«Παρά τις δοκιμασίες που πέρασε η περιοχή, η Καρδίτσα έχει καταφέρει σήμερα να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019. Η Καρδίτσα αλλάζει και γίνεται μια πόλη σύγχρονη που αξίζει να ζεις».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία προχώρησε στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2024. Σημείωσε ότι όραμα της Δημοτικής Αρχής είναι ο Δήμος Καρδίτσας να είναι οικονομικά υγιής, με σύγχρονες υποδομές, που θα σηματοδοτεί την ανάπτυξη. Θέτοντας τους επόμενους μεγάλους στόχους στο σκέλος των έργων, υπογράμμισε ότι αυτοί αφορούν τις δυο μεγάλες κεντρικές αναπλάσεις, της Πλατείας Πλαστήρα και του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη. Ακόμη, πρόσθεσε στόχος είναι να επιλυθεί το πρόβλημα της ανατολικής κερκίδας του Δημοτικού Σταδίου «Αντιγόνη Ντρισμπιώτη», όπως και να αξιοποιηθούν οι κρίσιμες υποδομές στο αεροδρόμιο «Κωνσταντίνος Παπαλός» και το κομμάτι της λίμνης Πλαστήρα που ανήκει στον Δήμο.
Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος εισαγωγικά αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και σε δύο γεγονότα που όπως εξήγησε καθόρισαν την πορεία της Δημοτικής Αρχής, τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ». Ωστόσο, όπως είπε, ο Δήμος κατάφερε να σταθεί οικονομικά όρθιος, νοικοκυρεμένος και να βελτιώνει τη θέση του.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ανέφερε:
Έργα
Είναι βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και τη δεύτερης θητείας που διανύουμε στο Δήμο Καρδίτσας υπήρξαν δυο κορυφαία γεγονότα που καθόρισαν την πορεία μας.
Ο Ιανός και ο Daniel ήταν δυο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που μας ανάγκασαν να κάνουμε στροφή και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας. Χρειάστηκε στην πορεία αυτών των ετών να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, να προστατεύσουμε ιδιωτική και δημόσια περιουσία, να επαναφέρουμε τη καθημερινή ζωή του Δήμου μας στην πρότερη κατάσταση, να ανακουφίσουμε τους πληγέντες συμπολίτες μας, να παράσχουμε βοήθεια σε δοκιμαζόμενους από όλη τη Θεσσαλία, να στηρίξουμε οικογένειες αστέγων, να διανείμουμε ανθρωπιστική βοήθεια, να δημιουργήσουμε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να σιτίσουμε και να υποστηρίξουμε για σημαντικό χρονικό διάστημα οικογένειες και μοναχικά άτομα. Και φυσικά χρειάστηκε – εκτός από το να επαναφέρουμε την καθημερινή ζωή σε ομαλότητα – να διεκδικήσουμε, να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής μας, να πείσουμε την πολιτεία ότι χρειαζόμαστε την επείγουσα βοήθεια της, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε. Παράλληλα χρειάστηκε να διεκπεραιώνουμε την απαραίτητη αλλά και συνάμα ογκώδη γραφειοκρατία προς κάθε κατεύθυνση ώστε, είτε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, είτε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κεντρικού κράτους. Δήμος Καρδίτσας τόσο οι αιρετοί όσο και οι υπάλληλοί του έδωσαν και δίνουν ότι καλύτερο μπορούν, για να ανταποκριθούν σε όλα αυτά.
Έτσι από το πακέτο στήριξης του Ντάνιελ λάβαμε ήδη χρηματοδοτήσεις ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί και ουσιαστικά τα περισσότερα έργα έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο αναμένουμε την έγκριση άλλων 1,7 εκατομμυρίων για να αποκαταστήσουμε ζημιές κυρίως στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, έχουμε καταθέσει κοστολογημένα αιτήματα για άλλα 3 εκατομμύρια και σύντομα αναμένουμε να βγουν σταδιακά οι σχετικές προσκλήσεις. Στόχος μας είναι να εντάσσουμε έργα που θα δώσουν λύσεις στην αγροτική παραγωγή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές στα δίκτυα άρδευσης, στις προσβάσεις και τους κοινόχρηστους χώρους, στην αποκατάσταση των δημοτικών κτιρίων στις οποίες παρέχονται πολύτιμες υπηρεσίες. Μέσα στο 2026 θα έχουμε ολοκληρώσει όλα τα έργα που απαιτούνται για να συμπληρώσουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για να ανακουφίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί.
Σε ότι αφορά τα μεγάλα αντιπλημμυρικά όπως είναι γνωστό τα έχει αναλάβει το κεντρικό κράτος. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση τους.
Φυσικά δεν περιοριστήκαμε μόνο στο κομμάτι των αποκαταστάσεων από τις φυσικές καταστροφές.
Η δημοτική αρχή έχει σχέδιο το οποίο το υπηρετεί με συνέπεια. Οι στρατηγικοί μας στόχοι σχετίζονται με τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων δημόσιων χώρων, που θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έτσι υλοποιούμε αναπλάσεις, κατασκευάζουμε και ανακατασκευάζουμε ποδηλατοδρόμους, βελτιώνουμε υποδομές όπως η οδοποιία, τα πεζοδρόμια, τα δίκτυα ύδρευσης, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα δίκτυα άρδευσης και τόσο άλλα.
Έχουν διατεθεί 5,1 εκατομμύρια για πάνω από 45 χιλιόμετρα νέας αγροτικής οδοποιίας σε όλο το εύρος του Δήμου. Επίσης 2,2 εκατομμύρια για νέο σύστημα τηλεμετρίας στο δίκτυο άρδευσης, 3 εκατομμύρια για ανακατασκευή των πεζοδρομίων, 1,7 εκατομμύρια για τους ποδηλατόδρομους.
Ήδη ξεκινά η ανακατασκευή της πλατείας Δικαστηρίων, η δημιουργία πλατείας μπροστά στο νέο Δημαρχείο, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση γύρω από τη Δημοτική αγορά, κατασκευάζονται νέες πλατείες και ελεύθεροι χώροι, ενώ περνάμε στη δεύτερη φάση μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, για τη δημιουργία ενός νέου χώρου πρασίνου στο νότιο άκρο της πόλης, ένα πάρκο μεγαλύτερο του Παυσιλύπου στη θέση του στρατοπέδου Λουμάκη. Και φυσικά αναζητούμε χρηματοδοτικό εργαλείο για να εντάξουμε την ανάπλαση της πλατείας Πλαστήρα. Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω ένα σχόλιο για τα όσα σκόπιμα ή από άγνοια του αντικειμένου διαδίδονται από ορισμένους περί δέντρων που κόβει ή θα κόψει η Δημοτική αρχή. Η Δημοτική Αρχή είναι στην πρώτη γραμμή προστασίας του πρασίνου. Μιλάμε όμως για πράσινο το οποίο ταιριάζει σε μια σύγχρονη πόλη που είναι χωροθετημένη στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι γεγονός ότι όταν γίνεται μια ανάπλαση, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να κοπούν κάποια γερασμένα, ακατάλληλα για τον χώρο δέντρα, ή και κάποια δέντρα που δημιουργούν προβλήματα στις υποδομές. Όμως η εντολή που έχουν όλοι οι μελετητές από τη Δημοτική Αρχή είναι όπου αφαιρείται ένα ακατάλληλο ή λάθος τοποθετημένο δέντρο, να αντικαθίσταται με άλλο κατάλληλο, ώστε όχι απλώς να μην μειώνεται το πράσινο, αλλά το τελικό άθροισμα να είναι η αύξηση και όχι η μείωση της παρουσίας πρασίνου.
Η δημοτική αρχή σχεδιάζει με αναπτυξιακή τροχιά στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται και για τις νέες εντάξεις στο ΒΑΑ η οποία σε σύντομο διάστημα ολοκληρώνεται με επιτυχία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Καρδίτσας και της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κλείνοντας αυτή την ενότητα θα υπογραμμίσω ότι παραλάβαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που το 2019 ήταν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ και το 2024, έκλεισε στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί μιλούν και περιγράφουν την πραγματικότητα. Η Καρδίτσα αλλάζει και γίνεται μια πόλη σύγχρονη που αξίζει να ζεις.
Οικονομικά
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε σε ασταθές και δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο σε τοπικό επίπεδο επιβαρύνθηκε από τις συνέπειες τόσο του Ιανού όσο και του Ντάνιελ. Ωστόσο ο Δήμος κατάφερε να σταθεί οικονομικά όρθιος, νοικοκυρεμένος και να βελτιώνει τη θέση του.
