Αεροδρόμιο Μυρίνης: Από όραμα σε πραγματική ανάπτυξη;

Προοπτικές για την αξιοποίηση του χώρου προτείνει ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης

Νέες προοπτικές έρχονται στο «φως» για το αεροδρόμιο Μυρίνης «Κώστας Παπαλός», μετά την πρόσφατη ημερίδα στην Καρδίτσα που έθεσε στο επίκεντρο φιλόδοξα σενάρια Ανάπτυξης με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Οι ιδέες που κατατέθηκαν από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, απόστρατους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τιμώντας το όραμα του αείμνηστου Δήμαρχου Κώστα Παπαλού, αναδεικνύουν συγκεκριμένες δυνατότητες για το μέλλον του αεροδρομίου.

Επανερχόμαστε στο θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου, συλλέγοντας πληροφορίες από τον Γιώργο Γερούλη, Αντιπτέραρχο και Πρόεδρο του Συνδέσμου αποφοίτων Σχολής Ικάρων που είχε γνωστοποιήσει τις προτάσεις του στην ημερίδα.

Οι προτάσεις του Αντιπτεράρχου ε.α. Γιώργου Γερούλη δεν περιορίζονται στην ανάδειξη της αεροπορικής ιστορίας, αλλά δημιουργούν ένα δυναμικό εκπαιδευτικό πόλο, ικανό να προσελκύσει νέους, να ενισχύσει την περιέργεια για την αεροπορία και ενδεχομένως να αναπτύξει νέες δεξιότητες και επαγγελματικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Πρωτόλεια εκπαίδευση γύρω από την Αεροπλοΐα

Αρχικά ο κ. Γερούλης μιλώντας στο «Νέο Αγώνα», έκανε αναφορά στη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου αεροπόρων της Θεσσαλίας, όπου σε αυτό τον χώρο μαθητές, νέοι όλων των ηλικιών και ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πρωτόλεια εκπαίδευση σχετικά με την Αεροπλοΐα.

Όπως είπε ο ίδιος, στο χώρο θα μπορούν άτομα με όραμα και θέληση να μάθουν γύρω από την αεροπορία, ενώ θα άξιζε ως πρόταση να δημιουργηθεί και ένα μουσείο για τους Θεσσαλούς αεροπόρους, όπου θα παρουσιάζονται τα επιτεύγματά τους κάνοντας μια ιστορική αναδρομή έως σήμερα.

Εγκατάσταση simulator ως πρωτόγνωρη εμπειρία

Βέβαια, η μεγάλη ιδέα ακούει στην εγκατάσταση ενός μικρού, σύγχρονου simulator σκάφους με όργανα πτήσης, με το οποίο εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν κάποια πτυχία χαμηλότερου ίσως κόστους. Θα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μοναδική για τα δεδομένα της περιοχής που θα φέρνει κοντά τον κόσμο με την αεροπορία.

Σύμφωνα με τον κ. Γερούλη, οι επισκέπτες του αεροδρομίου Μυρίνης θα μαθαίνουν γύρω από διάφορες σημαντικές έννοιες όπως την άντωση του αεροπλάνου, και γενικά τα βασικά του μέρη. Μία ακόμη πρόταση είναι η εκτέλεση πτήσεων με τη συνδρομή της Αερολέσχης και των μελών της με κατάρτιση και εμπειρία.

Επίσης, μέσα από τέτοιες ενέργειες, εφόσον προχωρήσουν στο μέλλον, θα οδηγήσου στην ίδρυση Λέσχης Φίλων Ικάρων. Μέσω αυτού του club (λέσχη) θα υπάρχει προς τα εγγεγραμμένα μέλη ενημερωτική αλληλογραφία.

Το αεροδρόμιο Μυρίνης θα μπορούσε να φιλοξενεί αερόπλοια με βάση προϋπάρχουσες, κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Επίσης, μία ακόμη ενέργεια που ενδεχομένως θα πρόσδιδε χαρακτήρα στο αεροδρόμιο της Μυρίνης θα ήταν και η τοποθέτηση σχετικών εκθεμάτων, όπως τον Ίκαρο, τον φτερωτό Ερμή κ.α.

Ανάμεσα σε τόσες εξαγγελίες έργων, ας εξεταστεί η προοπτική του Αεροδρομίου

Από τότε που το όραμα του αείμνηστου Δημάρχου Κ. Παπαλού πήρε σάρκα και οστά και εγένετο Αεροδρόμιο Μυρίνης, μετέπειτα ουσιαστικές κινήσεις δεν προέκυψαν για το χώρο. Τις λίγες φορές που το αεροδρόμιο έρχεται στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας είναι όταν φιλοξενεί εκδηλώσεις της Αερολέσχης. Μια άλλη περίπτωση ήταν όταν πέταξαν τα τεράστια, πολύχρωμα αερόστατα στο πλαίσιο του Thessaly Greece Hot Air Balloon Festival το έτος 2024. Εκείνο το φεστιβάλ υπήρξε και η αφορμή να γίνουν πτήσεις με αεροσκάφη της Αερολέσχης με όσους επιθυμούσαν -μικροί και μεγάλοι- να γνωρίσουν την Αεροπλοΐα. Είναι καιρός ίσως να αφήσουμε στην άκρη τις περιστασιακές δραστηριότητες και να τεθεί προγραμματισμός για συστηματικές δράσεις.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε ένα σημείο που οι Καρδιτσιώτες γίνονται δέκτες ανακοινώσεων νέων έργων ή συνέχισης παλαιότερων που παραμένουν «μετέωρα» στην τοπική κοινωνία, αλλά την ολοκλήρωσή τους εντέλει δεν τη βλέπουν. Αφού άνοιξε η συζήτηση για το αεροδρόμιο Μυρίνης, θα ήταν θετικό ορισμένες από τις προτάσεις ειδικών, επιστημόνων ή ατόμων της αυτοδιοίκησης να καρποφορήσουν στο σύντομο μέλλον. Τουλάχιστον ας εξεταστούν με προσοχή, πλάνο και κυρίως θέληση.

Συνεπώς, το μέγιστο ερώτημα που απασχολεί τους Καρδιτσιώτες στο άκουσμα του αεροδρομίου, είναι αν οι προοπτικές του θα «πετάξουν ποτέ πραγματικά». Διότι και ελάχιστοι γνωρίζουν το χώρο, ενώ όσοι είναι ενήμεροι της ύπαρξης του αεροδρομίου έχουν παύσει να μαθαίνουν νεότερα για το χώρο και την αξιοποίησή του, καθώς οι κύριες δράσεις προέρχονται από τις Αερολέσχες του Νομού ή το Δήμο Καρδίτσας.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος