Αργιθέα, φύση και αντιξοότητες

Όσοι επισκέπτονται την Αργιθέα, μιλούν για έναν τόπο μέσα στη φύση και μέρη που αποκαλύπτονται μπροστά τους, μέσα από εναλλακτικές κιόλας διαδρομές.

Ωστόσο, αξίζουν αρκετά τα προσωπικά βιώματα των εναπομεινάντων κατοίκων στα χωριά της Αργιθέας, όπως και οι νεότερες εμπειρίες τους που σχετίζονται με το κράτος και κατά πόσο ενδιαφέρεται για τη ζωή τους. Αρκετοί μιλούν συχνά για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν επειδή ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, για τις οποίες δεν προκύπτουν διευκολύνσεις.

Αντιθέτως, η κατάσταση των ορεινών κατοίκων αντιμετωπίζεται με τα ίδια κριτήρια σε σχέση με όλα τα άλλα μέρη της χώρας. Στην Αργιθέα, οι μόνιμοι κάτοικοι σε κάποια χωριά δεν φθάνουν το διψήφιο αριθμό, κατανοούμε επομένως πώς κυλά η καθημερινότητα για μια επιχείρηση εστίασης, μια ταβέρνα ή ένα καφενείο.

Τα λειτουργικά έξοδα δεν διαφέρουν σε σύγκριση με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα σε όλη την κοινωνία. Οι επισκέπτες εξίσου δεν είναι δεδομένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ και το κόστος μεταφοράς προϊόντων είναι πολύ υψηλό.

Για όλα αυτά που απασχολούν τους κατοίκους, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία, έρχονται τα νέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που δρομολογεί ο Δήμος Αργιθέας, που τα χαρακτηρίζει όχι πολυτέλεια, αλλά πλέον αναγκαιότητα. Βέβαια, όπως αναφέρουν πολλάκις οι ορεινοί κάτοικοι, απουσιάζει από τους ίδιους η ψηφιακή γνώση, ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Οπότε οποιαδήποτε είσοδος κι αν γίνει ενός ψηφιακού εργαλείου -όπως τα αποκαλούμε, είναι σημαντική και η ενημέρωση χρήσης τους από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.
Δ.Γ.