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που δεν καλύπτεται από το κράτος, η εισφορά στον ΦΟΔΣΑ που είναι πλέον δυσβάσταχτη για κάθε δήμο, το τέλος ταφής απορριμμάτων, οι αυξήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού που δεν αποδίδονται στους δήμους και άλλα πολλά δημιουργούν έναν, οικονομικά, ασφυκτικό κλοιό και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της βιωσιμότητας ενός Δήμου. Παρ΄ όλα αυτά, σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Δήμος μας κατάφερε και καταφέρνει να υπηρετήσει τους στόχους της δημοτικής αρχής, με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η καταβολή μισθών και δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων (ακόμη και των εργαζομένων στα ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ από τακτικά έσοδα του Δήμου), έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα, όπως και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και γενικά των λειτουργικών δαπανών.
Υπήρξε διαφάνεια, ίση μεταχείριση, δικαιοσύνη και όλα έγινα υπό το φως της δημοσιότητας.
Έγιναν σημαντικές ενέργειες για τη διευκόλυνση των οφειλετών στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους απέναντι στον Δήμο και αν το κράτος, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης, έκανε δεκτή την πρότασή μας για διαγραφή των προσαυξήσεων, οι θετικές επιπτώσεις θα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερες.
Με ιδιαίτερη προσοχή έγινε εξοικονόμηση και γενικά συγκράτηση των δαπανών, όπου ήταν εφικτό.
Ακόμη ξεχωριστά θέλω να σταθώ στο θέμα των Δημοτικών Τελών και την απόφαση που πήραμε το 2024 για λελογισμένες αυξήσεις μετά από χρόνια που είτε τα είχαμε αφήσει αμετάβλητα είτε και τα είχαμε μειώσει. Τον Νοέμβριο του 2024, πραγματοποιήθηκε αναπροσαρμογή των τελών η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από 01.01.2025. Αυτή είχε ως στόχο:
-Τη δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών στους πολίτες, προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες της κοινωνίας.
-Την ενίσχυση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών και τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου.
-Αυτή η αναπροσαρμογή τελών θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες ενέργειες του 2024 για τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Δήμου.
Καθαριότητα – Πράσινο
Στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου έγινε σπουδαία δουλειά και αυτό παρά την τεραστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουμε σε αυτό τον τομέα.
Η καθημερινή αποκομιδή των πράσινων κάδων στο Δήμο πραγματοποιείται σε 10 δρομολόγια και των μπλε κάδων σε 3 δρομολόγια. Επίσης υπάρχει πάντα διαθέσιμο απορριμματοφόρο για το κέντρο της πόλης. Καθημερινά συλλέγονται περίπου 80 τόνοι απορρίμματα .
Με τον υφιστάμενο εξοπλισμό το 2024 κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε περίπου 18.000 τόνους ανάμεικτων αποβλήτων και 3.200 τόνους ανακυκλώσιμων .
Με τρία φορτηγά με αρπάγες που διαθέτει ο Δήμος, οργανώνουμε τη συλλογή και τη μεταφόρτωση των ογκωδών αντικειμένων.
Κατά το 2024 υποβλήθηκαν 2.975 αιτήσεις για μεταφορά ογκωδών αντικειμένων και ολοκληρώθηκαν οι 2.898. Εδώ θα ήθελα να τονίσω την αλληλεπιδραστική αμφίδρομη διαδικασία μεταξύ των υπαλλήλων και των δημοτών για να διατηρηθεί ο Δήμος καθαρός.
Με προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται με το ΦοΔΣΑ Θεσσαλίας τα ογκώδη θρυμματίζονται και μεταφέρονται.
Με τη συνεχή εργασία των συνεργείων του δήμου καθαρίζονται όλες οι περιοχές όπου οι δημότες ανεξέλεγκτα εναποθέτουν απορρίμματα και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης αλλά και πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς. Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και έτσι φέτος δεν είχαμε καμία πυρκαγιά σε αυτούς τους χώρους.
Σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Εργαστήριο διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβήκαμε σε μίσθωση γερανοφόρου οχήματος, και καταστρέψαμε φωλιές κορακοειδών στο πάρκο του Παυσιλύπου. Η διαδικασία επαναλήφθηκε αρκετές φορές.
Πραγματοποιήθηκαν πολλές δενδροφυτεύσεις μεγάλων δένδρων. Ωστόσο εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι θα πρέπει και εμείς ως δημότες να προστατεύουμε τα νεόφυτα δέντρα και τις φυτεύσεις που γίνονται συστηματικά από την υπηρεσία πρασίνου και όχι να τα βανδαλίζουμε ή να τα αφαιρούμε, για να τα φυτεύσουμε στην αυλή ή στις γλάστρες μας.
Υλοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος και κοπής επικίνδυνων μεγάλων δέντρων στον ιστό της πόλης άλλα και στις τοπικές κοινότητες.
Εκπονήθηκε και παραλήφθηκε Διαχειριστική μελέτη 10ετούς διάρκειας του διακατεχόμενου δάσους Αγίου Γεωργίου 2024-2033.
Τέλος προμηθευτήκαμε θαμνοκοπτικό τρακτέρ, τρακτέρ καταστροφέα, μεσινέζες και φυσητήρες για τις ανάγκες του αστικού πρασίνου.
Πρόνοια
Στον τομέα της Πρόνοιας γίνεται συστηματικό έργο ώστε οι συμπολίτες που χρειάζονται τη στήριξη μας να την έχουν και ταυτόχρονα να μην έχουμε στην δική μας περιοχή φαινόμενα που βλέπουμε κυρίως σε μεγαλουπόλεις με αστέγους, κλπ.
Λειτούργησαν 6 δομές Βοήθεια στο Σπίτι, γεωγραφικά κατανεμημένες. Τον Οκτώβριο του 2024, διορίστηκε νέο προσωπικό κι έτσι δημιουργήθηκε μια επιπλέον δομή για την πόλη της Καρδίτσας. Το 2024 υποστηρίχθηκαν σε ολόκληρο το Δήμο, συμπολίτες και συμπολίτισσες από τα ορεινά, τα πεδινά χωριά και την πόλη της Καρδίτσας, μηνιαίως από κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και οικογενειακό βοηθό.
Διενεργήθηκαν 65 κοινωνικές έρευνες έπειτα από Εισαγγελική Παραγγελία, όπου αφορούσαν την διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης οικογενειών με ανήλικα τέκνα, ηλικιωμένα άτομα και ενήλικες που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα. Πραγματοποιήθηκαν 6 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για εισαγωγές σε Δομές Κλειστής Περίθαλψης (χρονίων παθήσεων, οικοτροφεία, ξενώνες).
Στο Κοινωνικό Ξενόγλωσσο Φροντιστήριο, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του για 14η χρονιά, εντάχθηκαν 34 μαθητές/τριες αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Επίσης, το 2024 ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Καρδίτσας και έτσι 10 μαθητές/τριες Γυμνασίου- Λυκείου, εντάχθηκαν σε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα γενικής παιδείας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας είναι μια δομή, η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες πολιτών, παρέχοντάς τους δωρεάν προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση τους. Στο μητρώο του Κοινωνικού Παντοπωλείου για το έτος 2024 έχουν ενταχθεί 252 ωφελούμενοι. Για το έτος 2024 έγιναν συνολικά δέκα διανομές.
Εκτός από τις μηνιαίες διανομές, καθημερινά προσφέρονται σε άτομα ή οικογένειες που δεν είναι ενταγμένες στο Μητρώο του Κοιν. Παντοπωλείου τρόφιμα, καθαριστικά είδη και χαρτικά, ύστερα από παραπομπή της Πρόνοιας.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καρδίτσας είναι μια Δομή, η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες πολιτών. Το έτος 2024 υπέβαλαν αίτηση 118 άτομα τα οποία εξυπηρετούνται κάθε μήνα για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών.
Στο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Καρδίτσας λειτουργούν η Κοινωνική Υπηρεσία, μέσω της οποίας παρέχεται Συμβουλευτική Φροντίδα των Μελών και των οικογενειών τους, ψυχολογική υποστήριξη, οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών και εκδρομών, από τον κοινωνικό λειτουργό που προΐσταται του Κ.Α.Π.Η. Επίσης Νοσηλευτική Υπηρεσία, μέσω της οποίας παρέχονται πρώτες βοήθειες, Μέτρηση Αρτηριακής Πιέσεως, Σακχάρου, Χοληστερίνης, Εμβολιασμός μελών, Ενημέρωση για Θέματα Υγείας, Υγιεινής και Σωστής Διατροφής, από την νοσηλεύτρια του Κ.ΑΠ.Η.
Οι δράσεις των Μελών μας είναι αρκετές και δείχνουν τη διάθεση και την δυναμική των μελών του Κ.Α.Π.Η., που ανέρχονται σε 705 ατομα.
Αγροτικής Ανάπτυξης
Τα δυο κεντρικά αλλά όχι μοναδικά θέματα αυτής της αντιδημαρχίας είναι η διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων, που είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν έχει λύσει κανένας Δήμος στην Ελλάδα και η στήριξη της Αγροτικής Δραστηριότητας της περιοχής μας.
