Από εκείνη την εκλεκτή παρέα των ποδοσφαιριστών - μύθων

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ που έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, ανήκε σε εκείνη την εκλεκτή παρέα ποδοσφαιριστών – μύθων που σημάδεψαν με την παρουσία τους το άθλημα παγκοσμίως…

Ακόμη και στις νεότερες γενιές φιλάθλων που δεν είχαν “ζωντανές” παραστάσεις απ’ αυτή την παρέα, ακόμη και τώρα, στις μέρες της ιλιγγιώδους ταχύτητας και των αναλώσιμων «αθλητών – τεχνητής νοημοσύνης», εκείνοι οι ποδοσφαιριστές έχουν επίδραση κι αποτελούν σημεία αναφοράς!

Εξηγείται γιατί προέρχονται από την εποχή που το ποδόσφαιρο άρχισε να γιγαντώνεται. Η δεκαετία του ‘70 είναι αυτή στην οποία η μπάλα απέκτησε τη μεγαλύτερη δημοφιλία παγκοσμίως διότι σιγά – σιγά, μέσω της τηλεόρασης, ο κόσμος αποκτούσε πρόσβαση στο γεγονός!

Μέχρι τότε η όποια πληροφόρηση έρχονταν μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που είχαν βέβαια τη δική τους μαγεία, αλλά η εικόνα ήταν που απογείωσε το άθλημα και ανέδειξε τους θρύλους του!

Δίνονταν μάλιστα στις κατάλληλες δόσεις ώστε να μην υφίσταται κορεσμός, όπως με τον σημερινό καταιγισμό όπου ο άλλος μπορεί να κάθεται απέναντι σε οθόνες και να βλέπει δεκαπέντε ματς ταυτόχρονα! Ξεχνώντας στην επόμενη παρακολούθηση τι ακριβώς είδε στην προηγούμενη!

Εκείνη ακριβώς την εποχή έδρασαν ο Μπεκενμπάουερ και άλλοι ανάλογης εμβέλειας παικταράδες! Ο καθένας εκπροσωπώντας και μια διαφορετική σχολή! Γι΄αυτό και απέκτησαν τα ονόματά τους θρυλικές διαστάσεις! Σε συνδυασμό φυσικά με το απαράμιλλο ταλέντο τους που ήταν πολύ πιο μπροστά από το ποδόσφαιρο που παίζονταν τότε!

Αν δει κανεις βίντεο με τις επιδόσεις του Γερμανού αρχοντικού αμυντικού, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Το συστήνουμε στους νεότερους! Σαραντάρες μπαλιές, “βελούδινες” επεμβάσεις, επιθετικές πρωτοβουλίες, γκολ! Τότε, που οι αμυντικοί σπανίως περνούσαν πάνω από τη μεσαία γραμμή ο Μπεκενμπάουερ ήταν ένας απ’ αυτούς που οργάνωνε το παιχνίδι ως μπαλαντέρ από πίσω! Ενα “10αρι” που λέγαμε αργότερα, αλλά της άμυνας!

Στην Ελλάδα των χωμάτινων γηπέδων, (ακόμη και τα γήπεδα των μεγάλων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντί για χλοοτάπητα διέθεταν κάποιες διάσπαρτες… τούφες με αγριάδα)! όλες οι εικόνες που έρχονταν από τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, έμοιαζαν μαγικές!

Το γεγονός ότι ήταν ακόμη ασπρόμαυρες (οι έγχρωμες τηλεοράσεις άρχισαν δειλά – δειλά να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του ‘70), ερέθιζε ακόμη περισσότερο τη φαντασία! Το άστρο του “Κάιζερ” έλαμψε στο Μουντιάλ του ‘74 στη Γερμανία, αλλά και νωρίτερα στο Μεξικό του ‘70 όπου έπαιξε με βγαλμένο ώμο στον ημιτελικό του αιώνα με την Ιταλία. Σε διασυλλογικό επίπεδο βέβαια με την τρομερή και φοβερή Μπάγερν με τα τρία συνεχόμενα πρωταθλητριών.

Έλαβε ήδη τη θέση του κι αυτός στην αξεπέραστη ενδεκάδα των… άστρων!

—————————-

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό. Το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα»

Γιόχαν Κρόιφ – Ολλανδός ποδοσφαιριστής