Ανησυχία για την τραπεζική κρίση, «βραχνάς» το στεγαστικό

Καρδιτσιώτης που εργάζεται ως αναλυτής και βοηθός Αντιπροέδρου (Assistant Vice President) σε μεγάλη διεθνή επενδυτική τράπεζα και φέρνει εις πέρας σημαντικά deals, ανέφερε ανέφερε ότι η τραπεζική κρίση σε Αμερική και Ευρώπη δεν θα επηρεάσει άμεσα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ πήραν άμεσα μέτρα στήριξης των μικρότερων, προβληματικών τραπεζών για να ανακόψουν μια παρατεταμένη τραπεζική κρίση.

«Κίνδυνος δεν προκύπτει για την Ελλάδα και τις Ελληνικές τράπεζες καθώς το παγκόσμιο
τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008, με βελτιωμένα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και βελτιωμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας.

Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές μεσολάβησαν και στήριξαν τις “προβληματικές” τράπεζες στην Αμερική και στην Ελβετία, απομακρυνόμαστε από χειρότερα σενάρια για την ώρα». Το στοιχείο όμως, που ανησυχεί τον απλό πολίτη, είναι η περαιτέρω άνοδος του επιτοκίου κατά 0,5% όπως ανακοίνωσε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που καίει τους δανειολήπτες, οι οποίοι βλέπουν μήνα με το μήνα να αυξάνονται οι δόσεις εξυπηρέτησης του δανεισμού τους.

Με τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, ο απλός πολίτης βλέπει τη δόση του στεγαστικοί του δάνειου να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, έπειτα από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το επιτόκιο Euribor 3μήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν στις 15 Μαρτίου στο 2,815%, όταν τον Ιανουάριο πέρυσι ήταν στο -0,57%. Πάνω στο επιτόκιο euribor 3μήνου οι τράπεζες προσθέτουν και ένα spread, ένα περιθώριο που παραμένει σταθερό.

Έτσι ένας δανειολήπτης με στεγαστικό 100 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμή στα 20 χρόνια, πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ και τώρα 695 ευρώ. Αν το euribor 3μήνου αυξηθεί στο 3,5% μαζί με το περιθώριο το τελικό επιτόκιο θα είναι 6% και η δόση του δανείου θα ανέβει στα 723 ευρώ. Ελλοχεύει συνεπώς, ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», κατέληξε.

Δ.Γ.