Αρδευτικά αποθέματα στη Λ. Πλαστήρα και συνετή διαχείριση για το... μέλλον

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

•Στα 791 μέτρα η στάθμη του ταμιευτήρα •Θ. Μαρκινός: «Η φετινή χρονιά ενδείκνυται να κάνουμε οικονομία και να αφήσουμε στη λίμνη απόθεμα νερού»

Mε αξιόλογα αποθέματα υδάτων στον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα αλλά με πρόθεση συνετής διαχείρισης από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού θα ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος.

Οι αρδευτικές ανάγκες, ιδίως στη βαμβακοκαλλιέργεια, έχουν μεταφερθεί προς τα πίσω χρονικά μετά τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και προκάλεσαν ζημιές στο φύτρωμα. Για τη φετινή αρδευτική περίοδο αποφασίσθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας να ακολουθηθεί το περσινό σχέδιο, με τη διαχείριση των νερών της Λ. Πλαστήρα να γίνεται από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αθανάσιος Μαρκινός ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει φθάσει στα 791 μέτρα κάτι που οφείλεται στον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε στον ταμιευτήρα με τις βροχοπτώσεις του «Ντάνιελ». Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Απρίλιο βρίσκονταν λίγο πάνω από τα 788 μέτρα.

«Η περυσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη από πλευράς διαχείρισης αρδευτικού νερού με τη διαθεσιμότητα να είναι ελλειμματική άνω του 30%. Με μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και συνετή διαχείριση είχαμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Με βάση αυτή τη λογική η Αποκεντρωμένη Διαχείριση πήρε την απόφαση να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο» είπε ο κ. Μαρκινός.

Ακόμη συνέχισε: «Φαίνεται ότι φέτος έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα με τη στάθμη της λίμνης να έχει φτάσει στα 791 μέτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Θα συνεχίσουμε στην ίδια λογική διαχείρισης, γιατί η φετινή χρονιά ενδείκνυται να κάνουμε οικονομία νερού και να αφήσουμε στη λίμνη απόθεμα νερού προς όφελος και της επόμενης χρονιάς. Με την κλιματική κρίση βλέπουμε ότι είναι πιθανά και τα πιο απίθανα σενάρια».