Πώς να εξηγήσει κανείς διαφορετικά το γεγονός ότι η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει την παρελκυστική της τακτική, μεταφέροντας από μέρα σε μέρα το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ και την έναρξη των εργασιών επεξεργασίας και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ; Έτσι, ενώ μέχρι χθες τους έφταιγε που δεν υπήρχαν υπογεγραμμένες όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ, σήμερα, οι τεχνοκράτες του Οργανισμού αποφάσισαν ξαφνικά ότι θα πρέπει να γίνει συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων. Προφάσεις εν αμαρτίαιες.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος του Οργανισμού, Βαγγέλης Σημανδράκος, έστελνε «μηνύματα συμπάθειας» στις παλιές καραβάνες της τεχνικής υποστήριξης, υπονομεύοντας με τη στάση του, την κυβερνητική μεταρρύθμιση με τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΣΔΕ στο δημόσιο νέφος και στην πλατφόρμα του gov.gr.

Χρειάσθηκε, όπως όλα δείχνουν, να πάρει από πολύ ψηλά το «silver alert» για τη λάθος πορεία που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό, κι ακόμα η κατάσταση ελέγχεται.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν πάντως τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ να είναι τις επόμενες ώρες διαθέσιμη στους χειριστές των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων και σε κάθε αγρότη ξεχωριστά, έτσι ώστε να αρχίσει και επί της ουσίας η διαχείριση των δηλώσεων, όταν, τουλάχιστον 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Γερμανία, έχουν ολοκληρώσει απολύτως το θέμα των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2023.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στην Ελλάδα εξυφαίνεται για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες μια σκευωρία, η οποία, έχει στόχο την παλινόρθωση του παρακράτους του ΟΣΔΕ και την εγκατάλειψη της επανάστασης του open gov. Ποιοι ακριβώς και με ποιο αντάλλαγμα απεργάζονται αυτή την παλινόρθωση είναι θέμα των κυβερνώντων και ενδεχομένως και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης να το εξετάσουν.

Αυτό που σήμερα προέχει είναι η περιφρούρηση της ψηφιακής διακυβέρνησης και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και η αξιοποίηση των δεδομένων του ΟΣΔΕ για τα συμφέροντα των αγροτών και την βιώσιμη ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Σήμερα το «σχέδιο εκτροπής» από την μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο έχει αποκαλυφθεί στην ολότητά του, ο Δούρειος Ίππος αυτής της υπόθεσης έχει ονοματεπώνυμο και κατέχει εξέχουσα θέση, καθίσταται επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει το ταχύτερο να απομακρυνθεί πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Άλλωστε, όποιος μπλέκει τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων με τα ΚΥΔ δικών του συμφερόντων και τη θέση ευθύνης σε δημόσιο οργανισμό, δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει τον καλύτερο εγγυητή για την διαχείριση κοινοτικών πόρων το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Πηγή: agronews