Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο από το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί, με όλη την μπόχα και δυσοσμία για ένα κράτος που γεννά σκάνδαλα και το ρόλο του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης, λοιπών παρατρεχάμενων και όσων είχαν πρόσβαση στο όλο σύστημα τα τελευταία χρόνια και λειτούργησαν ως νέοι Μαυρογιαλούριδες.
Τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια για τη βιομηχανία ρουσφετιών, εξαγοράς, πελατειακών σχέσεων και «παράνομων» επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν. Το πραγματικό όμως σκάνδαλο αφορά τον μηχανισμό των αγροτικών επιδοτήσεων και πως αυτές δίνονται από την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Γιατί στο πλαίσιο της εφαρμογής της, κριτήριο για να μοιραστούν οι επιδοτήσεων είναι τα στρέμματα της γης και όχι αυτός που πραγματικά παράγει όπως διεκδικούσαμε και διεκδικούμε, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα (την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Α.Σ.).
Να πληρώσουν τα πρόστιμα των σχεδόν 500 εκ. ευρώ και άλλα που έρχονται, οι Υπουργοί, οι Διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι επιτήδειοι που τα έβαλαν στην τσέπη τους παράνομα, όχι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ο ελληνικός λαός. Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όσους αναλογούν, σε όποια θέση και αν βρίσκονται, να μπουν στην φυλακή και να δοθούν τα ονόματα όλων αυτών που εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις στην δημοσιότητα.
Είναι προκλητικό όλοι αυτοί που κυβέρνησαν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, από την μια μεριά να λασπομαχούν και από την άλλη να κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα και ουσιαστικά να βγάζουν λάδι την ΚΑΠ της ΕΕ, (και τι να πουν) αφού την ψήφησαν και την στηρίζουν. Είναι καλύτερο γι’ αυτούς να γίνεται συζήτηση μόνο για τα πρόσωπα και όχι την αιτία.
Άλλωστε η ΚΑΠ παράγει σκάνδαλα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, με μπροστάρηδες ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα και φυσικά το «κόστος» που είναι δισ. ευρώ να το πληρώνουμε οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργούν θέλουν να κρύψουν το πραγματικό σκάνδαλο και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και την ΕΕ στην προετοιμασία του εδάφους, ώστε με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2027 να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι επιδοτήσεις, με θύματα εμάς τους βιοπαλαιστές. Και φυσικά ρόλο σε αυτό παίζει και η στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, που θέλει να απορροφήσει τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συνεπώς καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε πως θα λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το προκάλεσαν. Έχουμε πείρα, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα του κινήματος θα έχουμε αποτελέσματα και θα διεκδικήσουμε λύσεις. Ας σκεφτούμε τώρα γιατί κάποιοι ήταν κόντρα στις κινητοποιήσεις, πως αξιοποιήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και σε ποιες περιοχές της χώρας.
Παίρνοντας υπόψη αυτές τις σοβαρές εξελίξεις καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη περίοδο τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, π.χ. άρδευση και έργα υποδομών, για την ΔΕΗ (τους λογαριασμούς και τις αποκαταστάσεις ζημιών), το μέτρο 23 που και όταν αποζημιωθούμε με αυτά τα λίγα χρήματα από τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε, κλπ., καλούμε τους Α.Σ. και τους αγροτοκτηνοτρόφους σε σύσκεψη την Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 9.30 μμ στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στον Παλαμά.
Να γίνει υπόθεση του κάθε Α.Σ., να συνεδριάσουν ως την Δευτέρα και να μην λείψει κανείς! Με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικό αγώνα θα διεκδικήσουμε την επιβίωση μας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.