Θεωρώ ότι στο θέμα του διαδημοτικού καταφυγίου σύντομα οι εξελίξεις θα είναι θετικές μετά από μεγάλο αγώνα τόσο δικό μου όσο και όλων των συναδέλφων δημάρχων που συμμετέχουν στη δημιουργία του.
Επιχειρηματικότητα – Δημοτική Αστυνομία
Ο υπηρεσιακός μηχανισμός της υπηρεσίας είναι επιφορτισμένος με τη διαδικασία έκδοσης αδειών για αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε με ικανοποιητικό τρόπο εκδίδοντας δεκάδες άδειες, τηρώντας πάντα την κείμενη νομοθεσία και διευκολύνοντας τους επιχειρηματίες και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Σημαντικό έργο έγινε από την αντιδημαρχια στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Ειδικότερα με την άψογη συνεργασία των σωματείων μπορούμε να πούμε πως η Λαϊκή Αγορά λειτούργησε υποδειγματικά, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά. Για να έχουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε άδειες και πάγκους για την εφαρμογή των ορίων αυτών. Περιορίσαμε σημαντικά το παρεμπόριο. Εφαρμόσαμε την είσπραξη του ημερήσιου τέλους.
Σε ότι αφορά την εποπτεία, τον έλεγχο και την αστυνόμευση της πόλης η Δημοτική Αστυνομία παρείχε σημαντικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της πραγματοποίησε: Ελέγχους αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε επιχειρήσεις, βεβαιώσεις παραβάσεων ΚΟΚ, βεβαιώσεις παραβάσεων κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Γίνεται καθημερινός έλεγχος των κεντρικών οδών-πεζοδρόμων-πλατειών της πόλης.
Ωστόσο εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι φυσικά η εύρυθμη λειτουργία της πόλης είναι θέμα αστυνόμευσης αλλά πρωτίστως είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας.
Διοικητικό τομέα
Μια αποτελεσματική δημοτική αρχή θα πρέπει να στηρίζεται και σε έναν αποτελεσματικό διοικητικό μηχανισμό.
Ας δούμε όμως τώρα κάποια βασικά στοιχεία για αυτή την πλευρά του Δήμου μας.
Μέσα στο 2024, το Κεντρικό Δημαρχείο μας δέχτηκε συνολικά περισσότερες από 10.000 επισκέψεις πολιτών. Δεν αποτέλεσε απλώς έναν χώρο εργασίας, αλλά έναν ζωντανό πυρήνα της ζωής και της λειτουργίας της πόλης μας.
Παράλληλα, το Δημαρχείο άνοιξε τις πόρτες του στους νέους της πόλης. Πρόκειται για μία δράση που αποσκοπεί στην εξοικείωση της νέας γενιάς με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στην κατανόηση του έργου των εργαζομένων του Δήμου. Συνολικά, μας επισκέφτηκαν 20 σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να γνωρίσουν τον χώρο.
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην επιμόρφωση των εργαζομένων μας και η συμμετοχή τους σε περίπου 100 εκπαιδευτικά προγράμματα, πλήρως χρηματοδοτούμενα.
Παράλληλα ο Δήμος μας είναι ο κύριος φορέας πρακτικής άσκησης στο νομό Καρδίτσας προσφέροντας το 2024 ευκαιρία για πρακτική άσκηση, γνώσεις και φιλοξενία στις υπηρεσίες μας, σε πάνω από 60 φοιτητές και μαθητές σε συνεργασία με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα που ήρθαν σε μας προσφέροντας άσκηση σε ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον
Εντος του 2024 ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 115.000 ευρώ μέσω του οποίου ανακαινίστηκαν οι κτιριακές υποδομές των ΚΕΠ και έγινε προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και πληροφοριακών εφαρμογών.
Να σημειώσω ότι τα ΚΕΠ του Δήμου Καρδίτσας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά και με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πολίτες σε όλη τη χώρα.
Παιδείας και του Πολιτισμού
Με την κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. “Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας”, αρμοδιότητες του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταφέρθηκαν και ασκούνται πλέον από Τμήματα της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα πρέπει να τονίσω ότι η μετάβαση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να εργαστούν και να συνεργαστούν πολλοί άνθρωποι για την επίτευξη της.
Μάλιστα η εκτίμηση μας είναι ότι το πέρασμα από την μια κατάσταση στην άλλη έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για να συμβεί ομαλά η μετάβαση το Τμήμα Παιδείας Διοικητικής Υποστήριξης και Προγραμματισμού εκδηλώσεων παρείχε διοικητική υποστήριξη στην άσκηση αρμοδιοτήτων από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μέχρι την κατάργηση αυτών στις 30.06.2024. Μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, το συγκεκριμένο Τμήμα συνέχισε να ασκεί με συνέπεια τις αρμοδιότητες των καταργημένων Νομικών Προσώπων που μεταφέρθηκαν στον Δήμο. Καταγράφοντας τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και έχοντας μία άριστη συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου πέτυχε την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Στο σημείο αυτό θα σταθώ και στο θέμα των σχολικών κτιρίων και ειδικότερα στο θέμα των ελέγχων αντισεισμικής προστασίας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια του Δήμου μας έχουν ξεκινήσει και γίνονται σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Έτσι στο τέλος της διαδικασίας θα έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα για την κατάσταση που βρίσκονται και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα κινηθούμε.
Για τις παιδικές βιβλιοθήκες μας είχαμε:
1. Επισκευή, αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης στην οδό Σαμαροπούλου μετά την καταστροφική πλημμύρα Daniel.
2. Επισκευή στέγης της Παιδικής Βιβλιοθήκης στην συνοικία Αγ. Νικολάου με σκοπό την επαναλειτουργία της.
3. Εμπλουτισμό βιβλιακού υλικού.
Για την Δημοτική και Λαϊκή βιβλιοθήκη Αθηνά :
Έχει εγκατασταθεί και είναι σε πιλοτική λειτουργία το νέο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών.
Από το Δημοτικό Ωδείο πραγματοποιήθηκαν σωρεία μουσικών εκδηλώσεων
Επίσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσφέρουμε εν τέλει στα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας τα απαραίτητα όχι μόνο στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας, αλλά και σε θέματα αισθητικής και διασκέδασης.
Αθλητισμός
Για την νεοσύστατη αντιδημαρχία αθλητισμού η οποία προέκυψε μετά την κατάργηση του ΔΟΠΑΚ έχω να επισημάνω ότι επιτέλεσε σπουδαίο έργο, αν και σύντομος ο χρόνος λειτουργίας της.
Ο Δήμος Καρδίτσας βρίσκεται στο πλευρό και του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και αυτό το αποδεικνύουμε σε κάθε βήμα μας.
Στις ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2024 έχω να μνημονεύσω τα παρακάτω:
Ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες και εκδόθηκε η άδεια πυρασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου Καρδίτσας, (Αγωνιστικός χώρος – δυτ. Κερκίδα – αποδυτήρια – αίθουσα βαρών – αίθουσα πάλης – κλειστό γυμναστήριο – κλειστό κολυμβητήριο – νέα μεταλλική κερκίδα.)
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ έγιναν πολλές εργασίες εκσυγχρονισμού, βελτίωσης και συντήρησης των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρω: Αντικατάσταση των παλαιών χλωριωτών με νέους αυτόματους, Υπογραφή σύμβασης με εταιρεία συντήρησης, Τοποθέτηση νέων αντικυματικών διαδρομών, Τοποθέτηση νέων βατήρων εκκίνησης και πολλά ακόμη που θα σας πει ο αντιδήμαρχος.
Στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Επισκευή οροφής του κλειστού γυμναστηρίου.
Αντικατάσταση των λαμπτήρων της οροφής του κλειστού γυμναστηρίου, μικροεπεμβάσεις στα αποδυτήρια και στην κερκίδα.
Για το κεντρικό ΣΤΑΔΙΟ
Σύναψη νέας σύμβασης συντήρησης του χλοοτάπητα, στα πλαίσια της οποίας έγινε δύο φορές επανασπορά, που είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση του χλοοτάπητα.
Ειδικότερα για το κεντρικό στάδιο θέλω να υπογραμμίσω ότι μπροστά μας έχουμε δυο μεγάλες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στο άμεσο μέλλον. Η πρώτη πρόκληση είναι η κατασκευή του νέου αγωνιστικού ταρτάν. Θα έλεγα ότι στο συγκεκριμένο θέμα είχαμε φτάσει στην πηγή αλλά δυστυχώς τελευταία στιγμή είχαμε την εμπλοκή με κάποιες αβλεψίες υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου αθλητισμού με αποτέλεσμα η έναρξη του έργου να καθυστερήσει. Όπως έχω ξαναπεί στόχος μας να κατασκευαστεί ένα νέο ταρτάν υψηλών αγωνιστικών προδιαγραφών στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλοι αγώνες στίβου. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε την κατασκευή του το καλοκαίρι που θα έρθει.
