Καρδίτσα: Οργή για τις πλημμύρες και την κρατική ολιγωρία στην απεργιακή κινητοποίηση (φωτο & βίντεο)

Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου ζήτησαν σωματεία και φορείς

Να αποσυρθεί αμέσως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ζήτησαν σωματεία, φορείς αλλά και σύλλογοι του Νομού, σε απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Κινητοποίηση, η οποία πάντως είχε τον χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για τις φονικές πλημμύρες και την ολιγωρία του κράτους.

Το νομοσχέδιο έρχεται λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Νομό και τη Θεσσαλία, την ώρα που ο λαός μετρά ανθρώπινες απώλειες, καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και ιδιωτική περιουσία.
Όπως τονίστηκε από εκπροσώπους των σωματείων και φορέων, μεγάλος αριθμός των πληγέντων αδυνατεί να εξασφαλίσει στέγη, ενώ υπηρεσίες του κράτους δεν υφίστανται στην προσπάθεια αποκατάστασης που καταβάλλουν οι πλημμυροπαθείς, ακόμη και για τη ψυχολογική τους στήριξη.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε από το συνδικάτο οικοδόμων απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ, το σωματείο Εμποροϋπαλλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, ο Σύλλογος δασκάλων, η ΕΟΑΣΚ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κ. Υγείας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Καρδίτσας, το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας των ΑΜΕΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, σωματεία συνταξιούχων κ.ά. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατευθύνθηκε προς την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο κρίνεται αντεργατικό, ενάντια στα δικαιώματα του εργαζομένου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να χρησιμοποιούν εργαζομένους για 13 ώρες εργασίας καθημερινά. «Για μία ακόμη φορά ο λαός της περιοχής βρέθηκε αβοήθητος και απροστάτευτος στο έλεος φυσικών καταστροφών. Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος. Είμαστε ακόμη όρθιοι και δεν το βάζουμε κάτω. Απροστάτευτος από αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, με ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις ζωές και τις περιουσίες μας, φιλικό απέναντι στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε περίτρανα το σύνθημα που χιλιάδες στόματα βροντοφωνάζουν εδώ και καιρό «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπου το επιλεκτικά ανίκανο κράτος άφησε μόνο του το λαό στη μοίρα του, αβοήθητο, άστεγο, χωρίς νερό και τροφή, ο λαός στηρίχτηκε με τη βοήθεια ο ένας στον άλλο. Τα εργατικά σωματεία μπήκαν μπροστά οργώνοντας την αλληλεγγύη και δημιούργησαν το στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης όπου καθημερινά συγκεντρώνουν βοήθεια από εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, από τον λαό κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Τα εργατικά σωματεία έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τα εργατικά σωματεία από την Αθήνα που ήρθαν εκατοντάδες εργαζόμενοι να βγάλουν τον λαό από τις λάσπες για να σταθεί στα πόδια του, έδειξαν στη πράξη ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Λέμε λοιπόν κι από αυτό εδώ το βήμα ότι όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν είναι ένα μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός. Δεν είναι «το κακό το ριζικό» που μας οδήγησε σε μια ακόμη βιβλική καταστροφή. Γιατί αυτές τις μέρες ακούσαμε πολλά από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή: Ότι «κάναμε ότι μπορούσαμε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε», ότι «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», η περίφημη «κλιματική κρίση».

Φτάνει πια με τις δικαιολογίες, είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους πλημμυροπαθείς να ακούνε όλες αυτές τι δικαιολογίες, τη στιγμή που μόλις 3 χρόνια μετά από τον Ιανό δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης αλλά μόνο αποκαταστάσεις και μπαλώματα!», σημείωσε μεταξύ άλλων.