Σχέδιο επτά αξόνων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα παρουσίασε στη σημερινή (30/8) συνεδρίαση λογοδοσίας η Δημοτική Αρχή. Το σχέδιο, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιομορφίες κάθε χωριού, τις μελλοντικές ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες κάθε περιοχής.
Διευκρινιστικά ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο διαβούλευσης στο οποίο μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει με προτάσεις και ιδέες. Επισήμανε ότι οι υδάτινοι πόροι βαίνουν διαρκώς μειούμενοι. «Είμαστε περίπου στο 38% του μέσου όρου των εισροών που είχαμε σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπάρχουν βρύσες οι οποίες έχουν στερέψει, η έχουν το μισό νερό. Το νερό είναι κρίσιμος πόρος για την ανάπτυξη κάθε περιοχής» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν σήμερα δεν πάρουμε τα ανάλογα μέτρα και δεν διασφαλίσουμε την ύπαρξη των νερών θα είμαστε καταστροφικοί για τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές».
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Καταστράφηκαν τα υποτυπώδη δίκτυα άρδευσης, ενώ στάθηκε στην απουσία των χιονοπτώσεων. «Από το 2017 που είχαμε ένα βαρύ χειμώνα, τον κλασικό χειμώνα των Αγράφων, έκτοτε δεν είχαμε σημαντικές χιονοπτώσεις.
Τα χιόνια σταδιακά μας εγκαταλείπουν και οι βροχές δεν είναι αυτές που ξέραμε. Είναι τοπικές έντονες βροχές που προκαλούν ζημιές» επισήμανε, λέγοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να ξαναδεί και να σχεδιάσει τους υδάτινους πόρους από μηδενική βάση.
ΕΠΤΑ ΑΞΟΝΕΣ
Εξειδικεύοντας τις δράσεις, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε 7 άξονες, οι οποίοι επιγραμματικά είναι οι εξής:
1)Συντήρησή – αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης που έχουν πληγεί από τον Ντάνιελ και τον Ιανό. Κύριο βάρος πέφτει στο υδρευτικό δίκτυο Κυρονερίου, Κερασιάς, Μορφοβουνίου και Μεσενικόλα. Πρέπει, όπως είπε ο Δήμαρχος, να επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση και συγκεκριμένα η υδροληψία, το δίκτυο και οι δεξαμενές.
2)Συντήρηση, αποκατάσταση και ανακατασκευή υφιστάμενων πηγών.
3) Δημιουργία μικρών δεξαμενών από τα νερά που θα συλλέγονται από πηγές, από τις οποίες θα αρδεύονται κήποι ή θα χρησιμοποιείται νερό για την καθαριότητα.
4) θέσπιση κανόνων ορθολογικής διαχείρισης υδάτινων πόρων:
* σύνταξη νέου ενιαίου κανονισμού ύδρευσης για τον Δήμο
*τοποθέτηση μετρητών σε όλες της κοινότητες
* αυστηρός καθορισμός χρήσης αγροτικού νερού
* καθιέρωση ζωνών κατανάλωσης
5)ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχες της κατανάλωσης
* τοποθέτηση αυτόματων χλωριτών παντού σε όλες της δεξαμενές
* έλεγχος της ποιότητας του νερού κάθε μήνα
* εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας
6)συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα υδάτινων πόρων
7) πρωτογενής τομέας και αρδευτικά δίκτυα
* κατασκευή έργου πνοής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την καλλιέργεια πηγών Αγίου Γεωργίου
* κατασκευή υδρευτικού δικτύου για τις ανάγκες ποιμνιοστασίων στον κτηνοτροφικό οικισμό Ράζιας Μορφοβουνίου
* αρδευτικό αγροκτήματος Νευρόβολης ΠΟΠ το οποίο καλύπτει τις κοινότητες Κρυονερίου, Καλυβίων, Φυλακτής, Καλυβίων Πεζούλας. Προεκτίμηση έργου 4,8 εκ. ευρώ
* αρδευτικό ρεύματος «Αποσκίτη» Μεσενικόλα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλ. Μηλίτσης, ανέφερε ότι το θέμα των νερών της Λ. Πλαστήρα αφορά το Νομό Καρδίτσας και ειδικά το Δήμο Καρδίτσας. Γι’ αυτό πρότεινε να υπάρξει μαι ειδική συνάντηση προς την κατεύθυνση αυτή. Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος επανάλαβε ότι το καθεστώς της Α.Ε στον νέο Οργανισμό ΟΔΥΘ πρέπει να αρθεί, γιατί κινδυνεύουν να πουληθούν στο μέλλον όλα τα νερά. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θωμάς Στεργιόπουλος, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αρθεί η νομική υπόσταση του ΟΔΥΘ και προφανώς θα πρέπει στη Διοίκηση να είναι ο Δήμος Λ. Πλαστήρα. Παράλληλα ανέφερε ότι σε προτεραιότητα θα πρέπει να μπει ο κανονισμός ύδρευσης, ώστε να αναδιαμορφωθεί στα νέα δεδομένα.
Ακολούθως ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Μπίτσιος αρχικά συνεχάρη τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία, μίλησε όμως για ένα «μεγάλο κενό» το οποίο αφορά όπως είπε τον βιολογικό καθαρισμό. Απαντώντας ο Δήμαρχος σημείωσε ότι όλες οι αναλύσεις του νερού δείχνουν ότι το νερό της λίμνης Πλαστήρα, ακόμη και το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που μυρίζει χώμα, από άποψη υγιεινής είναι κατάλληλο προς πόση. «Δεν έχουμε ποσότητες λυμάτων που να πέφτουν στη λίμνη και να επηρεάζουν την υγειονομική πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε ότι ένας τριτοβάθμιος βιολογικός, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί και ως μέρος ενός αρδευτικού δικτύου όμως όχι για όλες τις καλλιέργειες.