Οι αντιδράσεις στην Καρδίτσα μέσα από το αρχείο του «Νέου Αγώνα»

“Οι φήμες ότι ο πολιτικός γάμος θα καθιερωθεί σαν υποχρεωτικός δημιουργούν αναστάτωση και ανησυχία στον ορθόδοξο Ελληνικό λαό και σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον της οικογένειας και της κοινωνίας”.

Τα παραπάνω αναφέρονταν μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που είχαν αποστείλει τον Φεβρουάριο του 1982 στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, 30 Πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων της Καρδίτσας εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή τους στη καθιέρωση του πολιτικού γάμου.

Η συζήτηση που κορυφώθηκε χθες για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε θυμίζουν το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην χώρα αλλά και στη περιοχή μας, πριν 42 χρόνια για την καθιέρωση του πολτικού γάμου.

Ανατρέχοντας στο αρχείο του “Νέου Αγώνα” και στα πρωτοσέλιδα εκείνης της εποχής βρήκαμε τις αντιδράσεις που είχαν διατυπωθεί τότε για τον πολιτικό γάμο όχι μόνο από την Εκκλησία αλλά και από πολλούς φορείς, οργανώσεις ακόμα και επώνυμους επιστήμονες.

Τον Φεβρουάριο του 1982 λίγο πριν την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο “ΝΑ” φιλοξενούσε σχεδόν καθημερινά ανακοινώσεις οργανώσεων αλλά και άρθρα συμπολιτών για το θέμα αυτό ενώ η τοπική εκκλησία διοργάνωνε συγκεντρώσεις κατά αρχιερατική περιφέρεια κατά του πολιτικού γάμου. “Ενώπιον πλήθους συμπολιτών ομίλησεν επ αρκετά πάνω στο θέμα του πολιτικού γάμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας και διατύπωσε τις απόψεις της Εκκλησίας.

Μετά ταύτα το εκκλησίασμα εξέδωσε ψήφισμα” διαβάζουμε σε ένα από αυτά τα πρωτοσέλιδα ενώ σε ένα άλλο αναφέρεται “Ενώπιον ογκώδους συγκεντρώσεως λαού ομίλησεν εις Παλαμά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κλεόπας όστις και επευφημήθη υπό του λαού δια τη βαθυστόχαστον ομιλίαν του” ενώ στο ψήφισμα που εκδόθηκε αμέσως μετά από εκείνη την ομιλία αναφέρονται μεταξύ άλλων “ Κατοικοι κωμοπόλεως Παλαμά Καρδίτσης συμμετέχοντες στην πανελλήνιον σταυροφορίαν κατά νομοθετήματος θεσπίσεως πολιτικού γάμου και αποποινικοποιήσεως της μοιχείας, υψωνουν στεντορίως την φωνίν των και αξιούσιν από την κυβέρνησιν την ματαίωσιν παντός τεκτενομένου σχεδίου εις βάρος ελληνικής οικογενείας”.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Με το Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την τέλεση του πολιτικού γάμου.

Στην Καρδίτσα ο πρώτος πολιτικός γάμος έγινε τον Αυγουστο του 1982 από τον τότε Δήμαρχο Καρδίτσας Χαρ. Γιούτσικο. Γαμπρός ήταν ο κ. Αλέκος Χαρχαρής, ηλεκτρολόγος τότε και νύφη η κ. Μαργαρίτα Φλώρου ιδιοκτήτρια μπουτίκ ρούχων.

Πάντως σε επίπεδο δημοφιλίας, η κυριαρχία του θρησκευτικού γάμου έναντι του πολιτικού υπήρξε σχεδόν απόλυτη μέχρι την αλλαγή του αιώνα, με το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων να ξεπερνά το 90% του συνολικού αριθμού τους.

Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Ο πολιτικός γάμος άρχισε να κερδίσει σταδιακά έδαφος και το 2012 έγινε η μεγάλη ανατροπή, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου του 2013, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς (51,8% έναντι 48,2%).

Ο πολιτικός γάμος είναι πλέον συνηθισμένος καθώς λύνει πολλά πρακτικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια.

Τζένη Σουλτανιά