Επίσης για το στάδιο έχουμε την πρόκληση της κλειστής ανατολικής κερκίδας η οποία ως γνωστόν εδώ και δεκαετίες έχει κριθεί ακατάλληλη και θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει μελέτη, η οποία θα μας δείξει πόσο ακριβώς είναι το κόστος της κατεδάφισης αλλά κυρίως της ανέγερσης μιας καινούργιας κερκίδας σύγχρονων προδιαγραφών. Νομίζω ότι η εκπόνηση της μελέτης θα αποτελέσει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Υπογραμμίζω ότι χωρίς την ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης οι οποίες συζητήσεις και προσεγγίσεις γίνονται για την επίλυση του προβλήματος είναι θεωρητικού χαρακτήρα…
Kαθημερινότητα
Η Δημοτική αρχή στη δεύτερη θητεία της αποφάσισε να δημιουργήσει μια καινούρια αντιδημαρχία, την οποία ονόμασε αντιδημαρχία «Καθημερινότητας και Τοπικών Κοινοτήτων».
Θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται στον συγκεκριμένο τομέα έχει κεντρική σημασία για τον συμπολίτη μας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθημερινά δέχεται δεκάδες αιτήματα συμπολιτών για μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην γειτονία τους, είτε και γενικότερα στους χώρους που κινούνται.
Στόχος μας είναι – και θεωρώ ότι σε ένα ποσοστό 60 έως 70% το πετυχαίνουμε, να δίνουμε λύση τη στιγμή που γίνεται η επισήμανση του προβλήματος.
Οφείλω να τονίσω πως συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται και στα 33 χωριά του Δήμου, τα οποία έχουν τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Θέλω να υπογραμμίσω ότι άμεσοι συνεργάτες μας είναι οι πρόεδροι με τα Κοινοτικά Συμβούλια.
Συζητάμε με όλους τους προέδρους και προσπαθούμε κι εμείς να τους στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνουν από την πλευρά τους, για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντά τους. Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους προέδρους η οποία βασίζεται κυρίως στην εποικοδομητική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, σεβόμενοι κάθε φορά τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους.
ΣΤΟΧΟΙ
Κλείνοντας ο κ. Τσιάκος ανέφερε ότι οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι που έχει θέσει η δημοτική αρχή είναι να προχωρήσουν δυο μεγάλες κεντρικές αναπλάσεις και ειδικότερα η ανάπλαση της Πλατείας Πλαστήρα και η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη.
Ακόμη στόχοςείναι να επιλυθεί το πρόβλημα της ανατολικής κερκίδας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Αντιγόνη Ντρισμπιώτη» μέσω μιας μελέτης και να αξιοποιηθούν οι κρίσιμες υποδομές που έχει η περιοχή όπως το αεροδρόμιο «Κωνσταντίνος Παπαλός» και το κομμάτι της λίμνης Πλαστήρα που βρίσκεται υπό την ευθύνη του Δήμου Καρδίτσας.
«Θεωρώ ότι η υλοποίηση των έργων του ΒΑΑ, σε συνδυασμό με πολλά ακόμη έργα που έχουμε σε εξέλιξη, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο της σημερινής Καρδίτσας, το οποίο είναι αρκετά καλό αλλά θα γίνει πολύ καλύτερο» σημείωσε.
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων που ανέφεραν μεταξύ άλλων:
Πέτρος Μουταρέλος, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών:
Μέσα στο 2024, το Κεντρικό Δημαρχείο μας δέχτηκε συνολικά περισσότερες από 10.000 επισκέψεις πολιτών. Δεν αποτέλεσε απλώς έναν χώρο εργασίας, αλλά έναν ζωντανό πυρήνα της ζωής και της λειτουργίας της πόλης μας· έναν χώρο όπου αναδεικνύονται τα κοινωνικά ζητήματα, προβάλλεται ο πολιτισμός, και ενισχύεται η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών.
Το έτος 2024 ξεκίνησε με την συντήρηση και επανατοποθέτηση των πορτρέτων των αείμνηστων Δημάρχων της πόλης μας, μια κίνηση τιμής και ιστορικής μνήμης και συνεχίστηκε με την δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης ιστορικών αντικειμένων και έργων τέχνης που σχετίζονται με την ιστορία της Καρδίτσας.
Παράλληλα, το Δημαρχείο άνοιξε τις πόρτες του στους νέους της πόλης. Πρόκειται για μία δράση που αποσκοπεί στην εξοικείωση της νέας γενιάς με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στην κατανόηση του έργου των εργαζομένων του Δήμου. Συνολικά, μας επισκέφτηκαν 20 σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να γνωρίσουν τον χώρο.
Διαχειριστήκαμε με πραγματικό ενδιαφέρον τον χώρο του Δημαρχείου, μεριμνώντας για την άψογη καθαριότητα στο εσωτερικό του, την έγκυρη ενημέρωση και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και για την υποδειγματική φιλοξενία πλήθους εκδηλώσεων που συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς. Η φροντίδα για τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου υπήρξε καθημερινή μας προτεραιότητα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επισκεπτών μας, το Δημαρχείο έχει πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα, οργανωμένα, λειτουργικά και φιλόξενα δημοτικά καταστήματα της χώρας.
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια του 2024 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διορισμοί μόνιμου προσωπικού, γεγονός που συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών. Την ίδια χρονιά, οι συνταξιούχοι του Δήμου Καρδίτσας ανήλθαν σε 24, εκ των οποίων οι 6 προέρχονταν από το μόνιμο προσωπικό και οι 18 από το προσωπικό αορίστου χρόνου.
Το ίδιο έτος (2024) προσλήφθηκαν 100 καθαρίστριες σχολικών κτιρίων και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων με πόρους του ΕΣΠΑ στο Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο , αλλά και των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, ένα συνολικός αριθμός 39 εργαζομένων. Ο Δήμος μας προσέφερε εργασία σε 16 μακροχόνια ανέργους ηλικίας 55 εως 67 ετών, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην επιμόρφωση των εργαζομένων μας και η συμμετοχή τους σε περίπου 100 εκπαιδευτικά προγράμματα, πλήρως χρηματοδοτούμενα από το ΕΚΔΔΑ ( Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ).
Παράλληλα ο Δήμος μας είναι ο κύριος φορέας πρακτικής άσκησης στο Νομό Καρδίτσας προσφέροντας το 2024 ευκαιρία για πρακτική άσκηση, γνώσεις και φιλοξενία στις υπηρεσίες μας, σε πάνω από 60 φοιτητές και μαθητές σε συνεργασία με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα που ήρθαν σε μας προσφέροντας άσκηση σε ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον
Αν και είναι ήδη γνωστό σε όλους σας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Δήμος μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής μας προσφέροντας ευκαιρία μισθωτής απασχόλησης με μια ποικιλία διαφόρων νόμιμων, εργασιακών σχέσεων. Για το 2024, το πλήθος των μισθοδοτούμενων του Δήμου μας έφτασε τα 800 άτομα.
Για να έχουμε εικόνα της διοικητικής λειτουργίας του Δήμου μας κατά το 2024, αναφέρουμε ότι το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο του Δήμου χειρίστηκαν κατά το έτος που μας πέρασε 36.000 υποθέσεις, ενώ από το Τμήμα Εσωτερικής Διοίκησης εκδόθηκαν πρωτόκολλα και διεκπεραιώθηκαν συνολικά 41.121 έγγραφα.
Τα Αιρετά όργανα του Δήμου μας, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Επιτροπή και η Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας συνεδρίασαν συστηματικά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας και να χαράξουν τον δρόμο για το μέλλον της πόλης μας. Συνολικά, ελήφθησαν 11305 αποφάσεις, οι οποίες αφορούσαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την υλοποίηση έργων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την λογοδοσία του Δήμου μας.
Θα αναφερθώ σύντομα και στο έργο της Διεύθυνσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου μας:
Εντος του 2024 ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 115.000 ευρώ μέσω του οποίου ανακαινίστηκαν οι κτιριακές υποδομές των ΚΕΠ και έγινε προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και πληροφοριακών εφαρμογών.
Τα ΚΕΠ του Δήμου Καρδίτσας συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά και με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους πολίτες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, το ΚΕΠ Καρδίτσας κατέλαβε την 10η θέση σε πανελλήνια κατάταξη εξυπηρετήσεων, διαχειριζόμενο 60.000 υποθέσεις πολιτών μέσα στο 2024. Σημαντική, ωστόσο, είναι και η συμβολή των ΚΕΠ Ιτάμου, Καλλιφωνίου, Κάμπου και Μητρόπολης, τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου, εξυπηρέτησαν συνολικά 6.300 υποθέσεις πολιτών.
Αυτά είναι τα βασικά σημεία του απολογισμού μας για το 2024. Ωστόσο, οι δράσεις ενός Δήμου είναι δυναμικές και συνεχώς εξελισσόμενες, επομένως είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις.
Σωτήρης Αντωνίου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών:
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός το κράτος να μεταβιβάζει συνεχώς νέες αρμοδιότητες χωρίς φυσικά τους ανάλογους πόρους. Μέσα σ΄αυτό το ασταθές και πολύ δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο σε τοπικό επίπεδο επιβαρύνθηκε από τις συνέπειες τόσο του Ιανού όσο και του Ντάνιελ, ο Δήμος Καρδίτσας κατάφερε να σταθεί οικονομικά όρθιος και νοικοκυρεμένος.
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που δεν καλύπτεται από το κράτος, η εισφορά στον ΦΟΔΣΑ που είναι πλέον δυσβάσταχτη για κάθε δήμο, το τέλος ταφής απορριμμάτων, οι αυξήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού που δεν αποδίδονται στους δήμους και άλλα πολλά δημιουργούν έναν, οικονομικά, ασφυκτικό κλοιό και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της βιωσιμότητας ενός Δήμου.
Η έλλειψη προσωπικού και η υποστελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών είχαν ως συνέπεια να μην εκτελούνται, όπως θα έπρεπε, διάφορες αρμοδιότητες.
Παρ΄όλα αυτά, σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Δήμος μας κατάφερε και καταφέρνει να υπηρετήσει τους στόχους της δημοτικής αρχής, με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η καταβολή μισθών και δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων (ακόμη και των εργαζομένων στα κοινοφελή από τακτικά έσοδα του Δήμου), έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα, όπως και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και γενικά των λειτουργικών δαπανών.
Υπήρξε διαφάνεια, ίση μεταχείριση, δικαιοσύνη και υπό το φως της δημοσιότητας.
Έγιναν σημαντικές ενέργειες για τη διευκόλυνση των οφειλετών στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους απέναντι στον Δήμο και αν το κράτος, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης, έκανε δεκτή την πρότασή μας για διαγραφή των προσαυξήσεων, οι θετικές επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες.
Με ιδιαίτερη προσοχή έγινε εξοικονόμηση και γενικά συγκράτηση των δαπανών, όπου ήταν εφικτό.
Παναγιώτης Σβερώνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας:
Στο προηγούμενο διάστημα -και αναφέρομαι κυρίως στο 2024 αλλά και συνολικά την τελευταία τριετία- η περιοχή μας είχε να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν από τις διαδοχικές καταστροφές που έφεραν οι θεομηνίες «Ιανός» και «Ντάνιελ».
Δυο πρωτοφανή σε εύρος και ένταση καιρικά φαινόμενα, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους όχι μόνο στο σήμερα, αλλά και στο «αύριο» της Θεσσαλίας. Μπροστά σε αυτές τις τεράστιες καταστροφές, εμείς ως Δημοτική αρχή και συνολικά ως Δήμος, προσπαθήσαμε να κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα: Να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, να διεκδικήσουμε τους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών και να φροντίσουμε ώστε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, που ελπίζουμε να μην ξανασυμβούν, η περιοχή μας να είναι πιο έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει.
Σε ότι αφορά το φαινόμενο «Ντάνιελ», καταφέραμε σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να περιορίσουμε στο ελάχιστο πιστεύω τον κίνδυνο αλλά και τις ζημιές στις περιοχές του Δήμου μας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε ότι ειδικά στις αγροτικές καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε κάποιες βασικές υποδομές σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές.
Στη συνέχεια, άμεσα κινητοποιήσαμε όλες τις υπηρεσίες για την άμεση βοήθεια προς τους πολίτες, αλλά και για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων αποκατάστασης των ζημιών. Θα ήθελα να τονίσω εδώ, ότι αμέσως μετά το «Ντάνιελ» ενεργοποιήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία ένας μηχανισμός στήριξης και χρηματοδότησης, ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, με διαδικασία που προσομοιάζει προς τα έργα του ΕΣΠΑ, που κατά την άποψή μου ναι μεν έβαλε κανόνες, όμως δημιούργησε και δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στην ένταξη, δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων. Αναφέρω ότι από το πακέτο στήριξης του Ντάνιελ λάβαμε ήδη χρηματοδοτήσεις ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί και ουσιαστικά τα περισσότερα έργα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένουμε την έγκριση άλλων 1,7 εκατομμυρίων για να αποκαταστήσουμε ζημιές κυρίως στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, έχουμε καταθέσει κοστολογημένα αιτήματα για άλλα 3 εκατομμύρια και σύντομα αναμένουμε να βγουν σταδιακά οι σχετικές προσκλήσεις. Οι ανάγκες του κόσμου είναι δεδομένες και δεν περιμένουν, εμείς προσπαθούμε διαρκώς να εντάσσουμε έργα που θα δώσουν λύσεις στην αγροτική παραγωγή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές στα δίκτυα άρδευσης, στις προσβάσεις και τους κοινόχρηστους χώρους, στην αποκατάσταση των δημοτικών κτιρίων στις οποίες παρέχονται πολύτιμες υπηρεσίες. Θεωρώ, ότι μέσα στο 2026 θα έχουμε ολοκληρώσει όλα τα έργα που απαιτούνται για να συμπληρώσουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για να ανακουφίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί.
Στον τρίτο στόχο, αυτόν της πρόληψης και της θωράκισης της περιοχής μας, όπως γνωρίζετε η κεντρική διοίκηση έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τα μεγάλα έργα υποδομής που θα δώσουν οριστικές απαντήσεις. Εμείς παρεμβαίνουμε διαρκώς, βοηθούμε σε πολλά επίπεδα ώστε αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει, τα μεγάλα έργα να γίνουν σωστά και να δώσουν στην περιοχή μας και στους κατοίκους της, ασφάλεια και σιγουριά για τις επόμενες δεκαετίες.
Έχουμε ήδη μπροστά μας νέα έργα που είναι πολύ σημαντικά, δεν είναι έργα αποσπασματικά ούτε έργα βιτρίνας. Αναφέρομαι σε 5,1 εκατομμύρια για πάνω από 45 χιλιόμετρα νέας αγροτικής οδοποιίας σε όλο το εύρος του Δήμου, σε 2,2 εκατομμύρια για νέο σύστημα τηλεμετρίας στο δίκτυο άρδευσης για να ξεκινήσω από το πολύ σημαντικό τομέα της ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, σε 3 εκατομμύρια για ανακατασκευή των πεζοδρομίων, σε 1,7 εκατομμύρια για τους ποδηλατόδρομους, αλλά και το νέο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων για να δώσουμε νέα πνοή στην πόλη. Ήδη ξεκινά η ανακατασκευή της πλατείας Δικαστηρίων, η δημιουργία πλατείας μπροστά στο νέο Δημαρχείο, ολοκληρώθηκε ήδη η ανάπλαση γύρω από τη Δημοτική αγορά, κατασκευάζονται νέες πλατείες και ελεύθεροι χώροι, ενώ περνάμε στη δεύτερη φάση μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, για τη δημιουργία ενός νέου χώρου πρασίνου στο νότιο άκρο της πόλης, ένα πάρκο μεγαλύτερο του Παυσιλύπου στη θέση του στρατοπέδου Λουμάκη. Συζητούμε επομένως για νέους, προσβάσιμους, φιλικούς στο περιβάλλον και στον πολίτη ανοικτούς ελεύθερους χώρους, που θα δώσουν πνοή και ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, θα κάνουν την Καρδίτσα μια πιο ελκυστική, όμορφη, ασφαλή και λειτουργική πόλη. Θα κάνουμε επίσης πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές, στους αθλητικούς χώρους, ενώ με το νέο ΒΑΑ που θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2026, θα δημιουργήσουμε και νέους πόλους έλξης για τη νεολαία, τον αθλητισμό και την οικογένεια.
Η ΣΑΤΑ, δηλαδή οι πόροι για επενδύσεις και συντηρήσεις, που λαμβάνουμε κάθε χρόνο είναι μόλις 715.000 ευρώ, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην πόλη και τις 33 κοινότητές μας. Δεν επαρκούν για όλες τις ανάγκες, προσπαθούμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες ανάλογα με την κρισιμότητά τους και να επεμβαίνουμε, όμως παράλληλα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε παράλληλα, μόνιμες και σοβαρές λύσεις.
Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στην αρμοδιότητά μου είναι η Υπηρεσία Δόμησης. Υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα εδώ, κυρίως λόγω της νομοθετικής πολυπλοκότητας, της υποστελέχωσης, αλλά και των αρμοδιοτήτων, οι οποίες δυστυχώς με τον «Καποδίστρια» αλλά και με τον «Κλεισθένη», αντί να απλοποιηθούν, διαρκώς περιπλέκονται. Θα βρούμε και εδώ τον κατάλληλο βηματισμό, ήδη ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο έργο που είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχείου της Πολεοδομίας που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες άδειες και βέβαια, είμαστε σε αναμονή της εξειδίκευσης του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει εξαγγελθεί.
Στέφανος Θεολόγης, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού:
Μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, το συγκεκριμένο Τμήμα συνέχισε να ασκεί με συνέπεια τις αρμοδιότητες των καταργημένων Νομικών Προσώπων που μεταφέρθηκαν στον Δήμο. Καταγράφοντας τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και έχοντας μία άριστη συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου πέτυχε την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου.
Να επισημάνω την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά ή υπηρεσία για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων λόγω της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας και τον μη διορισμό μονίμων υπαλλήλων.
Από το Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο “Λ. & Ν. Σακελλαρίου -Κέντρο Τεκμηρίωσης και Επικοινωνίας (Μουσείο Πόλης): -Τριήμερο ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης Λαογραφικών Αντικειμένων σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και το Δίκτυο Μουσείων/Συλλογών Νομού Καρδίτσας. Το εργαστήριο, το οποίο ήταν ανοιχτό στο κοινό, πραγματοποιήθηκε στις 17-19 Ιανουαρίου 2024.
– Εβδομαδιαίες επισκέψεις και ασκήσεις συντήρησης του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου Πόλης, στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας, στο διάστημα Ιούνιος Ιούλιος 2024 . – Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024,
-Επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια έκθεσης από την υπεύθυνη του μουσείου με τίτλο «…τέσσερις ημέρας νηστικοί…»: αναμνήσεις από τη Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας.
-Συμμετοχή στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τίτλο «Το Μουσείο της Πόλης, η Πόλη του Μουσείου» και αντικείμενο τη μικρή μόνιμη έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Πόλης στον χώρο υποδοχής του νέου Δημαρχείου.
– πραγματοποιήθηκε η ομαδική έκθεση: ε ι κ ο ν ο τρ ο π ί ε ς (επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Γιαννέλου), στην οποία παρουσιάστηκαν 42 έργα 28 καλλιτεχνών από την εικαστική συλλογή της ΔΠΚ .
ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ: – Επισκευή, αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης στην οδό Σαμαροπούλου μετά την καταστροφική πλημμύρα Daniel.
-Έχει εγκατασταθεί και είναι σε πιλοτική λειτουργία το νέο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών. Έχουν εισαχθεί όλα τα απαραίτητα δεδομένα βιβλίων και μελών. (16.297 βιβλία, 8.031 μέλη)
-Για την βιβλιοθήκη Ξινονερίου:
Έχει ξεκινήσει η καταλογογράφηση των βιβλίων. Μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί 1853 βιβλία. Εκκρεμεί η καταχώρηση των μελών.
– Για όλες τις βιβλιοθήκες : Έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού. Μέσω του προγράμματος Smart Cities «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» θα εμπλουτιστεί επιπλέον η βάση δεδομένων και θα προστεθούν επιπλέον δυνατότητες στο σύστημα.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσφέρουμε εν τέλει στα παιδιά αυτής της τρυφερής ηλικίας τα απαραίτητα όχι μόνο στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας αλλά και σε θέματα αισθητικής και διασκέδασης. Γνωρίζετε, βέβαια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα ΚΔΑΠ γενικότερα ως πρόγραμμα καθώς και τα προβλήματα κυρίως της χρηματοδότησης μέσω της ΕΕΤΑΑ.
Όλγας Μακρή, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Δημοτικής Αστυνομίας:
●Χορηγήσαμε 75 βεβαιώσεις εγκατάστασης ίδρυσης καταστημάτων Υ.Ε.
που αφορούν, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης μερικής και πλήρους επεξεργασίας (προχείρου και πλήρους γεύματος), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (Κομμωτήρια, κουρεία, εργαστήρια δερματοστιξίας).
●Χορηγήσαμε 13 αναγγελίες άσκησης επαγγέλματος (κουρέα, κομμωτή και περιποίησης άκρων), 3 άδειες ιδιωτικών/σωματειακών αθλητικών εγκαταστάσεων, 1 άδεια κέντρου διασκέδασης, 1 άδεια ωδείου (προσθήκη σχολών), 5 άδειες μουσικών παραστάσεων, 1 άδεια παιδότοπου, 1 άδεια λούνα πάρκ, 61 άδειες άδειες παράτασης ωραρίου μουσικής,
●Έγινε 1 άρση άδειας ωδείου.
●Έγιναν 4 προσωρινές διακοπές λειτουργίας ΚΥΕ.
●Έγιναν θεωρήσεις των βιβλίων αναφοράς (σχετικά με το κάπνισμα) όλων των καταστημάτων Υ.Ε.
●Επιπροσθέτως η υπηρεσία είχε καθημερινή τηλεφωνική, διαπροσωπική και δια αλληλογραφίας αλληλεπίδραση με δημότες, όπου παρέχονταν πληροφορίες για θέματα που τους αφορούν και σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων Υ.Ε. και απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν.
●Επίσης η υπηρεσία συνεργάζεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Υγειονομικό, Ελ. Αστυνομία), για θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων Υ.Ε., κοινοποιώντας παράλληλα τις γνωστοποιήσεις λειτουργίας από το openbusiness.
●Ακόμη παρέχει συνδρομή με στοιχεία (επίδειξη δικαιολογητικών, αδειών και καταθέσεις κλπ) στις Δικαστικές Αρχές για θέματα που αφορούν τα καταστήματα Υ.Ε..
●Τέλος εισηγηθήκαμε στις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο επί θεμάτων που αφορούν χορηγήσεις, ανακλήσεις αδειών.
Οι χορηγήσεις είτε βεβαιώσεων εγκατάστασης, είτε αδειών, προϋποθέτουν συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου δικαιολογητικών προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμότητα με βάση την κείμενη νομοθεσία. Η κάθε περίπτωση ενδέχεται να εμπίπτει σε διαφορετικό νομικό πλαίσιο και η Υπηρεσία οφείλει να διασφαλίζει το σύννομο των διαδικασιών, προστατεύοντας το δημότη και τη Δημοτική Αρχή.
Λαϊκές αγορές
Με την άψογη συνεργασία των σωματείων μπορούμε να πούμε πως η αγορά λειτούργησε υποδειγματικά χωρίς επιπτώσεις στην τοπική αγορά.
Η λαϊκή αγορά είναι τόσο σημαντική για τους παραγωγούς, για τους καταστηματάρχες της περιοχής, όσο και για τους δημότες καταναλωτές. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να την κάνουμε καλύτερη και ανταγωνιστικότερη.
Για αυτό τον λόγο
●Έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε άδειες, πάγκους και εφαρμογή των ορίων αυτών.
●Περιορίσαμε σημαντικά το παρεμπόριο.
●Εφαρμόσαμε την είσπραξη του ημερήσιου τέλους.
Περίπτερα
Εισηγηθήκαμε στις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο επί θεμάτων που αφορούν:
●Μίσθωση Περιπτέρων
●Χωροθέτηση Περιπτέρων
●Κανονισμός Λειτουργίας Περιπτέρων
●Ανακλήθηκαν 5 Άδειες Περιπτέρων
●Υποδείξαμε το αριθμό των περιπτέρων που έπρεπε να καταργηθούν στην αρμόδια υπηρεσία μετά από ενημέρωση που είχαμε και από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Δημοτική Αστυνομία
Στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις :
●115 έλεγχοι αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε επιχειρήσεις
●4277 βεβαιώσεις παραβάσεων ΚΟΚ
●124 βεβαιώσεις παραβάσεων κατάληψης κοινοχρήστου χώρου
●Έγιναν 281 βεβαιώσεις γνήσιου υπογραφής κατ’ οίκον
●Γίνεται καθημερινός έλεγχος των κεντρικών οδών-πεζοδρόμων-πλατειών της πόλης.
●Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις του Δήμου (Εμποροπανήγυρη – Μαγεμένο Δάσος) με δύο βάρδιες σε καθημερινή βάση, όπως και σε άλλες εκδηλώσεις (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Πλαστήριος Δρόμος, ποδηλατικοί αγώνες, απόκριες, συναυλίες κλπ).
●Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε παράπονα και καταγγελίες πολιτών.
●Πραγματοποιήσαμε για τους υπαλλήλους σεμινάριο Α΄ Βοηθειών από τον Ε.Ε.Σ. – Παράρτημα Καρδίτσας για να να είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια στους πολίτες όταν χρειαστεί.
