Αδέσποτα, υλοτομία και παιδικές χαρές στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Σοφάδων

Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα, η εξέλιξη της υλοτομίας και η εικόνα των παιδικών χαρών στο Δήμο Σοφάδων αποτέλεσαν αντικείμενο ερωταπαντήσεων στη σημερινή (29/10) ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Σοφάδων.

Αδέσποτα
Αρχικά ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου και σε ποια φάση βρίσκεται η ίδρυση του διαδημοτικού κυνοκομείου του Νομού ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτριος Αλεξόπουλος.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ανέφερε ότι στο Νομό υπήρχε η σκέψη για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού κυνοκομείου με τους έξι Δήμους να συμβάλλουν έκαστος με 300.000 ευρώ μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος
«Αφού πέρασε μέσα από διάφορα κύματα και περιπέτειες, τελικά βρέθηκε ένας χώρος στο Φανάρι που προσπάθησαν για δύο χρόνια να γίνει αλλαγή χρήσεως γης, με πολυδαίδαλες διαδικασίες. Φτάσαμε στο σημείο μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών να απεμπολήσουμε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έληξε» είπε και χαρακτήρισε τη συγκριμένη εξέλιξη τραγική και λυπηρή. «Ένα κυνοκομείο είναι σημαντικό αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα οριστικά. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι το πρόβλημα ξεκινά από εμάς τους ίδιους τους πολίτες και σε εμάς καταλήγει.
Ο κ. Κατσής πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει ήδη στραφεί στην ίδρυση ενός κυνοκομείου για το Δήμο, μικρού βεληνεκούς (χαμηλού κόστους κατασκευής και λειτουργίας) και βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χώρου. Σημείωσε ότι το 2024 ιδρύθηκε η πενταμελής επιτροπή που απαιτείται και ήδη έχει μπει η πρώτη χρηματοδότηση για στειρώσεις, νοσηλείες, περισυλλογή και τσιπάρισμα. Παραθέτοντας στοιχεία ανέφερε ότι φέτος έχουν γίνει 42 στειρώσεις, 24 νοσηλείες και 43 περισυλλογές, αλλά και 120 τσιπαρίσματα που κόστισαν 12.000 ευρώ.
Εξήρε το έργο του Αντιδημάρχου Σωτήρης Γιαννακού και του κτηνιάτρου του Δήμου, καθώς και των συνεργατών που συνδράμουν συμπληρωματικά το έργο.

Υλοτομία
Προς ολοκλήρωση οδεύει η υλοτομία του Δήμου Σοφάδων, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Αντιδήμαρχος Κ. Βράκας απαντώντας στην ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας Β. Γούζιου.
Όπως είπε ο κ. Βράκας το τελευταίο χωριό που αφορά την υλοτομία είναι η Ρεντίνα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι κάτοικοι θα κουβαλάνε ξύλα για τα σπίτια τους. Στο Θραψίμι, συνέχισε, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στα υπόλοιπα χωριά έχει ολοκληρωθεί.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δημοσθένης Κατσής. Αρχικά ανέφερε ότι το ένα τρίτο του Δήμου είναι ορεινό και καλύπτεται από δάση. «Από τις πρώτες υποσχέσεις που δώσαμε ήταν να βάλουμε σειρά στο ανεξέλεγκτο πανηγύρι που γίνονταν στα βουνά μας. Έχουμε φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Από το 2017, με βάση τα στοιχεία που λάβαμε από την οικονομική υπηρεσία, τα βεβαιωθέντα και τα εισπραχθέντα ήταν σχεδόν τα ίδια». Σε ότι αφορά τα βεβαιωθέντα ανέφερε ότι ήταν:
-2017: 49.500 ευρώ
-2018: 4.000 ευρώ
-2019: 33.500 ευρώ
-2020: 48000 ευρώ
-2021: 30.000 ευρώ
-2022: 119.000 ευρώ
-2023: 124.000 ευρώ
-2024: 230.000 ευρώ και η πρόβλεψη είναι για 300.000 ευρώ
Ο κ. Κατσής μίλησε για «ανεξέλεγκτο πανηγύρι που γίνονταν πάνω στις υλοτομίες». Συνεχάρη τον αντιδήμαρχο κ. Βράκα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με συνεργάτες ξενυχτίσαμε πάνω στα βουνά του Δήμου μας για να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε την περιουσία του Δήμου».

Παιδικές χαρές
Σε ερώτηση του Προέδρου της δημοτικής Κοινότητας Ματαράγκας για τις παιδικές χαρές του Δήμου, ο κ. Κατσής μίλησε για «πονεμένη ιστορία». Ανέφερε ότι επτά παιδικές χαρές προβλέπονταν να γίνουν από το «Φιλόδημο», που εγκρίθηκαν από το 2018. «Πέρασε μια 4ετία και δεν έγινε τίποτα. Από τότε που αναλάβαμε θέσαμε το έργο σε πρώτη προτεραιότητα» και πρόσθεσε: «Πριν από 10 ημέρες ήρθε η δημοπρασία έτοιμη για να βγει στον αέρα, διαπιστώθηκαν κάποια μικρολαθάκια, Σύντομα θα βγει στον αέρα». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αρχές καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το έργο των παιδικών χαρών στις 7 κοινότητες, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις ήδη υπάρχουσες παιδικές χαρές καθώς δεν έχουν άδεια (μόνο της Ρεντίνας διαθέτει). Συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος θα τις επισκευάσει ώστε ακολούθως να προχωρήσει μέσω εταιρίας στην έκδοση άδειας και πιστοποιητικών για τις παιδικές χαρές. «Η λέξη άδεια στο Δήμο μας ήταν άγνωστη λέξη» είπε κλείνοντας.