Ανοδικά κινείται η τιμή στο βαμβάκι- ξεπέρασε τα 60 λεπτά το κιλό το σύσπορο

Μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ και αύξηση ζήτησης στην Κίνα οδηγούν την άνοδο

Η αγορά βαμβακιού σημείωσε άνοδο τις τελευταίες ημέρες, με τις διεθνείς τιμές να αγγίζουν τα 90,85 λεπτά/λίμπρα. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 2,25 λεπτά/λίμπρα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση την αναγωγή που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτά τα επίπεδα αντιστοιχούν σε τιμές γύρω στα 61 λεπτά το κιλό και είναι η πρώτη φορά τη φετινή χρονιά που έχουμε υπέρβαση των 60 λεπτών. Φυσικά αυτή η τιμή υπολείπεται κατά πολύ από τα υψηλά πρόπερσι όταν το σύσπορο βαμβάκι είχε σπάσει τέτοια εποχή το φράγμα του ενός ευρώ το κιλό

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αυτή η άνοδος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μειωμένη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και η αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού διαμορφώνεται στα 1,85 €/κιλό, ενώ η τιμή του σύσπορου αγγίζει τα 0,61 €/κιλό.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών στο άμεσο μέλλον είναι αβέβαιες.

Παρ- όλα αυτά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές ή να σημειώσουν μικρή άνοδο τους επόμενους μήνες, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των περιορισμένων προμηθειών.

Πρόκειται ασφαλώς για καλά νέα για τους βαμβακοπαραγωγούς μετά από καιρό, ενώ πριν λίγες μέρες τα εκκοκκιστήρια προσέφεραν τιμές προπώλησης στα 54 έως 58 λεπτά το κιλό για παράδοση στην πύλη.