Ο απολογισμός των θυμάτων ένοπλων συρράξεων ξεπέρασε τους 238.000 νεκρούς πέρυσι και είναι ο βαρύτερος από το 1994, όταν διαπράχθηκε η γενοκτονία στη Ρουάντα, αναφέρει η έκθεση Global Peace Index του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (Institute for Economics and Peace, IEP), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα στο Λονδίνο.
Η έκθεση κατατάσσει 163 χώρες ανάλογα με το πόσο ειρηνική είναι η κατάσταση σε αυτές, βάσει 23 ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών.
Η κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα έγινε λιγότερο ειρηνική για ένατη συναπτή χρονιά, διαπιστώνεται στο κείμενο.
Η ένοπλη σύρραξη στην Τιγκράι της Αιθιοπίας είχε μακράν τα περισσότερα θύματα την περασμένη χρονιά. Αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι στις εχθροπραξίες εκεί κατά τη διάρκεια του 2022. Υπερδιπλάσιοι εκτιμάται πως πέθαναν εξαιτίας της εξάπλωσης ασθενειών και του λιμού που οφείλονταν στις μάχες ανάμεσα στον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό και στους αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων: το Ινστιτούτο κάνει λόγο για τουλάχιστον 82.000 νεκρούς.
Ανάμεσα στους δείκτες που λαμβάνονται υπόψη από το Ινστιτούτο είναι οι θάνατοι εξαιτίας εξωτερικών ή εσωτερικών ένοπλων συρράξεων, οι δείκτες των ανθρωποκτονιών, ο βαθμός στρατιωτικοποίησης, οι εξαγωγές όπλων, η τρομοκρατία, η πολιτική αστάθεια και ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές.
Στην έκθεση διατυπώνονται επίσης εκτιμήσεις για το κόστος των ένοπλων συρράξεων. Πέρυσι, υπολογίζεται πως έφθασε τα 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει περί το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η Ισλανδία, η Δανία η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία ήταν πέρυσι οι πέντε πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο· το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η ΛΔ Κονγκό ήταν οι πέντε λιγότερο ειρηνικές.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει στην 60ή θέση της κατάταξης.
Πηγή: cnn.gr