• Στο 24% από τη Δευτέρα ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις εστίασης της Καρδίτσας υπό το βάρος των υπέρογκων πάγιων εξόδων που καλούνται να καλύπτουν κάθε μήνα.

Οπως τονίζει στο “ΝΑ” ο Πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καρδίτσας κ. Λάμπρος Κολτσίδας, μόνο το τελευταίο τρίμηνο η αύξηση στα πάγια έξοδα των επιχειρησέων εστίασης κυμαίνεται μεταξύ 68-78% γεγονός που καθιστά τα καταστήματα μη βιώσιμα. “Το κόστος των ενοικίων, το ενεργειακό κόστος, η αύξηση των τιμών των αναλώσιμων καθιστούν τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες. Δεν υπάρχει βιώσιμο κατάστημα στην εστίαση δυστυχώς” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολτσίδας σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης οι καταστηματάρχες της εστίασης στην Καρδίτσα αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να αυξήσουν την τιμή του καφέ από τα 3,50 ευρώ στα 4 ευρώ.

Ωστόσο όπως ο ίδιος σημειώνει ακόμα και αυτή η αύξηση δεν αλλάζει στην ουσία τίποτα για τα καταστήματα. “Με βάση τα πάγια έξοδά μας θα έπρεπε να πουλάμε τον καφέ στα 5 ευρώ τουλάχιστον” πρόσθεσε ο κ. Κολτσίδας επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια τιμή που δεν μπορεί να τη “σηκώσει” ο καταναλωτής.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, το τσάι και άλλα αφεψήματα. Αυτό ενδεχομένως να οδηγούσε σε μια νέα αύξηση της τιμής του σερβιριζόμενου καφέ ωστόσο οι επιχειρηματίες της Καρδίτσας δεν θα το κάνουν.

Δυστυχως το τοπίο για τον κλάδο είναι θολό και ο κ. Κολτσίδας προέβλεψε μεγάλες αναπροσαρμογές.

Οπως είπε το επόμενο διάστημα πολλά καταστήματα θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις ή να κάνουν “έκπτωση” στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουν.