«Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι εκείνες που μπορούν να φέρουν άμεσα προστιθέμενη αξία, αλλά κυρίως να ενισχύσουν την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας και το πραγματικό εισόδημα των αγροτών» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στην ημερίδα που συνδιοργανώνει σήμερα (13/3) το απόγευμα στην Καρδίτσα το ΥπΑΑΤ και το Επιμελητήριο Καρδίτσας με θέμα: «Θερμοκήπιο και καινοτομία: επενδύοντας στο μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης».
Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση ειδικά για τη Θεσσαλία ανέρχεται στο 60%, συν 5% για τους νέους αγρότες, ενώ σύντομα θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για την κατάθεση των φακέλων από τους υποψήφιους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας με στόχο την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων, παραγωγών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα σχετικά με την Παρέμβαση Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027. Το «παρών» δίνουν ο Βουλευτής Τέλη Σπάνιας, οι Δήμαρχοι του Νομού και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, παραγωγοί και πλήθος ενδιαφερόμενων.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας Κώστας Ζυγογιάννης και ο Βουλευτής Τ. Σπάνιας.
Σε δηλώσεις του στον «Νέο Αγώνα» ο κ. Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι εκείνες που μπορούν να φέρουν άμεσα προστιθέμενη αξία. «Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το ΥπΑΑΤ μαζί με Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων, έχει εκδώσει μια πρόσκληση μέσω της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του 50% για όποιον επιθυμεί να προχωρήσει σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Μάλιστα το ποσοστό ανέρχεται για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τον Ντάνιελ στο 60% και αν υπάρχει νέος αγρότης που θέλει να επενδύσει σε αυτό προστίθεται ένα ακόμη 5%. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να καλύψουμε θέσεις θερμοκηπιακής καλλιέργειας, να στηρίξουμε πραγματικά την παραγωγική δυνατότητα και διαδικασία της χώρας, να δώσουμε τη λεγόμενη άμεση προστιθέμενη υπεραξία στα δικά μας προϊόντα. Βεβαίως, και να δώσουμε πραγματικό εισόδημα σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που θα επιχειρήσει σε αυτή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση που του θέσαμε σχετικά με το χρονικό διάστημα έναρξης υποβολής των φακέλων , ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να υποδεχθεί τους φακέλους υποψηφιοτήτων. «Μεγάλη σημασία έχει ότι το ΥπΑΑΤ μαζί με τη Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων προτίθεται να διαθέσει μια υπερδέσμευση 300.000 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 600.000 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη προοπτική που θα μας δώσει μια μεγάλη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο που θα κινηθεί προς τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία», κατέληξε.
Παράλληλα, σε δήλωσή του ο κ. Ζυγογιάννης υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργού κ. Τσιάρα στην προώθηση του προγράμματος για τα θερμοκήπια. «Πληροφορούμαστε για τα νέα μέτρα που βγαίνουν, καθώς και τους τρόπους που η περιοχή μας μπορεί να ανατπυχθεί στον τομέα που λέγεται θερμοκήπια. Είναι ένας αναπτυγμένος τομέας στην Ευρώπη, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Αν δεν αλλάξουμε την παραγωγή μας και δεν πάμε σε προϊόντα μεγαλύτερης υπεραξίας, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο ίδιος είπε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα μπορούσαν να δώσουν έναν προσανατολισμό στην τοπική οικονομία. «Σίγουρα υπάρχουν και σήμερα θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή μας, το θέμα είναι να διασφαλίσουμε πρωτίστως την επάρκεια στη χώρα και έπειτα να δούμε το εξαγωγικό μέλλον των προϊόντων μας», συμπλήρωσε.
Για τις επενδύσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης. «Είναι μια ειδική πρόσκληση που βγάζει πρώτη φορά το Υπουργείο, για να καλύψει ένα μέρος από το μεγάλο έλλειμμα που έχει η χώρα. Διαθέτει μόνο 58.000 μέτρα θερμοκηπίων. Είναι μια πρωτοποριακή πρόσκληση, και περιμένουμε τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να προέλθουν για αυτό το πρόγραμμα», τόνισε αρχικά ο κ. Παππαγιαννίδης.
«Θα εξασφαλίσουμε όλο το ποσό για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση η οποία αναμένεται από τη συμμετοχή των επενδυτών. Αναμένεται να είναι μεγάλη. Συμμετέχει στο πρόγραμμα και η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της παλιάς Αγροτικής. Βέβαια με νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Για τον πρωτογενή τομέα η Τράπεζα έχει δώσει έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, άρα όποιος θα ενισχυθεί θα μπορεί να προπιστωθεί σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό και το ποσό του 65% της επιδότησης γα τη Θεσσαλία, και το άλλο 35% με καλούς όρους. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα, το οποίο αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών