Άνοιξε η πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Ντάνιελ»

Άνοιξε, στη διεύθυνση arogi.gov.gr η πλατφόρμα πρώτης αρωγής μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel.

Υπενθυμίζεται πως, την Κυριακή, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου βρέθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος όχι μόνο θα είναι δίπλα στους πληγέντες αλλά και ότι θα είναι γρήγορα δίπλα τους.

Αναλυτικότερα τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι τα εξής:

– Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

– Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

– Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο»)

– Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

– Χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου

– Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων

– Αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.