Το σενάριο για κυβέρνηση 120 βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) με την ψήφο ανοχής των βουλευτών του ΜέΡΑ25 ή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης -που δεν κατονόμασε- έριξε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προκαλώντας αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν μια καθαρή εικόνα πως το σενάριο για «προοδευτική κυβέρνηση» με 151 βουλευτές δεν βγαίνει, και το σενάριο για κυβέρνηση ανοχής είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη της «κυβέρνησης των ηττημένων». Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία λέει «όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων, τονίζοντας πως «αν δεν είμαστε πρώτοι, δεν έχουμε ούτε λαϊκή εντολή ούτε ηθική νομιμοποίηση για κυβέρνηση».

«Φωτογραφίζει» την ψήφο ανοχής Βαρουφάκη

Με το σενάριο για κυβέρνηση ανοχής ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και παράλληλα στέλνει μήνυμα καθησυχασμού στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι η σύμπραξη με το ΜέΡΑ25 γυρίζει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρει μνήμες capital controls. «Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν, είτε με την ανοχή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Alpha.

Εξάλλου, οι θέσεις Βαρουφάκη για τη «Δήμητρα» και τις κλειστές τράπεζες έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχή στην κοινή γνώμη, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να το αξιοποιεί στο έπακρο στις προεκλογικές του ομιλίες και να επιτίθεται μέσω αυτού στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να αποδομήσει την προσπάθεια δημιουργίας προοδευτικής κυβέρνησης, φοβίζοντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντάς τους ότι μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να τους προκύψει Τσίπρας-Βαρουφάκης και να επιστρέψουμε ξανά σε εποχές 2015.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους «ηρεμήσει» για συνεργασία με τον Βαρουφάκη, ξεκαθάρισε: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο». Υπογράμμισε ότι «εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί».

Τι θα γίνεται πρακτικά στη Βουλή με κυβέρνηση ανοχής

Η κυβέρνηση ανοχής που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας ως την εναλλακτική λύση για να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατ’ ουσίαν ένα σενάριο αστάθειας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο προϋποθέτει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρουλάκη και από κοινού να διαθέτουν 120 βουλευτές, πηγαίνοντας στη Βουλή προκειμένου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ή να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει με τον Γ. Βαρουφάκη ή τον Δ. Κουτσούμπα ή τον Κ. Βελόπουλο ή με όλους μαζί να δώσουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, κι αυτοί να αποσύρουν 60 ή 80 βουλευτές από την αίθουσα ώστε να βγουν τα νούμερα που επιτάσσουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την απόσυρση 60-80 βουλευτών από την Ολομέλεια της Βουλής, θα πρέπει να συγκροτείται κάθε φορά και η πλειοψηφία στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια και για κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ή ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαφωνούν με νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στην οποία θα έχουν δώσει ανοχή, τότε δεν θα αποσύρουν τους βουλευτές τους από την αίθουσα ή τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και έτσι θα ακυρώνονται η ψήφος ανοχής και η συμφωνία.

Γίνεται έτσι αυτομάτως κατανοητό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, εμφανίστηκε ανυπόμονος να συναντήσει στο κεντρικό debate τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού όλοι αθροίζονται διά του ΣΥΡΙΖΑ στον λογαριασμό της προοδευτικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης των ηττημένων, της κυβέρνησης ανοχής.

Σιγή ασυρμάτου από το ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση ανοχής

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει και το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, αφού από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστούν με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση ανοχής όμως αφήνει εκτός συνεργασίας το ΜέΡΑ25 και το εντάσσει μόνο σε κάποιες ψηφοφορίες. Στο σενάριο αυτό, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Στη Χαριλάου Τρικούπη από χθες τηρούν σιγή ασυρμάτου για το σενάριο κυβέρνησης ανοχής και απλώς επιμένουν στη θέση «χωρίς πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα συζητάμε με όποιον είναι έτοιμος να ακούσει το πρόγραμμά μας και να βρούμε συγκλίσεις. Γιατί αποκλείουμε τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη; Επειδή έχουν κυβερνήσει και οι δύο με υπερσυγκεντρωτικά μοντέλα εξουσίας. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, τον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό και όχι αυτή την πλειοψηφική εκδοχή, που μας έφτασε εδώ που μας έφτασε», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.

Η τοποθέτηση αυτή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά δεν διευκρινίζει αν το ΠΑΣΟΚ θα κάνει δεκτή την πρόταση Τσίπρα για ψήφο ανοχής από τον Γ. Βαρουφάκη ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχει επίσης τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης μειοψηφίας» με 120 βουλευτές και ψήφο ανοχής από άλλα κόμματα.
Έως σήμερα οι δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ή από τα υπόλοιπα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως του Δημήτρη Μάντζου και του Αλέξη Σπυρόπουλου, είναι απλώς ένα μεγάλο «όχι» σε συνεργασία με τον Βαρουφάκη.

Ούτε ψήφος ανοχής ούτε συνεργασία, λέει το ΜέΡΑ25

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 αξιοποιεί τη διακίνηση των σεναρίων για την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προς δικό του προεκλογικό όφελος, αφού έτσι παραμένει στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας, στοχεύει στο αντισυστημικό κοινό, κοινοποιεί τις προεκλογικές του θέσεις και εμφανίζεται ως συνομιλητής για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε πως «το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή η συζήτηση γίνεται έναν μήνα τώρα, εάν θα συμμετέχει το ΜέΡΑ25 σε συγκυβέρνηση ή εάν θα δίνει ψήφο ανοχής. Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα, ο κ. Τσίπρας όμως δεν ακούει. Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν πιστεύουμε στην ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων, δείχνει ότι δεν υπάρχει μια δημοκρατική κουλτούρα γύρω από την απλή αναλογική. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων από τη στιγμή που έχεις πάνω από 151 βουλευτές σημαίνει ότι είσαι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι οι νικητές, δεν μπαίνουμε σε συνεργασία, ούτε σε ψήφο ανοχής».

«Όχι» και από Κουτσούμπα: Το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά

Από την πλευρά του ΚΚΕ, πάντως, μέσω του Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξει, ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι θα είναι πιο δυνατός ο λαός στα δύσκολα που έρχονται και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

Πηγή: iefimerida.gr