Φώτης Παπαδημητρίου Αντιδήμαρχος Πρασίνου και καθαριότητας:
Η προσπάθεια ήταν πάντα συλλογική. Συλλογική με όλους τους αντιδημάρχους υπό την εποπτεία πάντα του κ Δημάρχου, συλλογική με τους υπαλλήλους του δήμου, αλλά προπαντός συλλογική με τους δημότες .
Στη Διεύθυνση Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Πρασίνου υπηρετούν 109 τακτικοί υπάλληλοι. Επίσης έως τις 19 Δεκεμβρίου 2025 με δικαστική εντολή παρέχουν εργασία στο Δήμο 22 εργαζόμενοι, κλάδου ΥΕ Εργατών Καθαριότητας .
Κατά διαστήματα για την κάλυψη των αναγκών προσλαμβάνονται υπάλληλοι με δίμηνες συμβάσεις. Τέλος ενίοτε παρέχουν κοινωφελή εργασία καταδικασθέντες. Ο στόλος οχημάτων του Δήμου αποτελείται από 83 οχήματα.
Η καθημερινή αποκομιδή των πράσινων κάδων στο Δήμο πραγματοποιείται σε 10 δρομολόγια (10 οδηγοί – 20 εργάτες) και των μπλε κάδων σε 3 δρομολόγια (3 οδηγοί -6 εργάτες). Επίσης υπάρχει πάντα διαθέσιμο απορριμματοφόρο για το κέντρο της πόλης. Καθημερινά συλλέγονται περίπου 80 τόνοι απορρίμματα .
Με τον υφιστάμενο εξοπλισμό το 2024 κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε περίπου 17.928,390 τόνους ανάμεικτων αποβλήτων και 3.182,73 τόνους ανακυκλώσιμων .
Κάθε Δευτέρα συλλέγονται τα απορρίμματα από τον καταυλισμό Ρομά.
Με τρία φορτηγά με αρπάγες που διαθέτει ο Δήμος οργανώνουμε τη συλλογή και τη μεταφόρτωση των ογκωδών αντικειμένων.
Κατά το 2024 υποβλήθηκαν 2.975 αιτήσεις για μεταφορά ογκωδών και ολοκληρώθηκαν οι 2.898. Εδώ θα ήθελα να τονίσω την αλληλεπιδραστική αμφίδρομη διαδικασία μεταξύ των υπαλλήλων και των δημοτών για να διατηρηθεί ο Δήμος καθαρός.
Με προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται με το ΦοΣΔΑ Θεσσαλίας τα ογκώδη θρυμματίζονται και μεταφέρονται σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα.
Η Βελτίωση υπηρεσιών συλλογής και διαχείρισης ογκωδών θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του έργου:Κεντρικό Πράσινο Σημείο και σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων Δήμου Καρδίτσας για το οποίο ήδη έχει οριστεί ανάδοχος.
Στο χώρο του αμαξοστασίου υπάρχει κοντέινερ όπου συλλέγονται για ανακύκλωση ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Αποκαταστάθηκαν και επαναλειτούργησαν μετά από πολύχρονη ακινησία λόγω φυσικών καταστροφών τρία απορριμματοφόρα οχήματα.
Με τα πλυντήρια κάδων που διαθέτει ο Δήμος, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, πλύθηκαν και πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλες τις Κοινότητες. Η διαδικασία γίνεται νυχτερινές ώρες και πρωινές παρακολουθώντας την εξέλιξη των δρομολογίων αποκομιδής του πράσινου κάδου. Οι κάδοι πλένονται με απολυμαντικό διάλυμα εσωτερικά και εξωτερικά .
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι στην πόλη μας οι περισσότεροι κάδοι έχουν αντικατασταθεί από καινούργιους.
Τα μηχανικά σάρωθρα του Δήμου εκτελούν νυχτερινά δρομολόγια και καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης καθώς και πλατείες ,λαϊκές αγορές προαύλια σχολείων.
Η υδροφόρα επίσης με νυχτερινά δρομολόγια καθαρίζει τους δρόμους της πόλης καθώς και πλατείες λαϊκές αγορές.
Με τη συνεχή εργασία των συνεργείων του δήμου καθαρίζονται όλες οι περιοχές όπου οι δημότες ανεξέλεγκτα εναποθέτουν απορρίμματα και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης αλλά και εκδήλωσης πυρκαγιάς. Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε αντίθεση με άλλα χρόνια δεν είχαμε καμία πυρκαγιά.
Σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Εργαστήριο διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβήκαμε σε μίσθωση γερανοφόρου οχήματος, και καταστρέψαμε φωλιές κορακοειδών στο πάρκο του Παυσιλύπου. Η διαδικασία επαναλήφθηκε αρκετές φορές.
Στα πλαίσια του προγράμματος Ενεργός Πολίτης με τα παιδιά των σχολείων πραγματοποιήθηκαν δεδροφυτεύσεις και ξεναγήσεις των παιδιών στο Παυσίλυπο .
Πραγματοποιήθηκαν πολλές δενδροφυτεύσεις μεγάλων δένδρων όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αρκετά από αυτά τα δένδρα έχουν βανδαλιστεί .
Υλοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος και κοπής επικίνδυνων μεγάλων δέντρων στον ιστό της πόλης άλλα και στις τοπικές κοινότητες.
Μελίνα Μπαζή, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Εθελοντισμού:
Το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και ΑΜΕΑ απαρτίζεται από την Προϊσταμένη και 22 εργαζόμενους του Βοήθεια στο Σπίτι(κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, οικογενειακοί βοηθοί).
Κατά το έτος 2024 τα πεπραγμένα του τμήματος συνοπτικά ήταν τα εξής:
α) Λειτούργησαν 6 δομές Βοήθεια στο Σπίτι, γεωγραφικά κατανεμημένες. Τον Οκτώβριο του 2024, διορίστηκε και νέο προσωπικό κι έτσι δημιουργήθηκε μια επιπλέον δομή για την πόλη της Καρδίτσας. Το 2024 υποστηρίχθηκαν σε ολόκληρο το Δήμο, από τα δύσβατα ορεινά έως τα πεδινά χωριά και την πόλη της Καρδίτσας, μηνιαίως από κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και οικογενειακό βοηθό, 172 Δημότες (Ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ).
Διενεργήθηκαν 65 κοινωνικές έρευνες έπειτα από Εισαγγελική Παραγγελία, όπου αφορούσαν την διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης οικογενειών με ανήλικα τέκνα, ηλικιωμένα άτομα και ενήλικες που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών δυσκολίες και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα. Ακόμη, οι έρευνες αφορούσαν και την τυχόν παραμέληση-κακοποίηση ανηλίκων ή ενηλίκων. Για όλες τις έρευνες συντάχθηκαν κοινωνικές εκθέσεις περισσότερες από μια για την κάθε περίπτωση. Στα πλαίσια της κοινωνικής έρευνας πραγματοποιούνται συνεχής κατ΄ οίκον επισκέψεις, συναντήσεις με τα μέλη των προς διερεύνηση οικογενειών, συναντήσεις με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος, παραπομπές σε Μονάδες Υγείας κ.α.
γ) Διενεργήθηκαν 30 κοινωνικές έρευνες με σκοπό την εκπόνηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν προβλήματα αστεγίας, ανέχειας, μη ηλεκτροδοτούμενα).δ) Διενεργήθηκαν 32 κοινωνικές έρευνες με σκοπό την ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας. Επιπλέον, υποστηρίχθηκαν 25 άτομα ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου από εργαζόμενους του ΒΣΣ με την μεταφορά δεμάτων και διανομών.
ε) Πραγματοποιήθηκαν 6 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για εισαγωγές σε Δομές Κλειστής Περίθαλψης (χρονίων παθήσεων, οικοτροφεία, ξενώνες).
στ) Στο Κοινωνικό Ξενόγλωσσο Φροντιστήριο, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του για 14η χρονιά, εντάχθηκαν 34 μαθητές/τριες αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Επίσης, το 2024 ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Καρδίτσας και έτσι 10 μαθητές/τριες Γυμνασίου- Λυκείου, εντάχθηκαν σε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα γενικής παιδείας.
ζ) 24 περιπτώσεις πολιτών αιτήθηκαν βοήθειας με ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι ανωτέρω περιπτώσεις απαιτούσαν έρευνα, συμβουλευτική, παραπομπή κ.α.
η) Διενεργήθηκαν 30 κοινωνικές έρευνες σε οικογένειες Ρομά, με σκοπό την εκπόνηση του ΕΕΕ και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών, για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
θ) Διεκπεραιώθηκαν 18 υποθέσεις ποινικής διαμεσολάβησης, με την μέθοδο ατομικών συνεδριών στα πλαίσια αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Συντάχθηκαν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης και έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Στο Τμήμα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας έγιναν:
500 αιτήματα για το ΕΕΕ
244 αιτήματα για το επίδομα στέγασης
10 αιτήματα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
2 Αναθεωρήσεις αδειών για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
11 Αποφάσεις έγκρισης προσωπικού σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας είναι μια Δομή, η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες πολιτών, παρέχοντάς τους δωρεάν προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση τους.
