Έχουμε ενσωματώσει άλλες διατάξεις και τέλος τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν το νόμο πλαίσιο. Ο νόμος θα συμπεριλαμβάνει το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Θα συμπεριλαμβάνει τους νέους κινδύνους, νέες καλύψεις και από εκεί και μετά θα εκδοθούν αμέσως, ταυτοχρόνως, διότι απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι δύο κανονισμοί της Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικού κεφαλαίου».

Για τις πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας, οι οποίες αφορούσαν και σε ελαιόδενδρα, ανέφερε:

«Οι ελαιοκαλλιέργειες από το 2020, και ιδιαίτερα την περίοδο του 2021 – 2022, είναι αυτές οι οποίες πλήττονται περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 9.500 στρέμματα στις προαναφερθείσες περιοχές. Συνολικά έχουμε περί τις 12.000 στρέμματα, συγκεκριμένα 11.730. Τόσες, έχουμε καταγράψει εμείς, και τα συνεργεία είναι ήδη στο πεδίο.

Ακολουθούμε την εξής μέθοδο για να επισπεύσουμε: Παίρνουμε τις δορυφορικές εικόνες από το σύστημα Κοπέρνικος, οριοθετούμε εμείς τις περιοχές, εντοπίζουμε τους δικαιούχους μέσω των ΑΦΜ που είναι δηλωμένα συγκεκριμένες περιοχές και μετά σε συνεργασία με τον Υπουργό, κ. Τριαντόπουλο και την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, πάμε στον προγραμματισμό και την πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων.

Σας διευκρινίζω ότι το ζωικό κεφάλαιο που αυτή τη στιγμή αναφέρεται σε 800 περίπου ζώα, σε μία σε έναν μήνα, θα πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ – Διότι αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για πυρκαγιές (…)» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update”.