Εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Καρδίτσας για το 2025

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρωί Τρίτης η Δημοτική Επιτροπή Καρδίτσας.
Το προσχέδιο θα αποσταλεί στο Παρατηρητήριο για όποιες τροποποιήσεις και κατόπιν θα ξαναπεράσει από τη Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Το προσχέδιο συντάχθηκε με τα δεδομένα που υπήρχαν έως τέλος Αυγούστου και πλήρης εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2025, θα υπάρχει από το νέο έτος με την τροποποίησή του, στην οποία θα συμπεριληφθούν τα στοιχεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σωτήρης Αντωνίου έκανε λόγο για συμπιεσμένα έσοδα και το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 συντάχθηκε, παίρνοντας για άλλη μια φορά υπόψη τις μειώσεις των εσόδων, όπως προκύπτουν από τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Ακόμη τόνισε την αναγκαιότητα αύξησης της εισπραξιμότητας τόσο των οφειλών παρελθόντων ετών όσο και τρεχουσών υποχρεώσεων προς τον δήμο.
Αναλυτικά
ανέφερε: «Διαδικαστικά, η κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων βασίζεται στις οδηγίες που παρέχονται στην ΚΥΑ 56415/26-7-2024 των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και στην τροποποιητική 79734/27-11-2024 μιας παραγράφου, καθώς και στην αιτιολογημένη εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας του δήμου μας, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές.

Όπως επισημάνθηκε από το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, παρά τις προβλέψεις για μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η απόδοση στους δήμους των ποσών που αναλογούν υπολείπεται, όχι μόνο από το ποσό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και από το ανώτατο όριο αποδόσεων που έχει τεθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2025, οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ πιο χαμηλό και από το ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) που έχει οριστεί για τους ΟΤΑ και ανέρχεται σε 3.8 δισ..

Σε σχέση με το 2024, το 2025 και μετά θα αποδίδονται στους δήμους 140 επιπλέον εκατ. Ευρώ αλλά “η απόσταση από τις πραγματικές ανάγκες των δήμων παραμένει μεγάλη, οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος”, όπως υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και φέτος, τα έσοδά μας θα είναι συμπιεσμένα.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2025 συντάχθηκε, παίρνοντας για άλλη μια φορά υπόψη τις μειώσεις των εσόδων, όπως προκύπτουν από τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες διαμόρφωσαν μια ασφυκτική κατάσταση, συνέπεια της οποίας είναι ο δραστικός περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου του Δήμου μας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το 2025 είναι πραγματικός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος. Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Σαφώς και δεν δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, πετυχαίνει όμως την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες και χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Συντάσσοντας τον προϋπολογισμό του, ο δήμος μας έχει συγκεκριμένους στόχους:

  1. Να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες, που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως μισθοδοσία, προμήθεια καυσίμων και άλλων υλικών, εξασφάλιση αναγκαίων υπηρεσιών κ.λ.π.
  2. Να υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτικές του, που μπορούν να αφορούν στην παιδεία, στην πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό κ.λ.π.
  3. Να διασφαλίσει την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή εργασιών, που αφορούν είτε στη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών ή την υλοποίηση νέων, προς όφελος των δημοτών.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων πόρων έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού των οικονομικών πόρων που κατευθύνεται σε κάλυψη ανελαστικών δαπανών, σε βάρος των χρημάτων που αξιοποιούνται για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ή και πολιτικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, το ΕΣΠΑ και γενικότερα τα προγράμματα χρηματοδότησης αποτελούν πλέον μονόδρομο για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πολιτικών για την περιοχή ευθύνης μας.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα δώσουν τη δυνατότητα στον δήμο να υλοποιήσει σημαντικά έργα και πολιτικές προς όφελος των δημοτών.

Ακόμα, ελπίζουμε ότι με το κλείσιμο του χρόνου θα εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα, που θα προκύψουν από την οικονομία που διακατέχει όλες τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να ενισχυθούν συγκεκριμένοι κωδικοί, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση όλων των υπηρεσιών του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα αύξησης της εισπραξιμότητας τόσο των οφειλών παρελθόντων ετών όσο και τρεχουσών υποχρεώσεων προς τον δήμο μας.

Όπως προανέφερα, γνωρίζουμε τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον δήμο μας μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και φυσικά τις λάβαμε υπόψη στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Υπάρχει όμως μια αδιαφορία από την πλευρά των δημοτών ως προς τις υποχρεώσεις προς τον δήμο που σαφώς επηρεάζει αρνητικά την οικονομική του εικόνα.

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να κάνουμε χρήση δύσκολων διατάξεων ως προς τις οφειλές αλλά κάποιοι θεωρούν πως ο δήμος αποτελεί γι αυτούς δευτερεύουσα προτεραιότητα.

Για να φτάσουμε όχι μόνο στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμου αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του, πέρα από το κράτος οφείλουν και οι δημότες να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».