Σε παρεμβάσεις στα αναχώματα του Πάμισου ποταμού, στο σημείο που ενώνεται με τον Πηνειό μεταξύ προχώρησε χθες η Π.Ε. Καρδίτσας ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στις κοινότητες Παλαιοχωρίου και Αγναντερού.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Εmil» δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο οι βροχοπτώσεις στα ορεινά, ιδίως των Τρικάλων, είχαν ως αποτέλεσμα να κατέβουν σημαντικές ποσότητες νερού στα πεδινά. Όπως ανέφερε στη Θεσσαλία Τηλεόραση και στον Νέο Αγώνα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, είχε ανέβει η στάθμη στον Πηνειό, στη γέφυρα που συνδέει την Καρδίτσα με τα Τρίκαλα.

«Στον Πάμισο δεν υπάρχει ευρεία κοίτη. Υπάρχει μόνο η κύρια κοίτη που έχει μπαζωθεί πάρα πολύ. Έχει πολύ φερτό υλικό και με την παραμικρή βροχή ξεχειλίζει. Κάποια ποτάμια πρέπει να καθαριστούν άμεσα, να παρθούν τα φερτά υλικά και τα δέντρα που εμποδίζουν το νερό δημιουργώντας φράγματα εντός του ποταμού» είπε και επισήμανε την αναγκαιότητα κατασκευής των φραγμάτων στο Μουζάκι και στην Πύλη. «Τι άλλο πρέπει να γίνει πια για να συγκρατείται νερό και να μην απειλούνται τα χωριά;» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας έπεσαν 27,8 χιλιοστά βροχής στην Καρδίτσα, 23,4 στο Μουζάκι, 63 στην Πεζούλα και 84 στο Περτούλι.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες το απόγευμα η Περιφέρεια αναφέρει: «Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Περιφέρεια τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα. Οι τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων σε συντονισμό με τις αντίστοιχες της Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν διαρκώς το φαινόμενο, είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν στα σημεία υψηλού κινδύνου με προσωπικό και μηχανήματα.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου και υπήρξε παρέμβαση για την ενίσχυση αναχωμάτων στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Ηλία Λεοντάρη η κατάσταση σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι ελεγχόμενη και παρακολουθούνται όλα τα σημεία αυξημένου κινδύνου, σε σχέση με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου, κυρίως λόγω της μειωμένης χωρητικότητας των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά.

Αυτό καθιστά άμεση την ανάγκη καθαρισμού των κοιτών. Τό έργο είναι μεγάλο, οι εργασίες είναι σ’ εξέλιξη και γι’ αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση τη συνέχιση της χρηματοδότησης, για την αποκατάσταση των αναχωμάτων, στην πρό DANIEL κατάσταση, αλλά και για τον καθαρισμό των ποταμών, χειμάρων και ρεμάτων. Κι όλα αυτά αναμένοντας και την απόφαση της Κυβέρνησης για το αντιπλημμυρικού σχέδιο της Θεσσαλίας».