Δεν μας έχει ενημερώσει η Κίνα αν πρόκειται για ένα νέο ιό ή μία πιο μολυσματική μετάλλαξη του κορονοϊού και έτσι δεν μπορεί να αποφανθεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπισή του., δήλωσε στα ΓΕΓΟΝΤΑ της Θεσσαλίας τηλεόρασης ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης. Ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι θανατώνονται οικόσιτα ζώα, αυτό μας βάζει σε σκέψεις ότι ίσως να πρόκειται για ένα νέο ιό που μεταδίδεται και από τα ζώα, αλλά δεν υπάρχει δυστυχώ καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σαγκάη ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Το γεγονός ότι το lockdown στη Σαγκάη είναι τόσο σκληρό εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για μία πολυπληθή πόλη, ενώ η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, άρα ο κίνδυνος επιπολασμού της νόσου είναι τεράστιος.

Τέλος ο καθηγητής της Φαρμακολογίας αναφερόμενος στην παραλλαγή όμικρον 2 που επικρατεί αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και για τούτο μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα με την εκπνοή, άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μέρες του Πάσχα για να μην έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ κατέληξε λέγοντας πως φαίνεται και από τις μελέτες στο Ισραήλ πως η τέταρτη δόση του εμβολίου αποδίδει