Στο μητρώο του Κοινωνικού Παντοπωλείου για το έτος 2024 έχουν ενταχθεί 252 ωφελούμενοι. Για το έτος 2024 έγιναν συνολικά δέκα διανομές.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καρδίτσας είναι μια Δομή, η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες πολιτών, παρέχοντάς τους δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Το έτος 2024 υπέβαλαν αίτηση 118 άτομα τα οποία εξυπηρετούνται κάθε μήνα για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών, καθώς επίσης έχει αναπτύξει συνεργασία με Δομές Υγείας και Φαρμακευτικές Εταιρείες, μέσω της οποίας είτε εξασφαλίζει είτε διαθέτει φαρμακευτικό υλικό.
Παναγιώτης Ευθυμίου, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού:
Ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες και εκδόθηκε η άδεια πυρασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων του δημοτικού σταδίου Καρδίτσας, (Αγωνιστικός χώρος – δυτ. Κερκίδα – αποδυτήρια – αίθουσα βαρών – αίθουσα πάλης – κλειστό γυμναστήριο – κλειστό κολυμβητήριο – νέα μεταλλική κερκίδα.)
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Αντικατάσταση των παλαιών χλωριωτών με νέους αυτόματους.
Υπογραφή σύμβασης με εταιρεία συντήρησης.
Τοποθέτηση πέντε νέων αντικυματικών διαδρομών.
Τοποθέτηση έξι νέων βατήρων εκκίνησης.
Στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου, έγινε αποξήλωση και απομάκρυνση των σωληνώσεων παροχής – πλήρωσης νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και όλων των μεταλλικών μερών.
Επισκευή των δεξαμενών από διαρροή με εποξικό αρμόστοκο.
Επισκευή πλακιδίων στην μικρή πισίνα και στα αποδυτήρια,( ντους και WC)
Αρμολόγηση με ειδική εποξική κόλλα στις δεξαμενές, όπου απαιτήθηκε.
Εγκατάσταση νέου δικτύου πλήρωσης νερού των κολυμβητικών δεξαμενών.
Τοποθέτηση νέων στηριγμάτων inox 316
Επισκευή στηριγμάτων και μέρη αυτών inox στο χώρο των κολυμβητικών δεξαμενών.
Επανατοποθέτηση όλων των εξαρτημάτων που αφορά τον έλεγχο αλλά και την συντήρηση των κολυμβητικών δεξαμενών.
Προμήθεια, αποξήλωση και εγκατάσταση κεφαλής φιλτραρίσματος σειράς ΚΕ
Καθαρισμός δεξαμενών και των αντλιών
Αλλαγή μεταλλικών πλαισίων προστασίας
Τοποθέτηση εξαρτημάτων καθαρισμού δεξαμενής
Συμπαγές σύστημα φιλτραρίσματος της σειράς ΚΕ αποτελούμενο από έναν υδροκυκλώνα και ένα φίλτρο σίτας.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Επισκευή οροφής του κλειστού γυμναστηρίου η οποία επί σειρά ετών σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων έσταζε στον εσωτερικό χώρο, (παρκέ).
Αντικατάσταση των λαμπτήρων της οροφής του κλειστού γυμναστηρίου, μικροεπεμβάσεις στα αποδυτήρια και στην κερκίδα.
ΣΤΑΔΙΟ
Σύναψη νέας σύμβασης συντήρησης του χλοοτάπητα με την εταιρεία HELLASOD, στα πλαίσια της οποίας έγινε δύο φορές επανασπορά, που είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση του χλοοτάπητα.
Αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων της ανατολικής κερκίδας, οι οποίες σε έντονους ανέμους ήταν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των αθλουμένων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
-7ος Πλαστήριος Δρόμος
-«ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024».
– Επανεκκίνηση Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους
Ιωάννης Ρόβας, Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας:
Εγώ και οι συνεργάτες μου καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα συμπολιτών για μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην γειτονία τους είτε και γενικότερα στους χώρους που κινούνται. Σας αναφέρω ως παράδειγμα, την λακκούβα που μπορεί να υπάρχει στον δρόμο, το καμένο φανάρι στην διασταύρωση, τη λάμπα που έχει καεί στο πάρκο ή στο δρόμο μπροστά στο σπίτι τους, το πεζοδρόμιο που είναι χαλασμένο, το σπασμένο καλαθάκι, τον χαλασμένο κάδο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντιμετωπίζει μια πόλη στην καθημερινή λειτουργία της.
Θεωρώ ότι με την άψογη συνεργασία που έχουμε με την αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και με το προσωπικό της, παρεμβαίνουμε άμεσα και επιλύουμε στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα. Στόχος μας είναι – και θεωρώ ότι σε ένα ποσοστό 60 έως 70% το πετυχαίνουμε, να δίνουμε λύση τη στιγμή που γίνεται η επισήμανση του προβλήματος. Ωστόσο και ότι δεν λύνεται άμεσα, επιδίωξη μας είναι να αντιμετωπίζεται σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μην χρονίζει. Σε ότι αφορά τους αριθμούς δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω αναλυτική καταμέτρηση, γιατί πραγματικά είναι χιλιάδες τα αιτήματα που έχω δεχθεί, από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα στον συγκεκριμένο τομέα. Επίσης χιλιάδες είναι και αυτά που λύθηκαν. Προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπάρχουν και προβλήματα που αν και μας επισημάνθηκαν, δεν καταφέραμε για διάφορους λόγους, να λύσουμε. Όμως είναι συνεχής η προσπάθεια που καταβάλουμε και είναι βέβαιο πως στο προσεχές μέλλον θα επιλύσουμε και όσα δεν έχουν ακόμη λυθεί.
Οφείλω να τονίσω πως συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται και στα 33 χωριά του Δήμου, τα οποία έχουν τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Βεβαίως πολλές φορές μοιάζουν με τις ανάγκες της πόλης αλλά υπάρχουν και τοπικές ιδιαιτερότητες. Έτσι καθημερινά κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω: Μικρο-διευθετήσεις στους αύλακες, δρόμους οι οποίοι θα πρέπει να στρωθούν και πάλι για να βελτιωθεί η κατάσταση τους, αγροτική οδοποιία στην οποία επίσης παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να την βελτιώνουμε, αλλά και προμήθειες απαραίτητων υλικών.
Επίσης επιλύουμε προβλήματα στο φωτισμό των Δημοτικών Κοινοτήτων, στις πλατείες και στις παιδικές χαρές. Ωστόσο πάντοτε υπάρχουν προβλήματα τα οποία μένουν πίσω, όμως προσπαθούμε για το καλύτερο.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι άμεσοι συνεργάτες μας είναι οι πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια. Συζητάμε με όλους και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνουν, για να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντά τους. Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους προέδρους η οποία βασίζεται κυρίως στην εποικοδομητική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, σεβόμενοι κάθε φορά τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους. Προσπαθούμε να ιεραρχούμε τα προβλήματα, ώστε η επίλυση τους να γίνεται με την σωστή προτεραιότητα.
Αντιπολίτευση
Με την ολοκλήρωση των απολογισμών, τοποθετούμενος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Γιάννης Σβάρνας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αυτοδιοίκηση είναι θύμα της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.
Στάθηκε στην καθοριστική συνδρομή των υπαλλήλων τις κάθε υπηρεσίας. Αναφερόμενος στον απολογισμό, σημείωσε ότι πολλά έργα του ΒΑΑ πέρασαν ως γέφυρα στο νέο πρόγραμμα ενώ πολλά από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί είναι στο πλαίσιο των αποκαταστάσεων από τις πλημμύρες. Στάθηκε ακόμη στην αύξηση των δημοτικών τελών και είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθούν καλύτεροι στόχοι.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής, όπως συμφωνεί και η ίδια, γίνεται σε συνθήκες ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. «Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την Δημοτική Αρχή, αλλά περίτρανη απόδειξη ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη συγκεκριμένη πολιτική, με κύριο στόχο να αναδειχθεί στον καλύτερο διαχειριστή με αρνητική συνέπεια για τους δημότες» είπε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε την απουσία επαρκούς προσωπικού και μίλησε για προωθούμενη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. «Η Καρδίτσα είναι μία πόλη που αξίζει να εμπορευτείς» είπε.
Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Κων. Ξυλομένος μίλησε για πολύωρη διαδικασία που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της κορυφαίας αυτοδιοικητικής πράξης. Χαρακτήρισε «αναποτελεσματική και μη παραγωγική» τη Δημοτική Αρχή. Παρατήρησε έλλειψη συνολικότερου οράματος, ολοκληρωμένου σχεδίου και πλάνου ανάπτυξης από την Δημοτική Αρχή με βάση και τον απολογισμό.