Αρχίζει η διαδικασία καταγραφής των κατοικιών σε ότι αφορά τη μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΩΝ Ε1 ΚΑΙ Ε9

Αρχίζει από το Δήμο Παλαμά η διαδικασία καταγραφής των κατοικιών σε ότι αφορά τη μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης.

Η νέα Μεταμόρφωση, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το πλημμυρόπληκτο χωριό, θα χτιστεί σε δημοτική έκταση μεταξύ Παλαμά και Καλυβακίων με τη συνδρομή του ΣΕΒ.

Μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σωκράτης Δασκαλόπουλος, επισήμανε ότι αρχίζει η προσκόμιση των Ε1 και Ε9 έτους 2021-2022- 2023 στο Δημαρχείο Παλαμά (μέχρι 15 Μαρτίου στο γραφείο κοινότητας Παλαμά – ισόγειο), ώστε πλέον να υπάρξει επίσημη καταγραφή των κατοικιών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε ότι αφορά τη μετεγκατάταση.

Για να ξεκινήσει άλλωστε η υλοποίηση του σχεδιασμού και να απαντηθούν ορισμένα ζητήματα – λεπτομέρειες του εγχειρήματος, για τα οποία έχουν ζητήσει ενημέρωση οι κάτοικοι, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί ο αριθμός των κατοίκων και η αρτιότητα της κάθε ιδιοκτησίας.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης έλαβαν μέσω ενός άτυπου δημοψηφίσματος μέσω υπεύθυνων δηλώσεων, την απόφαση για τη μετεγκατάσταση του χωριού. Έχοντας πλέον προχωρήσει ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδίου της μετεγκατάστασης και με βάση την επίσημη καταγραφή που ξεκινά, οι κάτοικοι θα κληθούν να λάβουν οριστική- τελική  απόφαση αν συμφωνούν με τη μετεγκατάσταση του χωριού.

Στην έκταση που έχει επιλεγεί, η οποία ανήκει στον Δήμο Παλαμά, έχοντας υψομετρική διαφορά από την προηγούμενη θέση της Μεταμόρφωσης, που θα διασφαλίζει ότι ο νέος οικισμός δεν θα είναι τόσο ευάλωτος από τις πλημμύρες, αναμένεται να χτιστούν από 130 έως 160 νέα σπίτια. Τα νέα κτίρια αναμένεται να είναι υπερυψωμένα, πλήρως ενεργειακά και να πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Θα κατασκευαστούν σε 4-5 διαφορετικά σχέδια ώστε να αποφευχθεί η πλήρης ομοιομορφία.

Να θυμίσουμε ότι σε σύσκεψη που είχε γίνει στο Επιμελητήριο Καρδίτσας στα μέσα Ιανουαρίου, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθυμίου Μπακογιάννη, διευκρινίστηκε ότι η μετεγκατάσταση θα αφορά τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη κατοικία. Επίσης είχε αναφερθεί ότι από την προβλεπόμενη έκταση, περίπου το 50% θα χρησιμοποιηθεί για τη ρυμοτομία των κοινόχρηστων χώρων.

Οι νέες κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι σύγχρονες, αναβαθμισμένες και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Ακόμη είχε καταστεί σαφές ότι οι κατοικίες στον υπάρχοντα οικισμό της Μεταμόρφωσης θα διατηρηθούν (δηλαδή δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις) ως συνοδές αγροτικής χρήσης (αγροικίες).

Παράλληλα είχαν παρουσιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες ζητήματα που αφορούν «κίτρινες» και «κόκκινες» πληγείσες κατοικίες στον υπάρχοντα οικισμό, ενώ είχε τονιστεί ότι τα νέα σπίτια που θα λάβουν οι κάτοικοι δεν θα μπορούν πωληθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως θα δοθεί η δυνατότητα μεταβίβασης (πχ σε τέκνα).